Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vad är svårt för nybörjare att utföra på en nyinköpt EEE PC?

 

Låt oss börja med de fundamentala frågorna:

Vad är svårt för nybörjare att utföra på en nyinköpt EEE PC?

Vilka "livsnödvändiga" inställningar kräver terminalkommandon eller pill i någon obskyr konfigurationsfil?

Jag förmodar att flera saker (där terminalen är inblandad) under http://wiki.linuxportalen.se/index.php/EeePC#Xandros_Linux_EEE bör anses som viktiga samt en smula knepiga att utföra.

Det känns som att vi bör begränsa oss till defaultinstallationen av Xandros, de användare som ger sig iväg och installerar en egen dist är förmodligen mer erfarna användare som inte är i lika akut behov av hjälp. Dessutom är det omöjligt att tillgodose så många olika distar och konfigurationer med våra resurser

En vän har en EEE PC och han nämnde att det krävdes pill för att byta till advanced mode. Är det något användare skulle vilja göra? På honom lät det som att det inte riktigt var färdigt och redo för "vanliga användare". Jag har dock ingen egen maskin så jag kan inte verifiera detta.

Ni som har egna maskiner får fylla på med saker som inte är enkla att utföra på en nyinköpt maskin, men som kanske bara kräver några raders shellscripts för att lösa. Har ni en fungerande lösning så länka till wikin (där ni ger lösningen), posta annars problemet här och i wikin (som en död länk under http://wiki.linuxportalen.se/index.php/EeePC#Xandros_Linux_EEE).

När vi uppnått en samling problem <-> lösningar ser vi hur man kan gruppera dem (tex. verkar det som att vi behöver en menyeditor). Då kan vi börja spåna Mockups (dvs låtsas-gui:n) och se vilka gränsnitt som blir elegantast och smidigast att implementera för ett viss grupp konfigurationer.

Backends till gui:n blir nog enklast att skriva efter att gui:t är "fastlagt", inte för att gui:t och backenden ska klumpas ihop, (det ska man verkligen passa sig för) utan att för att när gränssnittet är "klart" så vet man precis vilka funktioner vi behöver stödja. Annars är risken att man implementerar en massa som ändå inte kommer användas i slutänden

Under hela kodprocessen, mockups, gui-implementation och backendskrivning kommer frågan hur vi ska hålla reda på vad folk gör och hur man ska samla in bidrag från olika användare. Någon form av versionshantering kommer behövas

När jag läser igenom mitt inlägg så luktar det hela "vattenfallsmodellen" och den är som bekant inte särskilt verklighetsbaserad. Men nu är ju ändå LP ett så aktivt forum så kommunikationen kommer strömma fram och tillbaka i alla led, så processen kommer inte bli så enkelriktad som det kan verka i "beskrivningen" (med "klart" och "fastlagt" i texten ovan menas givetvis "den lösning som verkar bäst/enklast i den nuvarande iterationen").

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mindlights bild

Angående Xandros och ny dist håller jag med till fullo.

I ett andra steg kan jag väl känna att det kan vara på sin plats att sväva ut i en howto... men till en början kan vi göra användarupplevelsen ännu bättre än vad den är out of the box.

Angående advanced mode så kan jag inte heller säga så mycket. Har ingen eeePC men ska se vad jag kan hitta i form av vmware-image.

Men Simple mode borde ju vara idealiskt ändå. Om vi bara kan få det att förbli simple när man ska smacka in nya appar Smile

Angående versionshantering så tror jag att vi kan vänta med det. Låt oss först bevisa att vi producerar något.

Jag åtar mig att agera versionshanterare tills vidare och är vi så produktiva att vi behöver versionshantering får vi väl regga oss på SF.net Laughing out loud

 

Just nu ska jag fokusera på uppgiften att få in alla på forumet och att de ska börja spotta ur sig allt de saknar och vad de vill ha förbättrat.... sen får vi se.

 

 

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

För 701:an har vi alla filer tillgängliga på http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=215613 .

--
Vi har ingenting att förlora och jag vet att det lönar sig att kämpa. Ingenting har vi att förlora och jag vet att det lönar sig att vänta. (Mange Schmidt)

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Gött, så nu kan vi köra systemet virtuellt, vi som inte har en egen maskin Smile

---------------------------------------

 

beardmonsters bild

 

Eftersom jag själv är nybörjare när det gäller
Linux och har en nyinköpt Eee PC 900 kan jag snabbt sammanfatta
vad jag personligen tycker verkar vara besvärligt.

