Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tankar kring partitionering

Hejsan.

Jag har bestämt mig nu för att formatera mina hårddiskar nu. Det är en på 120 och en på 250.

Jag hade tänkt mig att skapa en partition på 20gn till Gnewsense och en på 20gb till Slackware.

Därefter hade jag tänkt mig att ha /boot, men hur mycket ska jag lägga på den? Och vad är /boot bra för?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Lasps bild

De tester som jag har gjort visar att prestandan sjunker mycket ju längre in på disken man har data. Kanske borde partitioner typ boot eller swap ligga först på disken.

bryans bild

Jag tror nog inte att det är en sådan markant skillnad på dagens diskar.

Men hur mycket ska /boot ligga på?

Lasps bild

Alla snurrande diskar har en kapacitet som sjunker allt eftersom man fyller dem.

När vi får SSD så kvittar det.

FoHs bild

Jo, men själv tycker jag inte det gör så mycket för prestandan. Boot-partitionen kan ju ligga absolut sist om det är så, eftersom den inte används så mycket. Swap-partitionen brukar jag försöka lägga så tidigt jag kan, just nu ligger den först på min utökade partition.

Jag tror det är viktigare på Windows-system än Linux faktiskt. Men allra viktigast är nog fragmenteringen?

tufftuffs bild

Jag tror nog inte att det är en sådan markant skillnad på dagens diskar.

Tvärtom, förr i tiden spelade det ingen roll. Då delade man in varje spår i lika många sektorer, oberoende av var på disken spåret låg. Det innebar att antalet bitar/yta var lägre i ytterkanten på disken. Det var på den tiden det var viktigt att det där med sektorer/cylindrar/huvuden var viktigt att få rätt.

Sedan IDE-gränssnittet kom till har diskens rapporterade sektorer/cylindrar/huvuden ingen koppling till verkligheten. Utan man har delat in disken i zoner, där varje zon har sitt eget antal sektorer per spår. På så sätt kan man utnyttja magnetmarialets packningstäthet till max över hela ytan. Men eftersom rotationshastigheten är konstant innebär det ochså att man läser fler bitar/s på ytterkanten än på innerkanten.

FoHs bild

Allt det där stämmer, men det gör väl inte så många sekunder i ett brukssystem. Tyckte inte jag märkte något i Windows iaf.

Vad är det som är innerkant och ytterkant på disken i en partitionerare? Vänster eller höger? Tongue En skiva skrivs ju innifrån och utåt, men hur är det med hårddiskar? Jag blev nämligen osäker nu när jag lagt dom så långt åt vänster som möjligt förut, men jag hade kanske rätt i det.

tufftuffs bild

Hårddiskar brukar skrivas utifrån och in. Liksom disketter. CD/DVD är däremot tvärtom, tanken var redan från början att man skulle börja läsa på samma ställe oavsett skivans storlek.

fsns bild

/boot används för att lagra saker som behövs under uppstarten, när BIOS börjar ladda saker, exemeplvis själva Linux-kärnan, den initiala RAM-disken och GRUBs konfigfiler. Anledningen till att den behövs är att vissa äldre BIOS inte klarade av att adressera stora diskar, och då fick man ha en liten partition som låg fysiskt i början på disken. Har du en hyfsat ny maskin skall /boot-partitionen inte behövas. Dessutom, har du två OS så kan du behöva du två /boot-partitioner (om du nu prompt vill ha dem).

bryans bild

Varför ska jag ha två? Jag har för mig att man ändast kan ha en? Läggs inte GRUB eller LILO i /boot?

FoHs bild

Den där beskrivningen vill jag inte kännas vid. Åtminstone är det väl inte därför man använder en separat /boot-partition idag. Törs inte svara på om man behöver en för varje Linux-system, tror det kan fungera utan (risken finns ju att kärnor och sådant krockar, vet inte riktigt hur de namnges).

Personligen har jag separata partitioner för swap och boot. Boot behöver inte alls vara stor, det räcker med 500MB (och även det skulle vissa säga är i överkant). Swap bör vara några gigabyte iaf, minst lika mycket som du har i RAM-minne.

GRUB och LILO hamnar mycket riktigt i /boot. Jag vill inte säga var du ska installera dom på för partition i dina system, men själv kör jag Ubuntu med GRUB och då brukar jag installera det till /boot-partitionen istället för MBR. Delvis är detta för att undvika krångel med Windows. Har man inte Windows kvar så kan man lika gärna installera till MBR, speciellt när man har en separat /boot-partition.

jeffs bild

Whaaaat?! Min /boot ligger på 50 meg och det tycker jag är i överkant. Swap? Vad fasiken vill du ha swap för? Det är långtsamt och dumt, speciellt idag när alla datorer har så mycket ram-minne att det är fullkommligt idiotiskt att ens tänka på swap. Har du mer än en gig ram behöver du sällan någon swap. Har du, som de flesta datorer idag, två gig ram eller mer, så är swap inte något du alls bör oroa dig över.

