Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Efter uppgradering till 11.0 går det inte att dra igång övriga linuxdistar

Hade suse 10.2, då även Fedora och Kubuntu funkade från grub/menu.lst. Sedan uppgraderade jag med en nedladdad 11.0 (4,3GB) och kan nu inte starta Fedora o Kubuntu. Har inte gjort någon ändring i grub/menu.lst själv. 11.0  har rimligen gjort det. Error meddelandet: kan inte montera Fedora o Kubuntu. Mysko

 

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

amadeuss bild

Sorry, jag tänkte på Ubuntu. Nej det var rpm-filen avsedd för Fedora, Mandriva och Suse. Laddade den till skrivbordet och klickade på den. Gav alltså inget rpm-kommando. Däremot drar väl Yast2 igång i Suse.

amadeuss bild

Det här inlägget hamnade i fel lina. Beklagar. Felmeddelandet när jag från grub/menu försöker dra igång Fedora och Kubuntu är Error 17 could not mount selected partition

Det låter som om device.map i grub är fel.

Hittade denna tråden som borde hjälpa dig.

http://ubuntuforums.org/showpost.php?p=3518911&postcount=9

 

polters bild

när grub krånglar så kan det vara en bra idé att prova "update-grub" som root.

nesnomiss bild

Från openSUSE kan du alltid testa ett nytt förslag på grub (brukar fixa till det om sånt händer)... Yast2 -> System -> Ställ in starthanterare.

Där finns en liten combobox "Övriga"... Välj "föreslå ny inställning" och kolla vad den säger!...

tux-svens bild

 Jag tror jag känner igen problemet. Suse 11.0 benämner hårddiskpartitionerna sda, sdb osv medans äldre Linuxdistar har kvar hda, hdb. Då uppstår problem vid starten.

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Tycker inte det borde vara något problem som är relaterat till SUSE, eftersom det är GRUB som bestämmer vad som ska bootas? Hårddiskpartitioner ska benämnas efter vad de är för typ av hårddisk, dvs hd för IDE och sd för SATA etc.

amadeuss bild

Hade en ledig partition på vilken jag installerade Mandriva2008 för att se hur M tog sig an GRUB. Samma sak inträffade som med SUSE, alltså inget igenkännande av de partitioner av linux jag tidigare hade. Hade då tillagt i menu.lst för Mandriva de rader i gamla menu.lst som gällde just Fedora, Ub804 och Suse, men inget gick. Frågan är nu vad som händer om jag installerar om Ubuntu på Ub-partitionen. Min erfarenhet tidigare är att Ubuntu liksom Knoppix är mycket bra på att komma rätt i Grub-djungeln.

mindlights bild

Det där du säger om hda / sda måste vara fel.

hda = ide

sda = scsi (och i senare kärnor SATA. Dock har det varit så minst ett år)

Ivarje fall har min sata hetat SDA och mina ide HDA i mer än ett år...troligtvis minst två. 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

hoths bild

Nej, tux-sven har nog allt rätt. Jag har inga SATA /SCSI diskar i min dator men lik förb...t så heter mina partitioner i SUSE sdaX.

Exakt vad de heter verkar styras helt av vilken dist som man startar. Någon annan dist kan mycket väl få för sig att kalla diskarna för hdaX som de borde heta. Därför måste man i GRUB skriva benämningen för diskarna som just den disten kräver. Dessutum kan den få för sig att byta i vilken ordning "a" och "b" index diskarna kommer. Det har att göra med historiska orsaker, hemskt irriterande och frustrerande.

För att säkert få reda på vad just dist X döper dem till rekomenderar jag start med live-skiva och sedan att man kollar hur diskarna har monterats (med df och fdisk kommandon).

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

tufftuffs bild

From Suse 10.3 så används libata även för IDE, det medför att diskarna heter /dev/sdx, där x räknas upp (a,b,c etc) för varje hittad disk. Det innebär också att om man stoppar in en enhet mitt i så får efterföljande diskar inte samma namn som tidigare. Att libata används bestäms nog av vilken kärna som distron använder. Däremot tror jag att det skall gå att använda någon "legacy" ide-drivrutin, då får man /dev/hdx som förr, men då får man krångla till det själv!

Problemet med byte av namn på devicenoder fixar man genom att använda något av det som finns under /dev/disk/. Om man tex har disklabeln "minpart" på en ext3-partition (sätts med kommandot "e2label") så hittar man den under /dev/disk/by-label/minpart. Andra alternativ är diskens serienummer, ex /dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD403LJS0NFJ1DP803059-part1, BIOS-nummer /dev/disk/by-id/edd-int13_dev80-part1, UUID /dev/disk/by-uuid/6e08440f-2eeb-4c47-9266-b34e563cbca0, bussanslutning /dev/disk/by-path/pci-0000:00:12.0-scsi-0:0:0:0-part1.

tux-svens bild

Stämmer precis, mina problem uppstod när jag ville testa Suse 10.3 men ändå behålla Suse 10.2. (dualboot) Det gick inte alls bra. Tyvärr fann jag inte lösningen då.  Följ bara tufftuff's instruktion så kommer det att funka Glad.  (Jag har åxå enbart IDE-diskar)

---

Öppen källkod kommer att slå igenom, det är lika ofrånkomligt som att droppen sakta men säkert urholkar stenen!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

FoHs bild

Där ser man! Man lär sig något nytt varje dag Smile Dåligt att det blivit så. Känns ju inte som att Linuxdistributioner behöver bli mindre kompatibla med varandra än vad de redan är.

hoths bild

Det där är ju en ständig balansgång. Hur mycket bakåtkompatibilitet skall man ha och när skall man släppa sartgen och ge sig ut i den fria åkningen. Nu är väl det senare som Linux är mer känt för och det förra som kännetecknar Windows (i alla fall til, men inte inklusive, Vista).

Nu är väl alla på väg åt detta hållet, det går bara mer eller mindre fort. Genom att ha ett sätt att döpa diskarna på så slipper alla bli så förvirrade varför diskarna heter allt möjligt. Historiskt har det varit en förskräcklig röra vilka vad diskarna har fått för namn och partitionerna för nummer. Det har varit olika mellan IDE och SCSI, och vem kan (eller vill) hålla ordning på det? En ensad standard kan bara bli bättre.

----
Linux växer snabbast!

----
Linux växer snabbast!

FoHs bild

Jo, jag tycker förstås att det är bra om alla diskar kan heta likadant, men just detta (grub-problematiken) verkar ju vara ett onödigt problem? Om man kan hänvisa till diskar och partitioner med neutrala termer (som föreslås i några inlägg över) så borde väl, tycker jag utan att vara vidare kunnig om det, openSUSEs installerare ändrat i menu.lst så att även de andra distributionerna kan boota? Det känns inte som att problemet var omöjligt att lösa åtminstone, och om man ligger i framkant på utvecklingen så bör man ju rikta en blick bakåt för att kunna göra övergången så smidig som möjlig.

amadeuss bild

Lustigt nog hände det att jag fick ordning på distarna när jag väl installerat Ubuntu 8.04 som då också fick ta grub/menu.lst Till och med SuseFlört 11.0 löste sig. Fråga mig bara inte hur. Jag klippte och klistrade in från resp menu.lst