Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Svenska tecken på filnamn.

Torskade på ett problem när jag installerade om burken från 10.2 till 11.0 (64 bitars med KDE 4.04). Jag kopierade över det jag ville spara till min WD Mybook. Men när jag skulle skriva tillbaks så sa Dolphin att de filer vart filnamn innehöll svenska tecken inte existerade. Dessutom var filnamnen förvrängda genom att åäö var ersatta med konstiga symboler. Jag testade på min bärbara (SuSE 10.3_64/KDE 3.5.xx) och inga problem filnamnen gick att läsa och jag kunde kopiera till datorns hårdisk. Kollade förresten, det verkar som om Kmail också har lite problem med svenska tecken

Så till frågan. Har någon koll på om detta är ett inställningsfel eller ett generellt fel i KDE 4? Och kan man göra någonting åt det?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Filnamnen är nog inte sparade som UTF-8, vilket de flesta moderna gnu/linux-distar kör med som default.

KRename har ett medföljande plugin för att utföra denna konvertering. Förmodligen är filnamnen kodade som ISO-8859-1, "CP 1250" eller "CP 1252", prova någon av dessa som "källencoding" och förhandsgranska hur det blir som UTF-8.

http://www.joelonsoftware.com/articles/Unicode.html

http://en.wikipedia.org/wiki/UTF-8

---------------------------------------