Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Wiki-hjälp

Min hjärna exploderar snart av all kunskap jag tagit in de senaste dagarna. Nu vill jag få ut det i wiki-form men vet inte hur! Vart ska jag till exempel skriva hela Samba-instruktionen? Hur söker jag på bästa sätt så jag inte skriver nåt som redan finns, osv osv osv..

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Är det själva syntaxen du inte vet hur du ska göra med, eller är det så att säga det praktiska kring Wiki-sidan?

Det finns en sida om Samba, tycker du kan titta på den och se vad du kan göra med den. Det står dig ju fritt att revidera den hur du vill, och är det någon som inte gillar det så kan den ändra tillbaka eller ändra om Smile

Du kan ju skriva din text som du vill ha den i OpenOffice.orgs Writer och sedan exportera till Wiki-syntax om du vill. Förhandsgranska sidan och finjustera om det är något som inte blir bra. När du behöver göra något som inte vet hur man gör så letar du upp det avsnittet i http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Hur_man_anv%C3%A4nder_wikin

Är lite fundersam över den där sökfunktionen eftersom den inte visade riktigt rätt med NFS-artiklarna...

Charlies bild

Ja, om någon vänligt sinnad och tekniskt kunnig person kan slå en kik på sökfunktionen vore det kanon.

Jag är nybörjare på wikisar, så all hjälp är välkommen. Länken om hur man använder wikin är ju kanon, hur har jag lyckats missa att läsa där?

Kanon att man kan använda OOo, och sedan exportera. Enklare att se hur det ser ut.

OK, så jag kan egentligen ändra hej vilt, det finns alltid gamla "versioner" av sidorna sparade? Jag är livrädd för att radera nåt som nån annan säkert lagt timmar på att dels komma fram till och sen tagit sig tid att skriva ner.

Kristians bild

det finns alltid gamla "versioner" av sidorna sparade - jajemen, det är så med alla wikis

---------------------------------------

 

Om du finner något fel så är det bara att ändra.

Det gamla finns kvar och det går att gå tillbaka till det.

Så du behöver inte vara orolig.

Vissa saker blir ju fel med tiden eller innehåller en onödigt bökigt tillvägagångssätt och då behövs det rättas till.

Det är detta som är styrkan med en wiki att den har rörlig information.

 

FoHs bild

"Länken om hur man använder wikin är ju kanon, hur har jag lyckats missa att läsa där?"

Kul att du tycker om den! Finns faktiskt en till, men den är kopierad rakt av från Wikipedia, med bibehållna trasiga länkar. Helst skulle jag vilja ta bort den och bara länka till den på Wikipedia, tror jag gör det i "Hur man använder wikin". http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Hj%C3%A4lp:Hur_man_redigerar_en_sida

Skapade en sida för Hjälp (länken i huvudmenyn till vänster) eftersom den saknade en, länkar där till bland annat "min" sida om hur wikin fungerar. Ändrade även Riktlinjer lite, och länkar dit. Det står ju lite matnyttig information där om hur Wiki-arbete bör bedrivas. Hoppas den ska vara lite mer synlig nu.

Tror du kommer hitta lite information på den sidan också, om hur det här med historik och grejer fungerar.

Charlies bild

Nu har jag bara en fråga;

Installerade precis Avira Antivir på min maskin (det var en upplevelse), och tänkte att kanske kanske någon annan nån gång skulle få för sig att göra detsamma. Då skulle det kanske vara trevligt att hitta en instruktion här på wikin. Men! Jag söker på antivirus, anti-virus, avira antivir, antivir, avira osv osv osv, men inte mycket till relevanta träffar där det finns sidor som är lämpliga att redigera /lägga till min guide. Så valet blir alltså att skapa en ny sida. Vad ska den heta? Avira? Eller Anti-virus? Vad är själva tanken bakom sid-skapandet. Ska det vara den specifika produkten (som i det här fallet) eller en mer allmän sida (typ: Anti-Virus) där fler sen kan lägga in sina instruktioner och guider för olika anti-virusprogram?

mikaeljs bild


Är nog inte många wikiförfattare som tänkt på anti-virusprogram. Skapa gärna en grundsida och gå vidare därifrån. Finns fler antivirusprogram att titta på... Smile~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
///////  #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

FoHs bild

Jag skulle nog rekommendera en generell sida. Sen kan man naturligtvis skapa så kallade omdirigeringssidor för den enskilda mjukvaran, som pekar på Anti-virus. Om du t.ex. vill att Avira Antivir ska peka till Anti-virus så skapar du den sidan och skriver:

#REDIRECT [[Avira Antivir]]

Det är allt som behövs. När någon sedan hamnar på den sidan slussas de vidare till den andra Smile

Fördelen med en generell sida är att det är lättare att underhålla samt jämföra programvaror. Där kan man ju även skriva lite generell information om antivirus och virus relaterat till Linuxplattformen. Så länge man bygger upp sidorna bra med rubriker och sådant tycker jag personligen inte att det är något problem att navigera sig runt. Innehållsförteckningarna är riktigt bra.

En annan fördel som man kanske inte tänker på är nog att det eventuellt leder till att fler bidrar till wikin. Steget att skapa en helt ny sida är nog större än att redigera en redan existerande. Då finns en mall att utgå från typ Smile

Skitbra initiativ!