Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Återställ filer.

Hejsan..

 

Jag undrar om det går att återställa filer så att dem hamnar på sin ursprungliga plats? Jag har råkat flytta 7 000 låtar till trash från Rythmbox.

 

Går det att återställa dessa filer?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Öppna papperskorgen, markera filerna, klipp ut och klistra in där de togs bort ifrån. I Gnome 2.22 (i och med GVFS) så finns en funktion för automatisk återställning, men det finns ännu inte i alla distar (Ubuntu lär ha, och Debian experimental har också, övriga vet jag inte )

 

---------------------------------------

 

bryans bild

Tack så jättemycket för ett svar.

Så du menar att jag ska öppna Rythembox och klistra in dem där? Kommer dem då att återställas till sin ursprungliga plats? I sina ursprungliga mappar?

Kristians bild

Nej, kör du inte en sprillans ny Gnome så får du göra tillbakaläggningen manuellt. Men jag hoppas att du har musiken organiserad i fina mappar? Då är det bara att klippa och klistra filerna i din filhanterare (såvida de också ligger i mappar i papperskorgen)

 

 

---------------------------------------

 

bryans bild

Jag kör Ubuntu 8.04, med alla de senaste uppdateringarna.

Problemet är att jag inte vet i vilka mappar de olika låtarna skall ligga i.

Finns det typ ingen återställningsfunktion som spolar tbax tiden eller nått?

misiu_mps bild

Är det bara filer och inte mappar som hamnat i trash, så har du ingen möjlighet att återställa dem till rätt mapp på hårddisken. Du måste ta varje fil och skapa manuellt en ny mappstruktur på hårddisken med hjälp av en filhanterare t. ex. nautilus. Jag rekommenderar att du lägger filerna i en mapp som du kallar music i din hemmap.

Du ska vara glad att du inte tog bort dem helt.

bryans bild

OKey. Tack så mycket,

misiu_mps bild

Goda nyheter! Amarok kan organisera dina filer i en mappstruktur automatisk. Det gäller att filerna är taggade så att alla har en titel, artistnamn och eventuellt album. Enligt en information är detta tillgänlig genom att högerklicka på "collection database".

Flytta alla dina filer till en mapp, installera Amarok och ange den mappen som din musikmapp (den kommer att fråga dig, tror jag ). Efter att den har scannat alla filer och byggt upp en databas kan du testa den ovan nämda funktionaliteten.

Har inte gjort det själv så jag kan inte vara mer specifik, tyvärr.

FoHs bild

Nej, han menar att du ska öppna stället i filhanteraren och klistra in dom. Törs inte svara på om alla låtar hamnar i sina mappar, mycket möjligt att de hamnar i en och samma.

Tror Ubuntu får stöd för GVFS i Trash först i nästa version. Har för mig att det inte används genomgående.

Är det så struligt i gnome?

I KDE har jag alltid bara markerat högerklickat och valt återställ.

 

FoHs bild

Ja, ett tag till åtminstone. Hade för mig att den funktionen skulle komma i en senare release av Gnome, men jag kanske läste det för länge sen. För enligt release notes för 2.22 så ska Papperskorgen bygga på freedesktop.orgs specifikationer. Konstigt värre. Ska bli intressant att se i 2.24 när övergången till GVFS är färdig. Funktionen bör ju finnas i Gnome, det tycker jag är ganska grundläggande.

bryans bild

Skulle det fungera om jag installera KDE-Desktop i Gnewsense? Skulle jag inte kunna återställa dem då? Försvinner filerna från papperskorgen om jag installerar KDE-desktop?

hoths bild

Nej, filerna försvinner inte från Trash om du installerar KDE. Däremot så undrar jag om det fungerar med Återställ i KDE om du installerar KDE EFTER att du har flyttat filerna till Trash. Hur kan KDE veta vart de skall återställas? Enda sättet att få reda på det är nog att testa. Rapportera gärna resultatet om du testar.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Jag tror inte det fungerar, eftersom Trash i Gnome inte har någon som helst koppling till KDE (väl?). Tror inte ens de borde synas i KDEs Trash.

hoths bild

Nej, jag är också skeptisk. Trash i KDE finns som en fil "trash.desktop" katalogen Desktop i användarens hemmakatalog. Men var de Trash-ade filerna finns fysiskt(nåja) vet jag inte. De fanns inte där i alla fall. Kanske finns de kvar där de fanns innan man raderade dem. Bara med något parameter, eller nått, som gör dem osynliga. Det skulle i så fall förklara varför det är så lätt att lägga tillbaka filerna, de har ju egentligen aldrig flyttats. Men, detta senare är mer en spekulation från min sida. Någon som vet hur det egentligen fröhåller sig?

Var finns Trash i Gnome? Inte samma väl? Har inte Gnome installerad så jag kan inte testa själv.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

bryans bild

Det fungerade inte med att installera KDE och sen välja att återställa.

FoHs bild

Jag är osäker, men i /home/användarnamn/.gnome/gnome-vfs finns en .trash_entry_cache så det är ju ett hett tips Smile

Gnome använder sig av Gnome-VFS för Trash tror jag, verkar ju logiskt med ovanstående iaf, och KDE använder med alla sannolikhet inte Gnome-VFS så det var därför jag inte trodde det skulle fungera. Ska bli intressant att se hur Trash fungerar i kommande Gnome.