Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mallar i wikin!

Satt och funderade lite på det i struktur i wikin. Att lära sig syntaxen är en sak men att få bra struktur på saker är lite krångligare. I alla fall för vissa.

Vad sägs om att skapa mallsidor som folk kan titta på så man får en "standard" på grejer? Kanske mer erfarna wikipillare som jeff och foh kan skapa mallsidor? Om det inte allt för mycket begärt...

Det är bara en liten tanke men tror det skulle kunna fungera rätt bra för dom som nyligen börjat pilla med wikin (och även för sådana som mig som har skrivit en del men inte funderat så mycket på strukturen/designen).

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mikaeljs bild


En mall är ju enklare att diskutera med istället för att diskutera varje enskild wikisida.~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

jeffs bild

Vad behöver du av mallen? Vad skall den innehålla?

------

mikaeljs bild


Hm...

* Användning av rubriker, fetstil osv
* Användning, placering samt storlek gällande bilder

Vad jag kan komma på nu. Även om jag tycker mina guider är bra upplagda så finns det ju alltid utrymme för förbättringar.~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


En mall var en idé men kanske inte så nödvändigt. Vad som behövs är diskussioner på upplägg etc i alla fall. T.ex. diskutera om man skall visa orginalbild i guiden. Eller tumme och sen att folk får klicka på tummen för att se en större version. Ser det bättre ut med små bilder i en text eller skall man köra på med stora bilder. Osv...~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

mikaeljs bild


Jag vill förövrigt ha en bättre version av Användarguider. Det är lite rörigt nu och värre blir det ju mer material som presenteras där...

