Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Varför Windows?

Hej!
Varför väljer folk fortfarande Windows?
Jag själv använder det för spel (MS Flight Simulator) och webbutveckling. Därför har jag kvar min Windowsdator ett tag till.

Men...

Däremot har jag lite svårt att förstå varför företag väljer Windows, om det enbart använder office-paketet. Dessutom kostar ju licenserna tusentals kronor. En anledning är väl att många är vana med Office. Det tar alltid tid att lära sig något nytt och tid är pengar.

På mitt jobb har vi de senaste 10 åren installerat dual-boot med Windows (för att kunna skriva dokument med Word) och Linux för kunna gör programutveckling. Varje OS-installation har oftast tagit flera dagar med allt strul som oftast brukar komma.

Förhoppningsvis är det nu slut med detta, efter att vi har provat senaste Openoffice. Eftersom vi har kunder som kräver word-dokument, måste vi kunna konvertera från/till det formatet. Senaste versionen (2.4) av Openoffice verkar kunna göra på ett bra sätt (numera). Det finns kanske några mindre skillnader, men inte mer än att vi kan leva med det.

Så förhoppningsvis behöver jag aldrig mer installera Windows på en ny dator på jobbet några fler gånger.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

"Däremot har jag lite svårt att förstå varför företag väljer Windows, om det enbart använder office-paketet. "
Nej det är riktigt, om det bara är office de behöver så är det nog läge att byta. Oftast är det mer än så dock, man kör windows miljö rakt igenom med Exchange för mail/kalender, sharepoint för dokumenthantering & intranet, ett affärssystem med kopplingar till Ms-Office osv osv. Har man en sådan infrastruktur så är det faktiskt inte så lätt att bara sparka undan windows, det behövs fler paketerade lösningar som kan erbjuda samma sak till samma pris.

Lägg sedan till att användarna sannolikt är vana vid microsoft så inser man att det inte är gjort på en förmiddag, inget kostar som missnöjda användare.

Dock är det säkert massor på gång, ju mer som skrivs om alternativen i facktidningar desto mer kommer programutvecklare och konsultfirmor fundera på om där inte finns en hacka att tjäna på att paketera just vad som behövs.

 

 

clfns bild

Beror väl på vad man har datorn till. Vi använder autocad och beräkningsprogram och det saknas seriöst alternativ till autocad i linux, och wine är väl inte aktuellt. Samma sak med ekonomiprogram, finns vad jag vet, inga vettiga där heller (tänker på ex. visma).

 

edit: Privat, för min egen del, finns ingen andledning att köra windows.

mindlights bild

Jag orkar inte en maratondebatt i detta ämnet en gång till men vad det handlar om är politik och ekonomi. Inte prestanda eller nått sånt.

Politik för, som du säger, ingen IT-chef har blivit skjuten för att han valt Microsoft som systemleverantör när det senare flippat ur totalt. Orkar inte utveckla orsakerna men det är så det ser ut.

Ekonomi för att det är så fruktansvärt mycket mer än bara inköp och installation av mjuk- och hårdvara. Köper du 600 bärbara PCs vill du att all hårdvara ska funka som hårdvaruleverantören avsett och sagt. Du vill ofta också ha, helt eller delvis, det som kallas managebility ända ner på användarnivå, datornivå OCH nätnivå.

Skitsamma. Vad jag vill ha sagt är att Microsoft är så fruktansvärt mycket mer än Windows och Office. Företagens behov är så mycket mer än OS och Office. Vi pratar alltså inte bara ettor och nollor nu utan även hur vi gör det enkelt för ekonomiavdelningen att hålla koll på inventarierna till att vi kan få ut problem 3D-grafik och videouppspelning på VDns PC.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Därtill kommer massor med egen utvecklade apps som på ett eller
annat sätt är knutet till MS.

Simulerings program som är utvecklade i VS, kalkyl-macron i excel
och så vidare.

MS har hela kedjan

 

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

patrikisakssons bild

Håller med Mind här - ur företagens aspekt är det inte enbart office - alla tredjeparts mjukvaror och kopplingar till windowds är komplexa i sig. 

Ta movex  - som har kopplingar från tredjeparts leverantörer för att kunna skicka in data ifrån stora industri robotar - visst går att göra i linux - so be my guest - utveckla det så vi kan presentera det till kunder..Wink

Jag brukar tjata på jonas - men gör så eller gör detta - han kontrar med - gör du det - jag är en man med begränsningar - men kan projekt styra...om man nu skall göra det...

