Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

GNU R och Maxima

På LTH lär vi oss använda MATLAB samt Maple, vilka båda är tokdyra propriatära produkter. Jag har använt Octave en del men vet ingenting om Maxima och GNU R, vilka båda verkar vara väldigt kompetenta beräknings och simuleringsprogram. Har någon annan erfarenhet av de senare?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

helioss bild

Det stämmer att om man ska köpa licenser för Maple och Matlab så kostar dom pengar. Högskolarna har dock oftast egna avtal och då blir priserna mer rimliga. Vill minnas att studerande på KTH fick allt detta och mycket mer(Comsol) med KTH-skivan på priset 50 kr som är ju nästan ingenting.

Octave kan ersätta matlab rätt länge men det fattas dock en hel del om krävs på mer avancerade numme-kurser, bl.a gmres och bicg. Och när m-filerna blir lite större och mer omfattande(som t.ex multigrid med 10000 punkter) så är octave hopplöst långsamt. Och octave har ju ingen profiler så det är svårt att hitta flaskhalsar.

R används för det mesta i statistik. Syntaxen är lite krånglig men har man en gång lärt sig det så kommer man rätt långt med R. I praktiken används R sällan ute i företagen, där görs allt i Excel istället. Och allt vad man kan göra i R, kan man göra med Matlab med "Statistisk Verktygslåda" installerat.

Har aldrig gjort något seriöst med Maxima men minns att gränssnittet och syntaxen var svår att få greppet på. Det är ju från början av 80-talet och en mans arbete.

--------------------------------

Quis custodiet ipsos custodes?

--------------------------------

Kristians bild

Jag har också erfarenheten att octave är nämvärt långsammare än matlab. Det finns ganska många extrapaket via octave-forge, men det är inte alltid de fungerar till 100% eller är fullt kompatibla med originalet. Även om man har en monsterdator så är det slutligen gnuplot som gör att jag inte kan leva med octave - den är fruktansvärt primitiv sett till vad man kan göra från GUI:t, dvs ingenting. JHandles är ett bättre alternativ men den fungerar ännu bara på Windows och är hur som helst ingen värdig motståndare till matlabs plotter.

---------------------------------------

 

helioss bild

Grafiken i Octave är ju en kapitel för sig. Det fanns ju inte ens tillgång till grafiken på ett bra tag i vissa platformar eftersom gnuplot har lite mystiskt licensiering. Antagligen är detta anledningen att man jobbar med att ta fram andra sätt att visa grafiken. Jag skulle gärna använda Octave mer, mest därför att det är ganska snål på resurser jämför med Matlab med sin Java-GUI.Det går ju att köra matlab utan GUI i Unix/Linux men då fattas några funkioner, bl.a. visa resultat från profiler. Generellt duger Matlab-kloner som Octave och Scilab rätt bra så länge man gör enkla saker, tycker jag.

--------------------------------

Quis custodiet ipsos custodes?

--------------------------------

Kristians bild

Du känner till "matlab -nojvm" ?

 

---------------------------------------