Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skrivare för flera datorer med Linux och Windows

Hej!

Jag fundera på att skaffa en skrivare till mina tre datorer hemma. En bärbar med Windows XP. en PC med Windows XP och en PC med opensuse 11.0. Alla dessa är ihopkopplade via en router till ADSL. Bästa lösningen vore kanske en nätverksskrivare? Ett problem är att skrivaren naturligtvis måste kunna användas med Linuxdatorn.

Så min fråga är: Finns det någon generell lösning som löser mina problem eller måste man söka information om varje specifik skrivare, om den stödjer Linux eller inte?

mvh
Markku

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fsns bild

Det där är två frågor i en.

1. Skall man ha en skrivare som nätverksskrivare och i såfall hur? Svaret är ja, du kan använda Samba för att dela ut din Linux-skrivare till Windows-datorer.

2. Fungerar alla skrivare till Linux? Svaret är nej, inte alla skrivare är kompatibla med Linux, även om de flesta är det. Det finns skrivare som har en mycket enkel logik inbyggd i sig, där man implementerat sidrenderingen i drivrutinen, såkallade Windowsprintrar. Dom fungerar oftast inte i Linux.

Du kan gå till open printings söksida för skrivarmodeller och kontrollera stödet för din skrivare.

dopparns bild

köp en Canon trådlös skrivare typ 5200R. Funkar klockrent med Xp, Ubuntu och Archlinux (eller alla linuxdatorer med Cups). Har min kopplad (trådlöst) via en netger trådlös router. Skrivaren är till och med avstängd hela tiden och startar automatiskt när jag skriver ut och stänger av sig en kvart efter senaste utskrift. Dessutom skriver den ut kanonfint.

// Dan

lassebs bild

lasseb

Dum fråga från en nybörjare, installerade du den medföljande drivrutinen?

//lasseb

lasseb

pcfixarens bild

Det finns några olika sätt att lösa detta på. Antingen skaffar du en nätverkskrivare dvs en skrivare med inbyggt nätverkskort och en egen ip adress eller en vanlig skrivare som man delar ut via nätverket.

Nätverkskrivare brukar vara lite dyrare än de modeller som inte har detta inbyggt och är vad jag vet vanligast bland lite dyrare laserskrivare. Numera fungerar många laserskrivare ganska bra med linux , men långt ifrån alla.

De flesta skrivare går alldeles utmärkt att dela ut på ett nätverk via Samba som är det man använder för att dela ut saker i Linux

Vissa skrivarmodeller har förtom usb port även en LPT1 kontakt. Dvs den gamla typen av inkoppling. En sådan skrivare är möjlig att dela mellan två datorer utan att dela ut den på ett nätverk. Man kopplar helt enkelt den ena datorn till USB porten och den andra till LPT1(skrivarporten bak på datorn) Detta blir tyvärr alltmer ovanligt men är en smidig lösning om man vill dela skrivare mellan en bärbar och en stationär exempelvis. Det går att skriva ut från vilken som helst utan av dessa att den andra måste vara på och dela ut skrivaren

När det gäller bläckstråle skrivare så bör man vad jag vet undvika Canon och Lexmark. Däremot brukar vissa av HPs och Epsons modeller fungera bra. Det var ganska länge sedan jag ägde en sådan så jag vet väldigt lite om de modeller som finns idag.

Drivrutiner
När det sedan gäller drivrutiner så finns det två olika typer
Typ1 är de som tillverkaren själva skriver till sina modeller, de följer numera ganska ofta  med på  installationsskivan och installeras på lite olika sätt, ibland via ett installationsprogram ungefär som i windows, kan ibland också vara packat i en tar.gzfil som man först får packa upp och göra körbar. och ibland som ett RPM/Deb paket som man lägger in via distributionens programhanterare (Yast i Suse, Synaptic i Debian/Ubuntu osv). Ibland finns alla av dessa varianter med på skivan och det brukar i regel även finnas en instruktions fil som talar om hur man ska göra för att installera dem. Hur bra de fungerar varierar väldigt mycket mellan olika fabrikat och modeller. Dessa skrivare har ofta en tux symbol någonstans på kartongen.

 tux

Om man har riktigt tur så finns det redan drivrutiner i Linux och man behöverbara koppla in den så hittar systemet skrivaren helt automatiskt och den är klar att användas. Den funktion i ett linuxsystem som har hand om Sktivare kallas för CUPS Common Unix Printing System och denna måste naturligtvis vara installerad för att det ska fungera. det brukar det vara för det mesta. Detta är då typ 2.