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

*************************************

Do not ask what open source can do for you - ask what you can do for open source !!

X - Its not hard if your mind can do it - X

FoHs bild

Vad jobbar du med? Glad

Lasps bild

Om läget sett likadant ut för tio år sedan hade det varit skillnad.

Microsoft har tagit bra steg med de olika Windows operativen och framförallt har de satsat på att skapa typ Office sviten.

Idag finns det likvärdiga program och OS men så har det inte varit.

Det tar tid att vända, både en tanker och tankar!

hoths bild

Företag använder inte bara MS-Office. Är det ett litet större bolag än fåmansbolag så har de med säkerhet diverse kryptiska köpta och egna hack i alla möjliga språk, inklusive Excel. Excel-script/VisualBasic är inte helt lätt att köra utan konvertering i openOffice.Den som skrev de egna programen har nästan säkert lämant bolaget, källkoden är försvunnen och ingen vet egentligen vad programmet gör, längre. Bara att "så har vi alltid gjort".

Beroende på verksamhet så finns där CAD/CAE och ekonomi-program.

Ännu litet större bolag har materialplaneringsverktyg, lagerhantering, dokumenthantering, tillverkningsunderlag och allt möjligt annat. Ofta instoppat i något gigantiskt databas-system. Dessa senare är inte att leka med i komplexitet och går nästan garanterat inte på något annat än Windows. 

 

Nu inte sagt i och med detta att det är omöjligt att konvertera godtyckligt bolag. Det tar bara kortare eller längre tid och är inte gratis.

Man får ta en bit i taget och sannolikt börja med den osynliga infrastrukturen; nätverket, printrar, disklagring och och mailhantering. Inte sexigt, men ger nyttig erfarenhet.

Att börja med Office-paketet är troligen inte vettigt. Detta innehåller med sannolikhet macron och mallar som måste konverteras.

Egna program måste skrivas om, eller skrotas, med portabilitet i sikte. Att fungera på både Windows och Linux.

 

Sammantaget är detta en stor och ny nisch för konsultbolag och studenter/X-jobbare

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

elwiss bild

En förutsättning är i vilket fall mer och fler affärssystem som inte kräver windows rakt igenom stacken. Där händer dock en hel del, med Compiere, openBravo, openERP etc. De där systemen är tillika många gånger bättre än flera av de etablerade systemen därute på marknaden. Vad som behövs är en förtroendeingivande partner på den svenska marknaden som kan erbjuda installation, konsulting, utbildning och support runt dessa förträffliga produkter.

För mer läsning om öppen källkod och affärssystem: http://opensourceerpguru.com/

mindlights bild

Förtroendeingivande partner = politik... Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

He he sant. Ska man kränga affärssystem så är det ofta slips och 1800 menlösa powerpointar i bagaget annars kanske styrelseordföranden gör tummen ner Wink

widdes bild

Eftersom jag jobbar som konsult och med framförallt windows-servrar så skulle jag vilja ge min syn på saken. Jag är personligen helt pro linux eftersom jag tycker att det är ett bättre operativsystem. Företagen har helt andra behov än mig som privatperson. Som nämnts tidigare så behöver de kunna ha kontroll över sina användare/datorer. Detta sköter man via Active Directory (Katalogtjänst). Till den kan man koppla en hel mängd Microsoftapplikationer och tredje parts. Några exempel är Exchange, IIS, Sharepoint, Lönesystem, ISA, VPN osv. Dvs man behöver en katalogtjänst för att styra access till många olika system. Här har Microsofts Active Directory blivit någon sorts "standard". Jag tycker personligen att Novells eDirectory låg långt före för några år sedan men Microsoft har som vanligt marknadsfört en halvbra produkt och sedan förbättrat version för version. Nu börjar man ha en hyfsat stabil katalogtjänst. För många it-avdelningar är Microsofts produkter ett nödvändigt ont. Det finns många produkter som är riktigt bra men det finns en del som är riktigt dåliga. De måste man stå ut med för att få helheten.

Själv kör jag Mac Os och Linux

 

mindlights bild

Jag delar MYCKET av dina åsikter.

eDirectory är fortfarande en överlägsen katalogtjänst.... men som sagt... MS har lyckats mycket bättre med stöd från 3:e-part, dels genom att lyssna på sina nuvarande partners och dels genom att finslipa och vinkla verktyg / applikationer som DotNet, Windows och Exchange.

Faktum är att Microsoft är grymt bra att lyfta fram nya idéer och produkter.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...