Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skrivrättigheter till NTFS

Jag håller på att bli tokig på opensuse hanterar (snarare ej hanterar) NTFS.

När jag ansluten en USB-disk som är i NTFS monteras den enligt fstab:

usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0

Jag har även provat med auto,rw och ntfs-3g istället för defaults.

Hur jag än försöker ändra för usbfs-monteringen så får jag inte till det så att jag får skrivrättigheter (Systemet endast läsbart retuneras, även som su).

Jag får det att fungerar som jag monterar disken som tex sdc1 /media/disk ntfs defaults 0 0 
Problemet med det är att varje gång jag ansluter usb-disken har den gått ny beteckning så jag måste montera den manuellt.

Vad är lösning? Varför har inte opensuse 11 skrivrättigheter till ntfs by default?

tack för svar

/J

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Kan inte ge dig några openSUSE-svar, men i Ubuntu är det numera default. Där kan man även (antar att det är en Gnome-funktion) högerklicka på monterade diskar, välja egenskaper och ställa in monteringspunkt, alternativ och filsystem för endera hela disken eller för enskilda volymer. Se efter om det finns något sådant som kan ge dig en lösning. Själv har jag t.ex. ställt in att min externa hdd ska monteras i en katalog med specifikt namn, istället för att få standardnamnet "disk1" (eller potentiellt disk2 om det redan sitter en i).

Den är inte NTFS-formaterad, så jag kan tyvärr inte säga vad den får för flaggor. Hur som helst kan du väl testa att montera den manuellt via terminalen med kommandot ntfs-3g /dev/sdc1 /media/ntfsdisk exempelvis (bara katalogen finns). Får du något felmeddelande kan du ju testa att lägga till -o force också.

clfns bild

Det går bra att montera den manuellt, men den byter beteckning varje gång jag ansluter disken (ibland heter den sdc ibland sdd osv). Sen har jag flera usb-diskar så det blir himla meckigt att montera dom manuellt varje gång. Jag använder kde4 så tipset i gnome går inte tyvärr, men tack ändå!

FoHs bild

Finns det inget liknande i KDE4 då? Vad får du upp om du tar Egenskaper/Properties på en monterad disk? Grejen med Ubuntu och Gnome är väl att det använder sig av UUIDs, så att det kan hålla koll på diskarna. Vet inte hur openSUSE och KDE har på den fronten.

Kristians bild

usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0

är mycket mer lågnivå än du behöver bry dig om. Det behövs inte för att du ska kunna montera usb-diskar, däremot behövs raden om du vill använda USB-enheter i Virtualbox.

Om disken inte vill monteras trots att du har ntfs-3g kan det bero på att filsystemet är "dirty" - vilket kan hända ifall du dragit ut disken utan att först avmontera den i Windows (använd alltid "säker bortttagning" i Windows). Lösningen är att koppla in den i en Windowsdator, trycka på säker borttagning och dra av disken så ska filsystemet vara "rent".

 

---------------------------------------

 

FoHs bild

Är den "dirty" monteras den väl inte alls? Nu monteras den men med endast läsrättigheter. Om jag inte missförstått problemet helt Smile

Lösningen är att koppla in den i en Windowsdator, trycka på säker borttagning och dra av disken så ska filsystemet vara "rent".

Eller använda sig av "-o force"-alternativet har jag för mig.

Kristians bild

Bara Microsoft vet med säkerhet hur man reparerar ett NTFS-filsystem så jag överlåter den saken till dem

---------------------------------------

 

FoHs bild

Jo, det är väl kanske inte att rekommendera. Men vet man med sig om att skrivningarna slutfördes och att man var slarvig som inte "avmonterade" den i Windows så ska det väl inte vara någon fara... eller? Tongue

clfns bild

Disken är avmonterad ordentligt så den är inte "dirty". Och när jag ansluter den så monteras den automatiskt men utan skrivrättigheter. Jag har ntfs-3g installerat och jag får skrivrättigheter om jag monterar manuellet med:

/dev/sdc1 /media/disk ntfs-3g defaults 0 0

jonasbjorks bild

Kan du inte montera disken med dess UUID? Om du kikar i katalogen /dev/disk/by-uuid ser du något sådant här..

jonas@linux-ijl0:/dev/disk/by-uuid> ls -l
totalt 0
lrwxrwxrwx 1 root root 10  7 aug  2008 42422012-0c41-46cd-bde6-19d778baa523 -> ../../sda6

4242......523 är ett UUID som är unikt för just den disken och partitionen. Den pekar på sda6 i mitt fall. Om du då (nu tänker jag lite) skulle ange /dev/disk/by-uuid/42422012-..........a523   som enhet i din /etc/fstab känns det som att disken skulle monteras rätt varje gång, oavsett vilken enhet den får (sdc,sdd,sde...).

--

Telling modern Internet users to stop whining is like telling them to stop breathing — it seems unrealistic and inhumane. (P. Lutus)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

Kollar systemet fstab varje gång man pluggar in en hårddisk eller ett usb-minne? Och monterar efter det om den hittar något alltså.

Edit: I Ubuntus fstab är formatet "UUID=44baf242bag... monteringspunkt filsystem flaggor". Kanske funkar det med.

Kristians bild

Ett alternativ till fstab är att skapa en udev-regel som utifrån ett produkt-id monterar disken under valfri label under /media. Fördelen är att du inte behöver förskapa mappar i /media utan de skapas och tas bort allt efter behov.

http://www.reactivated.net/writing_udev_rules.html

Vet något ett bra GUI för detta? Jag testade pysdm men det skapade bara poster i fstab och det ville jag inte ha

---------------------------------------

 

FoHs bild

Vet något ett bra GUI för detta?

Räknas Ubuntu? Tungan ute Nä men, jag antar att det är vad som ligger till grund för Nautilus-inställningarna man kan göra på monterade diskar.

Kristians bild

Jag provade just ditt alternativ för några veckor sedan, men då fick Nautilus spel och vägrade montera disken igen Smile

---------------------------------------

 

FoHs bild

Huhu, haft problem med det jag också, när jag typ skrivit "/media/mindisk" istället för bara "mindisk" som monteringspunkt. Den klagar när man sätter in disken i datorn, att det inte får vara en slash med i namnet. Det är verkligen riktigt dåligt att det inte ligger någon felkontroll när man skriver in namnet. Vettekatten hur jag löste det, men har gjort det två gånger. Var väl bara nån conf-fil nånstans.

Kristians bild

Låter som en busenkel bugg att fixa, bara man vet var if-satsen ska in ...

---------------------------------------

 

FoHs bild

Precis. Sökte lite på Gnomes bugzilla. Hittade detta:

http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=543955
http://bugzilla.gnome.org/show_bug.cgi?id=473492

Den ena från september förra året. Verkar väldigt konstigt. Vet inte hur sådant där går till, men en så vanlig bugg borde ju fixats för länge sen.