------

FoHs bild

50MB tycker jag låter lite. Klarar man sig på en kärna så går det väl bra, men system som Ubuntu behåller ju några stycken om man så vill (plus eventuella ändringar man gör till bootloadern, så som bilder). Ska han dessutom använda /boot för flera operativsystem så behövs det extra, väl? 500MB är som sagt i överkant, men jag har gärna några 100MB fritt där än lite för lite. Det är ett h-e att ändra storlek på partitioner Tongue

Jag har 2GB RAM i min bärbara, och mycket riktigt används Swap:en för närvarande inte. Men att ha ingen alls verkar osäkert (krävs ju väldigt mycket minne för fotoredigering, 3d-modellering och dylikt. Vad händer om minnet tar slut?). Avsätter gärna de 2GB i swap-utrymme som jag har, för att vara väldigt säker. Swap:en används ju inte bara för att man råkar ha en sådan partition. Det ska väl mycket till att bli av med swap-utrymmet helt och hållet? Av ren nyfikenhet vill jag gärna veta hur du gör det, även om det inte är aktuellt för mig Smile

Edit:
Av de 160GB som min hårddisk är på så tycker jag inte det är mycket att orda om. Har man en SSD kan jag förstå det bättre Tongue

Kristians bild

En lustig sak i linux är att malloc ALDRIG misslyckas (med defaultinställningar när man kompilerar linux), det beror på att linux inte allokerar minne förrän du skriver i det. Du kan prova själv med följande program (programmet allokerar 200 MB så kör det inte på alltför svaga burkar Wink)

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <string.h>

int main(void) { const long SIZE = 200 * 1000000; puts("Press return to alloc memory"); getchar(); void* data = malloc(SIZE); puts("Memory alloced but not written i yet, press return to zero the buffer"); getchar(); memset(data, 0, SIZE); puts("Buffer zeroed, press return to free buffer"); getchar(); free(data); puts("Memory freed, press return to quit program"); getchar(); return 0; }

Spara som "memalloc.c" och kompilera och kör enligt

gcc -o memtest memtest.c

./memtest

Ganska förvånande? Jag tror att anledningen är att de flesta program allokerar mer minne än de verkligen behöver och genom den här policyn kan systemet spara ganska mycket resurser. Skriver man bara i delar av sin stora buffert så allokeras bara en region "kring" skrivningen, så "chockeffekten" blir inte så stor i de flesta fall.  Det vore hemskt ifall hela bufferten allokerades bara för att man pillade på en byte mitt i vektorn, så illa är det dock i MATLAB.

Hur funkar det i *BSD, Windows XP, Vista och MacOSX? Någon som har möjlighet att prova?

---------------------------------------

 

tufftuffs bild

<quote> Swap? Vad fasiken vill du ha swap för? Det är långtsamt och dumt</quote>

Att ha swap påverkar inte hastigheten alls, så länge du inte fyllt upp allt RAM. Linuxkärnan är inte så dumt konstruerad att den börjar swappa utan orsak. Har du ingen swap så får kärnan börja slå ihjäl processer när minnet inte räcker, har du swap så går datorn långsammare istället, men dina program fungerar fortfarande. Så swap rekommenderas starkt.

bryans bild

Tackar för alla bra svar Smile.

Men som sagt så ska jag ha Ubuntu och Slackware på datorn. Vilken bootloader ska jag lägga i boot? Och HUR lägger jag dit bootloadern i /boot?

Vilken bootloader du väljer är helt valfritt.

Angående /boot så har även jag bara haft 50mb på den och det har alltid räckt till för mig och jag har då även haft ett flertal kärnor (har just nu 4st kärnor som tar upp 17M)

En kompilerad kärna är inte så stor.

 

Bootloadern installerar du bara som vanligt vid installation och om något saknas så åtgärdas det i efterhand.

Jag föredrar personligen lilo men det är en smaksak. (jag gillar enkelheten i lilo)

Men grub har endel funktioner som inte finns i lilo (men behöver man dessa?)

Hur du gör skiljer sig på vilken bootloader du väljer.

Enklast tror jag det är att installera slackware först och sedan ubuntu med grub som då borde hitta slackware vid installationen. (vet inte hur lilo fungerar vid ubuntu installation bara testat det 1gång och det var några versioner sen)

bryans bild

Jag vill köra LILO eftersom att jag gillar det bättre än GRUB. Ska jag installera Gnewsense först och sen Slackware? Jag väljer att installera LILO när jag installerar Slackware. Men kommer LILO att hitta Gnewsense? Sen en annan fråga också. När jag installerar Slackware, ska jag då välja att installera MBR?

FoHs bild

Såg fel på en nuffra Tongue Kärnan var visst bara 1.9MB och inte 19MB. Ramdisken är på 7.5MB, sen finns det en backup av den också (av någon anledning). Vet inte hur det ser ut när Ubuntu installerar en kärna till, om det blir en ramdisk till också. Det går ju att ställa in hur många man vill spara, men det kan ju vara bra att ha kvar åtminstone en fungerande när man gör en uppgradering.

hoths bild

Du skall ABSOLUT ha SWAP som desutom bör vara i samma storleksordning som ditt RAM. Saknar du Swap och datorn slår i taket (RAM-taket) så är det stor risk att den helt enkelt omgående kraschar och startar om. Swap fungerar som n utökning av RAMet och programkod som inte använts "på länge" flyttas dit, vid behov. Det går sedan snabbare att hämta in programmet från SWAP än att läsa in det på nytt från dess plats på disken, där det låg från början.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!