Min egen skrivare stöddes inte av CUPS förut och de drivrutiner som Samsung skickade med till min skrivare var begränsade till 600x600DPI och klarade inte av dubbelsidiga utskrifter vilket min skrivare gör i windows.
Nu när jag har en nyare version av min dist (Ubuntu i detta fall) så hittades skrivaren direkt jag slog på den och den klarar plötsligt både dubbelsidiga utskrifter och 1200X1200 DPI. Även Suse är nog uppdaterad på detta område, de brukar de oftast vara såvitt jag vet .


Några allmänna tips:

  • Fråga efter en linuxkompatibel skrivare i några olika datorbutiker så får personalen hjälpa dig. Om inte annat så bidrar det till att öka efterfrågan på linuxkompatibla skrivare och du lär dig dessutom lite om vilka olika skrivare som finns och vilka egenskaper de har.

 

  • Titta efter en Linuxsymbol i form av "Tux the penguin" på kartongen, det brukar betyda att det följer med drivrutiner på installations skivan.

 

  • Titta på den här sidan om den modell du är intresserad av finns med. http://www.linuxprinting.org/printer_list.cgi Kom bara ihåg att denna sida inte har med de absolut allra senaste skrivarmodellerna men skrivar modeller brukar finnas i ett par år ute på marknaden så det är ingen fara.

 

  • Om du inte hittar just den modell som du funderar på att köpa så kan du istället göra en sökning på modellnamnet +linux exempelvis på google. Då brukar man ganska snart få reda på hur bra den fungerar.

 

  • Sök även på tillverkarens hemsida på modellnamnet och kolla om det finns linuxdrivrutiner, vissa tillverkare har en tabell över vilka operativsystem som stöds av olika modeller så att man får en överblick

 

  • Glöm sedan inte bort att kolla upp vad patroner /pulverkasetterna kostar och till hur många utskrifter de räcker, en billig skrivare har ofta dyra kassetter/patroner.

 

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

markkuss bild

Hej!

Tack för alla svar! Nu vet jag bättre hur jag ska gå vidare med mina skrivarplaner.

Den här informationen är så bra att den borde sparas i wiki, så att andra också får del av den.

mvh
Markku

 

mvh
Markku

marremuss bild

Hej,

Köp HP, jag tror alla deras modeller funkar prima under linux!

Jag kör min med trådlöst nät. Funkar SUPER.

Marre

 

ORA ET LABORA

 

 

Ora et Labora

 

Ora et Labora

tux-svens bild

Jag installerade en router åt en bekant häromdagen. Zyxel tror jag routern hette, den hade i alla fall en USB-anslutning som komplement till nätverksanslutningarna. USB.porten var till för att ansluta skrivare. Alltså får man då en nätverksskrivare med en skrivare utan nätverksanslutning!  Käckt verkar det tycker jag.  Skrattande

Vet dock inte riktigt hur konfigurationen går till ännu.

Om man skall ha en skivare som funkar ihop med Linux så rekommenderar jag absolut en HP.  HP har utomordentligt bra drivisar för Linux.  Kolla på http://hplip.sourceforge.net/supported_devices/index.html

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

janneks bild

Tycker att tipsen från "pcfixaren" var bra , särskilt:

"Fråga efter en linuxkompatibel skrivare i några olika datorbutiker så
får personalen hjälpa dig. Om inte annat så bidrar det till att öka
efterfrågan på linuxkompatibla skrivare och du lär dig dessutom lite om
vilka olika skrivare som finns och vilka egenskaper de har." (ONOFF, Elgiganten, Siba)

Och kan dom inte svara be dom slå upp på linuxprinting.org

Tycker det vore bra om fler av oss sätter lite press på stormarknaderna, bankerna, myndigheterna etc beträffande Linuxstöd och kompabilitet.

men som sagt hp oftast inga problem eller om man väljer en "riktig" skrivare med paralellport stöd för postscript. sen finns ju vissa modeller med inbyggd skrivarserver.

Nu tänker jag laser i förstahand förstås svartvit eller färg.

l

 

andys bild

Undvik allt vad Lexmark heter, undvik dom även om det är billigt,

 

HP fungerar nästan alltid.

Jag rekommenderar även jag HP då dessa skrivare alltid fungerat bra oavsett plattform för mig. (DOS, windows, Linux, Unix, mac mm)

Men jag kontrollerar alltid att det finns stöd för postscript så jag undviker onödiga problem.

clfns bild

Jag har en HP med nätverksuttag som jag använder i openSUSE, men jag har även en gammal skrutt Lexmark som också fungerar i openSUSE.

Hade jag köpt nytt hade jag köpt HP, de jag har provat har fungerat direkt i openSUSE och Ubuntu.

bittins bild

Säger också HP Smile