Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Problem med trådlöst nätverk

Hej!

Har precis köpt min Asus Eee Pc 900. Nu kan jag inte få igång mitt trådlösa internet. Vet någon vad som kan vara felet?

/Sissi

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Jättesvårt att svara på med så lite information. Har det fungerat förut från en annan dator? Är det samma router? Vad använder du för kryptering om någon, och har du i så fall ställt in Eee:n rätt?

siflaxs bild

Både det trådlösa och det  mobila funkar på andra datorer. Jag har lösenord på mitt trådlösa nät och har lagt till Asus:en i routern. Svårt dock att veta vilken MAC-adress jag skall använda, har hittat 2 olika och lagt till båda i routern. Jag kan ingenting om kryperingar och hur man ställer in Eee:n. Jag har läst om att man ska skriva in en massa "konstiga" saker Tungan ute för att kunna använda sig av mobilt bredband, men har ju ingen aning om var...Datorn hittar inte själv modemet vid en omstart med modemet i...Att använda trådlösa nät utan lösenord är inga problem...

Mvh/Sissi

FoHs bild

Det är väldigt svårt för mig som inte har en Eee att leka med själv, att svara och komma med förslag. Men ett första steg kan ju vara att slå av allt skydd som går på routern och se om du kan komma ut på nätet med Eee:n då (både krypteringen och MAC-filtreringen, samt inte ha dolt SSID). Jag antar att man någonstans i inställningarna ska kunna se MAC-adressen på Eee:n. Men annars tror jag du kan se i routern vilka MAC-adresser som fått tillträdde till en IP-adress (DHCP lease) via routern.

Asus:en bör fråga efter lösenord när den hittar nätverket, så du ska inte ställa in någon kryptering där (det är inställt i routern). Möjligtvis behöver du veta om du använder WEP eller WAP på routern. Du behöver dock försäkra dig om att du kör routern med en standard som Eee:n klarar av. Så vitt jag vet så stödjer den b- och g-standard på nätverk. Du kan ju ha en router med n-standard om den är ganska ny.

Det kanske låter lite tyket när jag skriver det, men läs manualen Skrattande Det bör stå där hur du får fram MAC-adress och ställer in trådlösa nätverket.

 

Angående mobila bredband så finns det en guide här: http://www.linuxportalen.se/node/9438
Problemet för dig blir nog att du måste skriva vissa saker i terminalen, och jag tror inte att Eee:n har den som standard. Jag tror du måste "låsa upp" operativsystemet för att komma åt sådant. Kanske någon annan här kan svara på Glad