Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Billig filserver

Jag är ute efter att bygga ny filserver för att ersätta min gamla windows-burk. Den nya kommer köra Debian, och min fråga gäller hårdvara.

När det kommer till datordelar är jag snålare än snålast, och saker och ting ska helst inte kosta nånting alls. Helst hade jag velat ha betalt för att ta emot grejorna, men riktigt så bra är det ju oftast inte. Dock har jag insett, efter många hårda smällar, att en filserver byggd på skrotdelar, skänkta prylar och saker som ingen vill ha är inte stabilt. Alls. Jag har klarat mig så här långt tack vare goda backup-rutiner (och det kommer jag naturligtvis att fortsätta med ändå). Men med nyare hårdvara slipper jag ligga vaken varje natt och undra om det är i natt diskarna kommer att rasa, eller om nästa Windows update-uppdatering kommer haverera min maskin. Dessutom kanske jag kan få ett strömsnålare alternativ till burken jag kör på idag.

Min tanke var ett litet moderkort, med bara det nödvändigaste. Möjlighet till ett par gb minne och lite sata samt ATA är allt som behövs. Och ja, gigabit-ethernet hade ju inte varit fel. Men hur vet jag vad jag letar efter. Vi snackar cheap stuff här, så det närmaste jag kommit är ASUS I220GC för runt 700 spänn. Sen diskar och lite minne på det. Men hur vet man hur Linux-stödet är? Eller är det nån som vet bättre? Känns som en djungel det här..

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Jag är själv inne på att skaffa en WD Mybook 1TB (NAS) som kostar 1332 SEK. Den kör Linux och det finns en massa fina dokumenterade hack till den som gör att man kan få ut lite mer skoj med den. Räcker inte 1TB disk för dig kan du alltid ansluta en disk till via USB 2.0 gränssnittet..

--
Vi har ingenting att förlora och jag vet att det lönar sig att kämpa. Ingenting har vi att förlora och jag vet att det lönar sig att vänta. (Mange Schmidt)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Charlies bild

Tack för tipset! Ingen dum idé alls! Och priset var ju verkligen lågt!

Låter bra men man blir nog tvungen att leka lite med den innan den är användbar.

Hittade denna texten på dustin om den.

"Går ej att dela ljud och video filer via nätverket på grund av licensrättigheter."

Charlies bild

Huga, där sprack den idén. Och dessutom, kom jag på, så kan den nog bara dela ut filer. En filserver baserat på en "riktig" dator kan ju så mycket mer, om man nu skulle vilja det. Tex en intern webserver för intranätet här hemma etc etc.. =)

hoths bild

Denna kostrar ungefär lika mycket, kan det vara något?

Här finns fler Ethernet-diskar, någon av dem kanske passar?

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Charlies bild

Har jag levt utan internet dom senaste åren? När blev nätverksdiskar såhär billiga? Jag räknade med att dom kostade runt tre-fyra tusen. Men ändå, är det inte vettigt att satsa på en riktig dator om man vill ha lite mer möjligheter? Eller ska man ha båda delar?

Dessa diskar är små datorer i sig.

Och om man moddar den som JB tipsade om så klarar den dom flesta behoven.

Och då du redan kan linux så kommer det nog rätt naturligt.

När jag arbetar mot en inbäddad enhet så brukar jag försöka skapa en virtuell installation av den lokalt där jag lättare kan kompilera det jag behöver.