Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu till Sony Vaio VGN-AR61M ?!

Hej!

Jag är har fått upp ögonen för linux och har tänkt börja med Ubuntu som en start. Mitt dilemma är dock att jag har en bärbar Sony Vaio VGN-AR61M. Just nu har jag Vista och tänkte först byta till XP men det satte stopp när jag läste hur mycket problem det var att få det att fungera.

Istället vill jag som sagt prova ubuntu på en liten partition. Min fråga är: Hur kommer linux funka på min bärbara? Kommer det bara bli en massa strul?

Jag har även en stationär(win XP) som jag är desto mindre rädd om. Är det bättre att börja där man tro?

Tacksam för hjälp

Adam

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredrikperssons bild

Jag ser ingen anledning till all det skulle bli några problem men linux på den burken, det krångliga kan vara att få igång wifi, men det är inte omöjligt.

//Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

polters bild

Jag har googlat runt lite, och WLAN-kretsarna på den datorn verkar vara av Intel-typ vilket bör betyda att du har internet direkt, utan att installera ytterligare drivare. Det är vad jag hör andra säga i alla fall. Jag har svårt att tro att du skulle ha några jättestora problem med din Ubuntu-installation. Lycka till!

http://agaton.sax.myopenid.com/s bild

Förvånad att ingen nämnt en enkel wubi-installation för en enkel test.

Ladda hem Ubuntu, bränn ISO på en CD eller använd något i stil med daemon tools för att köra ison (istället för att bränna skivan) och installera. Då skapas en fil på x Gb stor (du väljer vid installation) som innehåller Ubuntu som du enkelt kan komma åt när du startar om datorn. Då kan du testa för att se om allt fungerar. För att avinstallera så startar du Vista igen och går in i lägg till/ta bort program och avinstallerar Ubuntu.

Var det lyckat kör du kvar med wubi-installationen eller skapar en separat partion som du installerar Ubuntu på.

Har inte testat wubi-installation speciellt mycket men det jag märkt är att den inte hittar windows partitionen (samma partition som wubi-installationen ligger på). Har inte orkat bry mig om det, bara testade om det funkade.

adaamms bild

Tack för svaren!

Har installerat Ubuntu på min stationära och har tänkt lära mig lite där. När jag har blivit lite varm i kläderna kommer jag nog installera det även på den bärbara.. och kanske till och med helt ta bort windows? :oO