Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Lite SSH hjälp [LÖST]

Hejsan, har nu fått min installation att fungera tack vare eran hjälp här på linuxportalen. Men har nu några frågor angående ssh som jag hoppas ni kan hjälpa mig med.

Jag installerade ssh genom att skriva följande:

- apt-get update && apt-get upgrade

- apt-get install ssh

Det fungerade fint och ssh blev installerat, men nu till frågorna. När jag väl har installerat ssh hur ska jag använda det för att kunna ansluta till servern via min andra dator? Hur ställer jag in var användarnamnet/lösenord ska vara, om det nu fungerar så? Sedan hur kollar jag upp mitt ip så att jag vet vilken host den ska ansluta till?

 

Lite andra grejer som är nödvändiga är, kommer SSH alltid vara på när jag startar datorn, och går det fixa om fallet nu inte är sådant? Hoppas jag inte var till allt för mycket besvär, och hoppas någon vänlig människa hjälper mig besvara dessa frågor Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

testa med detta från klientdatorn i en terminal:

ssh -l användarnamn serverdators-IP

Användarnamn du använder är ett som finns på serverdatorn

-- Blog

Sun Ultra10 med tangentbord och mus bortskänkes. PM:a mig.

fastns bild

Tack, dock hjälper det mig inte mycket då den andra datorn kör Windows XP. Kommer köra via Putty. Men iaf, följande frågor återstår, hur ska jag använda ssh, alltså var kan jag sätta användare/nycklar osv. Sedan hur får jag SSH att starta automatiskt varje gång datorn startar, om den nu inte redan gör det. Samt hur kollar jag min Host( Ip-adress )

 

// Fastn

// Fastn

uffe_nordholms bild

Vilken dator vill du styra med hjälp av SSH? Jag får nämligen intrycket att du vill styra datorn med Windows, och det vet jag inte om det går.

När du väl installerat SSH använder du det genom att skriva "ssh adress-till-den-andra-datorn". I det här sammanhanget funkar både IP-adress (tex 192.168.1.1) och en webbadress (tex www.nissekarlsson.com), men den senare förutsätter att datorn är kopplad till internet.

Jag tror inte du vill att SSH skall starta automatiskt på klientdatorn (den du skall använda själv). Däremot kommer du att behöva se till så SSH-servern startas automatiskt på den dator du vill fjärrstyra (Windowsdatorn, misstänker jag). Med Windows vet jag inte hur man får något att autostarta med OS-et, så där får du gräva själv.

Kolla vad du har för IP-adress gör du med kommandot ifconfig, som också spottar ut mer information om nätverkskortet. Om du vill veta vilken IP-adress du har på internet kan du använda www.whatismyip.com.

fastns bild

hehe, du har nog missuppfattat det hela, så ska försöka ge dig en klar bild. Serverdatorn ( Operativsystem: Debian ) har förnärvarande en SSH server som jag installerade med hjälp av apt-get install ssh. Det är den datorn som ska fjärrstyras utav min andra dator ( Operativsystem: Windows Professional ) och det kommer jag att göra med hjälp av Putty ( http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html ).
Mitt problem är följande, jag vill få SSH server på serverdatorn att starta automatiskt då jag startar datorn, så jag i princip kan göra allt ifrån Windows burken. Det jag också har problem med är hur jag får fram min IP-adress, då jag kör allt i bash läge och inte har tillgång till ett grafisktgränsnitt. Hoppas detta underlättar och förklarar mitt problem

 

// Fastn

// Fastn

mikaeljs bild


Här kan du läsa lite om SSH:

http://www.debianhelp.co.uk/ssh.htm

 

PHPSysInfo kan vara rätt intressant för att få lite statistik på servern. Det är ett phpscript du kör på din server och sen går till i webbläsaren på klientdatorn:

Info: http://www.debianhelp.co.uk/phpsysinfo.htm

Kod: http://phpsysinfo.sourceforge.net/

 

Användarnamn och lösenord för SSH är samma som det användarkonto du (förhoppningsvis) skapade under installationen. Skall du sen göra adminsaker så "su'ar" du när du är inloggad.

I putty skriver du väl in uppgifter i ett grafiskt "formulär".

 

IP-adressen kan du se som root på servern genom att skriva ifconfig.

 

SSH brukar bli installerat automatiskt på Debian. Så har det varit för mig i alla fall. Och då startar SSH-demonen automatiskt varje gång. Bör bli så även när du gjort din installation.

 

sysv-rc-conf är annars ett riktigt trevligt program för terminalen där du kan hantera vad som skall starta upp eller inte under uppstart.

apt-get install sysv-rc-conf

sen su till root och sysv-rc-conf för att starta programmet... Det är ett enkelt program så jag avvaktar att förklara det. tror du förstår hur det fungerar när du ser det Wink

 

Fick du annars nån hjälp från nån av dom sidor jag tipsade om via PM?~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Bild på sysv-rc-conf. Lite info om sysv-rc-conf finner du här.~~~ :rs/d/u/l ~~~

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

fastns bild

Tack så mycket, du besvarade alla mina frågor och hjälpte mig oehört mycket... Stor hjälp TACK!

 

// Fastn

// Fastn

fastns bild

Märkte en grej nu, som jag inte la märke till tidigare. Kan inte få fram min ip-adress, även fast eth0 verkar vara aktiverat. Får följande resultat när jag kör ifconfig:

 

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:09:5B:1D:c3:5F

UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1

RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

collisions:0 txqueuelen:1000

RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

Interrupt:185 Base address:0x4000

 

// Fastn

// Fastn

fastns bild

För lite sömn och arbete är ingen god kombination, har sovit ute nu och lösning blev rätt självklar. Saknade nätverkssladd ^^

 

// Fastn

// Fastn