Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Summering av allt krabb med partitioneringen

Nu har jag partitionerat upp allting.

Men en sak som jag inte förstår mig på är varför inte GRUB hittade Slackware?

Så här gick det till:

Jag installerade först Gnewsense. Sen efter då så installerade jag Slackware. Under Slackware installationen så valde jag att installera LILO, men inte MBR.

När allt var klart så hittade inte GRUB mitt Slackware.

Jag installerade om Slackware och valde att installera LILO och MBR och när allt var klart så hittade inte LILO Gnewsense.

Jag installerade om Gnewsense och nu hittar GRUB helt plötsligt mitt Slackware.

Vill någon vänlig människor förklara varför det är så här?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Inte en aning vad gjorde du för att grub skulle hitta slackware?

Samt vad gjorde du i slackware för att lilo skulle hitta gnewsense?

Allt fungerar inte alltid automatiskt Wink

bryans bild

Jag gjorde ingenting i Slackware för att lilo skulle hitta gnewsense eftersom att när jag installerade slackware efter jag hade installerat gnewsense, så hittade inte lilo gnewsense. Så jag installerade om, och då fick jag grub som bootloader. Grub hittade Slackware.

Vet någon hur det kan komma sig?

Kristians bild

Du menar väl att Slackware-folk inte vill att saker ska gå automagiskt Wink De flesta andra distars installationsprogram söker efter andra operativsystem och lägger till dem till GRUB, men inte "tuffa" distar som Gentoo/Slackware/Arch linux.

---------------------------------------

 

När du installerar slackware så kan du när du kommit till lilo välja simple som försöker installera automatiskt.

Den kör då liloconfig som även kan köras efter installation.

Den borde ha hittat dom andra operativsystemen.

Men om man valt något annat än simple så får du köra liloconfig själv eller manuellt editera /etc/lilo.conf för dom andra operativsystemen.

Så nog ska det gå 'automagiskt' även i slackware.

FoHs bild

Det är väl ganska självklart att installationsprogrammet inte hittar ett operativsystem som inte finns på hårddisken ännu. Om jag tolkar dig rätt gick det till så här:

Installation av GnewSense + GRUB (Information om GnewSense läggs till i GRUB)
Installation av Slackware + LILO (LILO har bara information om Slackware)
Ominstallation av Slackware + LILO (LILO har bara information om Slackware)
Ominstallation av GnewSense (GnewSense känner av Slackware som nu är installerat på hårddisken och lägger till det också i GRUB).

Det är en sak du måste förstå här Smile Det är att det är installationsprogrammet som lägger till information i GRUB. GRUB har ingen egen funktion för att söka igenom hårddiskar och lägga till informationen automatiskt. Det är andra program ansvarigt för, eller så gör du det själv.
MBR står för övrigt för Master Boot Record och är den plats på hårddisken som LILO eller GRUB installeras på. Det är alltså inget du installerar, det finns alltid där oavsett vad du gör. MBR är en plats med ett litet program kanske man kan säga, som BIOS lämnar över kontrollen till efter att du startar datorn. MBR pekar sedan vidare till en inställd partition och dess operativsystemsladdare. När du installerar GRUB här så ansvarar den för detta. Det går även bra att installera GRUB till början av partitioner, och sedan tala om att man vill boota den partitionen. Jag tror att sekvensen då är:
BIOS -> MBR -> Aktiv partition (boot-flaggan satt) -> GRUB

Du behöver inte bry dig om det, du kan installera till MBR. Vissa operativsystem, exempelvis Windows, skriver över MBR utan någon som helst hänsyn. Har man tänkt att köra med sådana system så rekommenderar jag alltid att installera GRUB till en partition istället.

bryans bild

Jag tackar så extremt mycket för svaret.

Tusen tack!

bryans bild

Jag skulle gärna konfiguerat lilo själv, men jag vet inte vad jag ska skriva inne i konfigurationen som ska få allt att fungera Smile

Några tips vart man kan läsa angående sådant?

Lilo.conf är rätt självförklarande tycker jag om man tittar i filen.

Men i slackware kan du kolla manual filen för lilo.conf.

Den förklarar det du behöver veta. 'man lilo.conf'