1. Byta till advanced mode. Det finns guider på nätet
här och var, men jag törs inte riktigt testa någon av
dem när jag inte vet vad jag håller på med. Fungerar
de beskrivna stegen på just den svenska version som jag har,
osv? Det är inte helt lätt att luska ut.

2. Installera program. Repositories? Ok. Vilka är bra och
vilka är säkra och hur hittar man dem egentligen? Ska jag
bara använda sådana som har med Xandros att göra, och
fungerar alla program där garanterat? Vad kan hända om jag
installerar något olämpligt, och hur åtgärdar
jag det misstaget i efterhand i så fall? Hur installerar man
program om man inte använder repositories? Allt är tämligen
förvirrande.

3. Installera drivrutiner. Samma sak där. Förvirrande.
Jag skulle vilja kunna använda min Wacom Intuos 3 till Eee PC:n,
t ex. (Inte för att det är speciellt smidigt med den
där lilla skärmen, men jag kan komma att behöva den
möjligheten i alla fall.)

Än så länge har jag nöjt mig med att använda
de medföljande programmen, och de fungerar nästan helt
tillfredsställande, men det skulle vara kul att kunna installera
några vettiga spel åtminstone.

jentins bild

Advanced mode är inget jag rekommenderar. Det krävs kanske inte mycket för att få det, dock blir det många följdproblem pga det. Som t ex språk, spara workspace mm. Så känner man att easymode inte är tillräckligt tycker jag man skall titta på de alternativa special distar som finns till EeePC.

Repositories?

Dom som är bra och säkra är dom som redan finns. Ju mer avancerad man blir och ju mer tweaks och program man känner är nödvändigt kräver ändringar. Om du vill se hur din repos fil ser ut tryck CTRL ALT T och skriv i terminalen cat /etc/apt/sources.list

Repositories är som en databas med program och uppdateringar mm. Att använda sig av andra repos än dom som är med från början kan vara riskfyllt om man inte använder sig av pinning. Pinning ser till så att systemfiler mm inte uppdateras och slutar fungera.

Installation av program kan ske på olika sätt. Antingen laddas det ner en *.deb fil eller källkoden och kompilerar programmet själv. Uppe på vår wiki finner du mycket bra information.

 

-------------------------------------

Linux e skitkul

Lasps bild

Manualen är faktiskt riktigt bra.

Att läsa den och att våga testa är en bra bit på väg.

Maskinen går ju inte sönder!

Att förstå hur man kan återskapa hela distributionen (Xandros) är en stor trygghet.

FoHs bild

Mycket av det här är väl generella Linux-frågor, dvs att det är ett annat OS än Windows. Full förståeligt! Smile

Det här med drivrutiner är ganska viktigt att veta. De allra flesta drivrutinerna finns i kärnan (det gör det i Windows kärna också, men de är myyyyycket färre). Fungerar inte din hårdvara så finns drivrutinen förmodligen inte i kärnan. Då får man helt enkelt googla efter någon lösning, i regel. Ibland kan förstås tillverkaren ha en Linuxdrivrutin, men det är dessvärre inget att hoppas på. Kan inte svara för just din mackapär och Eee Smile

beardmonsters bild

Tack för svaren och tipsen! Det verkade som om det rådde brist på nybörjare i den här tråden, så jag tänkte bidra med lite okunskap. Smile

JanPihlgrens bild

I wikin beskrivs hur man skapar egna flikar och ikoner. Beskrivningen har , enlig min utsago, lite glapp här och var. Steg 2 anger hur man editerar, men inte var man skall lägga in sina egna flikar i filen, först eller sist. Steg 3 anger hur man anger ikoner men talar inte om var i filen det ska skrivas.

Jag skulle gärna se ett komplett exempel på ett avsnitt hur man skapar egna flika samt var i simpleui.rc ens egna ska skrivas.

Jag saknar även hur man gör för att via en dylik flik startar ett program, ett program som inte finns med bland flikarna "by default"

 

jentins bild

Det är jag som gjort den., och jag har suttit och kollat på den lite ett tag för att fila till den. Texten som jag skrev förutsätter att man begriper hur filen fungerar genom att bara titta i den, och så är ju oftast inte fallet. Anne påpekade t ex om name lang avsnittet att det inte fanns något exempel på den koden.

En bättre text för nybörjare skall komma upp, måste bara fila lite mer, så det inte rörigt. Lite bilder mm också.

-------------------------------------

Linux e skitkul

JanPihlgrens bild

Jag tycker det är en bra början. Jag ville bara påtala detta när jag sprang på problemen och inte lyckades få till det. Skäms

Jag uppskattade även tipset hur man gjorde för att återställa till ursprunget. Glad