Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

parent dir

Vi har en diskussion här på jobbet om hur man går till parent dir i terminalen. Oftast är det cd.. (tex i win och i ubuntu). Men så är det ju inte i opensuse, men jag kommer inte ihåg vad men skriver där i stället. Är det cd../ ? Vi har bara win och ubuntu på jobbet så jag kan inte testa själv.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Maarkuss bild

Sitter på en dator med openSUSE och här fungerar cd ..

clfns bild

Jaaha.. det blev ju ingen klokare på. Jag kan sätta pengar på att det inte fungerar på min opensuse hemma.. Obestämd

FoHs bild

Tänk på mellanslaget mellan cd och punkterna. I Windows fungerar det utan mellanslag, men inte i Linux (beror nog av skal kanske).

cd ../ fungerar förstås lika bra, men ganska onödigt om man inte vill komma åt något specifikt i katalogen över. Det går ju t.ex. bra att skrivpa cp ../fil ./ för att kopiera fil från katalogen över aktuell arbetskatalog till arbetskatalogen.

Kristians bild

Det beror på att cd är ett eget program i UNIX men det ingår i command.com i Windows/DOS.

---------------------------------------

 

borosens bild

Jag lär mig ständigt något nytt...

Borde jag då inte hitta cd i /bin eller /usr/bin?

Som en notering, opensuse 11 skapar en alias för cd.. till cd ..

FoHs bild

Ja, det har du rätt i. Hittar inte programmet jag heller. Kristian? Tungan ute

Personligen är jag glad att "Ubuntu" inte hade något alias för cd.. - det tog ett tag men man avvänjde sig till slut Glad Och faktiskt, det är ju det enda rätta sättet att utföra kommandot på, eftersom tanken bakom det blir så mycket tydligare.

hoths bild

Alias är kul och väldigt kraftfullt (läs, potentiellt väldigt farligt). Det är lätt att skapa ett alias som ersätter ett kommando. Till exempel kan ls döpas om med alias till "ls -l" eller "rm -rf *" (apropå farligt). Det vanligaste är dock att man glömmer hur kommandot egentligtn var. Men man kan alltid se alla alias-definitioner genom kommandot "alias" och vill man köra kommando utan alias så skriver man "\alias" där "alias" är det aliaserade kommando du vill att datorn skall stunta i.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Jag hade bara ett:
alias ls='ls --color=auto'
Bra alias Tongue

borosens bild

Smile

alias ls='rm -rf *'

Hmmm, luktar medvetet sabotage.

hoths bild

Ja, jag sa ju att det kan vara potentiellt farligt. Nu var ju exemplet lite tillspetsat för att visa på faran, rekomenderar ingen att göra ett sådant alias. Det finns ju andra alias man kan göra som inte är lika uppenbart farliga, men som kan ställa det för dig.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

Kristians bild

Hoppande grodor, hoppande grodor ur min mun ........ förlåt!

http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl1_builtin.htm

---------------------------------------

 

fsns bild

I alla skal du nämner, command.com i Windows och BASH/tcsh/etc. så är alla kommandon definierade som kommando argument, dvs först kommandot, sedan ett mellanslag och sitt argumentet. Windows skal är lite liberal med det där mellanslaget dock, så där fungerar cd.. utan mellanslag, liksom för övrigt cd .. med mellanslag.

Sedan gör tydligen vissa distributioner ett alias cd.. för cd ...