Edit: Jag har en idé för den sidan men det skulle krävas lite arbete från flera personer...~~~ *nixBloggen - http://nixblogg.blogg.se ~~~
/////// #EeePC_Sverige @ irc.freenode.net \\\\\\\

  ~~~ Have a goodyear - http://www.youtube.com/watch?v=tO2wb-LarfU ~~~

 

markkuss bild

Hej!

Jag har också försökt skriva en del i Wiki:n, men det är inte så enkelt.

Exempel på problem:

 • Hur lägger man in länkar till andra wikisidor och hur formatterar man dem?
 • Hur lägger man in länkar till http-adresser och hur formatterar man dem?
 • Hur lägger man in en innehållsförteckning?
 • Vad är en mall?
 • Var hittar man mallar?
 • Vad kan man göra med dessa mallar?
 • Hur lägger man in en text med fast bredd (courier)?
 • Hur bevarar man blanktecken i kodexempel?
 • Hur skapar man olika nivåer på rubriker?
 • Hur hittar man sidor som inte är länkade?
 • Hur tar man bort felaktiga sidor man råkar skapa?
 • Hur tar man bort tomma sidor?

Listan kan säkert göras ännu längre, om man funderar ett tag.

mvh
Markku

mvh
Markku

FoHs bild

Ojoj, mycket frågor Tongue På sidan http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Hur_man_anv%C3%A4nder_wikin hittar du många av svaren. Ska svara här ändå, vissa saker står inte där nämligen.

Länkar till andra artiklar på samma wiki görs med artikelnamnet inom dubbla hakparanteser: [[artikelnamn]]. Se vidare på guiden för fler formateringsalternativ, exempelvis namngivna länkar. Externa länkar fungerar på samma sätt fast med enkla hakparanteser: [http://www.aftonbladet.se] (detta ger dock inget namn på länken).

Innehållsförteckningar skapas automatiskt så fort ett visst antal rubriker skapats på sidan, kommer inte ihåg exakt  hur många men det kanske är i storleksordningen 3 och uppåt. Vill man inte ha någon innehållsförteckningen kan man ta bort den genom att skriva __NOTOC__ någonstans på sidan. TOC = Table of Contents. Man kan även bestämma var man vill ha den genom att skriva __TOC__ på det stället.

Mallar är Wiki-sidor som heter Mall:Namn, och dessa kan infogas i artiklar genom att skriva {{mallnamn}}. Dessa mallar kan ha lite olika funktion. Vissa används för att underlätta formatering, titta på sidan om Distributioner och dess "källkod". Där används ett mallanrop istället för att skapa en tabell för varje distribution. Andra mallar infogar en skylt i en artikel att den behöver städas, eller att den går under en viss licens. Känner inte till något smidigt sätt för att se en lista över alla mallar som finns. Bör finnas en specialsida för detta. Jonas kanske vet.

Text med fast bredd kan du skapa genom att använda ett mellanrumstecken i början på en rad. Då hamnar texten i en ruta. Ska du skriva längre stycken text i en sådan ruta kan du även använda <pre>- eller <code>-tag. Vill du skapa courier-font i löpande text använder du <tt>-taggen (står för teletype).

Rubriknivåer skapas genom att ange olika många likamedtecken på vardera sidan rubriktexten. == är rubriknivå två, === är rubriknivå tre osv: == Rubriktext ==

Sidor som inte är länkade finns under en specialsida. Se menyn till vänster på Wikin.

Ta bort sidor tror jag bara administratörerna kan göra. Vet med "säkerhet" att jag och jonas är två administratörer, men det finns fler. Skicka ett meddelande till någon av dom (våra namn kanske borde finnas på någon lista på Wikin?), endera här eller skriv på användarens diskussionssida i Wikin (kanske inte läses regelbundet dock).

Samma sak gäller för tomma sidor förstås. Men ibland kanske det är bättre att omdirigera sidor, i så fall gör du det genom att skriva #REDIRECT [[artikelnamn]] på den sidan, där artikelnamn är den artikel du vill omdirigera till.

Ja, det var väl alla frågor. Vet dock inte riktigt vad du menar med att bevara blanktecken i kodexempel. Tänker du på tab:ar så bevaras dom med taggarna som nämndes tidigare, utom med <tt>-taggen.

markkuss bild

Tack för ditt långa och utmärkta svar.

Varför inte lägga in det i ett FAQ, då jag tror att många av mina frågor är sådant som nybörjare på Wiki har problem med?

mvh
Markku

 

mvh
Markku

FoHs bild

Nästan alla frågor du hade är besvarade i guiden jag länkade till. Möjligtvis kan man skriva till lite mer information på avsnittet om mallar. Det här med att ta bort och flytta sidor är kanske något man ska skriva till under övrigt, ska ta och kika på det. Men som sagt finns ju majoriteten av informationen i Wikin, det är väl snarare så att du och många andra kanske inte hittat den. Numera finns guiden länkad under Hjälp-sidan som finns i menyn till vänster på Wikin.

markkuss bild

Hej igen!

Jag tycker nog att rubriken till hjälpsidan är missvisande. Sidan handlar i huvudsak om hur man skriver sidor. Att använda Wiki tolkar jag mera som att söka och läsa.

Det är kanske därför jag inte hittade hjälpsidan. Om man inte vet att något finns, är det svårt att söka efter det.

Rubriken borde ändras till exempelvis: Hur du lägger information i Wiki.

Jag tycker också sidan borde lyftas fram mycket tydligare och information om den borde finnas på Wiki:ns första sida.

mvh
Markku

mvh
Markku

FoHs bild

Du menar rubriken "Hur man använder wikin"? Jag tycker inte den är fel, eftersom Wiki till sin natur är något du ska använda på det sättet (dvs bidra och skriva artiklar). Att skriva om hur man använder sökrutan och klickar på länkar (för att öppna och läsa artiklar) känns lite väl basic för att tas upp.

Jag vet inte när du sökte efter den här informationen, men var det precis innan ditt första inlägg så hade jag redan lyft fram den lite mer. Sidan länkas till från Hjälp-sidan och under Bidra till Linuxportalens Wiki (båda dessa sidor kommer du till från förstasidan).

Men nu har jag gjort det ännu bättre. Artikeln heter numera "Hur man använder och redigerar wikin" (båda sakerna tas upp i artikeln). Dessutom omdirigerade jag den hjälpsida som det länkas till när man trycker på redigera-fliken (syns längst ner till höger om knapparna) till vår guide. Ändrade sedan vår guide att rekommendera svenska Wikipedias Hjälpsida för utförlig information. Det bör vara tillräckligt Smile

Testade innan namnbytet att söka på "lägga till information", "redigera sidor" och "redigera en sida". Guiden hamnade högt upp i samtliga sökningar. Jag tycker det är klart godkänt.

FoHs bild

Vi har ju några mallar, till exempel den som används på sidan Distributioner. Att göra mallar för HELA sidor tror jag inte är någon bra idé. Tror det skulle bli svårt att dels göra den och dels att använda den. Personligen är jag inte alls särskilt bra på att skapa mallar, det är en hel vetenskap känns det som Tongue Kan inte mer än det grundläggande (som jag dessutom glömt bort nu!). Men har du förslag på något som kan vara nyttigt att ha som en mall så kan jag givetvis försöka skapa en. Det ska väl främst vara för återkommande formatering (bilder/tumnaglar kan vara en sådan sak).

Mycket skulle förstås tjäna på att var lite mer enhetligt men det är spännande att se vad folk kommer på för lösningar för sina artiklar.