Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

dvdbrännarna hittas inte (LÖST)

Hejsan, har fått ett problem, efter att ha bytt ut moderkortet mot ett gigabyte GA M57SLI-S4, processor samt 4gig ram så hittas inte mina bägge dvdbrännare i bios. Har dom byglade som master samt slave, och bägge är anslutna via den enda ide-kontakten. Har slitit mitt hår bokstavligt talat för att förstå vad och var problemet är. Skulle uppskatta tipps och råd på hur detta kan lösas.

Mvh

fingal12

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pluns bild

Har du vänt IDE uttaget rätt ?

Kanten på IDE kabeln är rödmarkerad som ska vara mot spänningsförsörjningen.

---------------

Theos song

FoHs bild

Har aldrig stött på en modern IDE-kabel som inte varit försedd med en flärp för att förhindra att man sätter den fel Smile

Är det inte en inställning i BIOS då? Du skriver "den enda IDE-kontakten", betyder det att resterande enheter är anslutna via SATA-gränssnitt? Ganska nyligen i en annan tråd skrevs det om BIOS-inställningar där man behöver välja att aktivera både IDE och SATA. Har för mig jag hade något sådant val på min gamla stationära dator. Kunde helt enkelt välja att inte aktivera IDE-kanalerna (vilket jag heller inte gjorde eftersom jag hade hårddisk och DVD-brännare med SATA-gränssnitt).

fingal12s bild

 Hej, jodå det har jag kontrollerat mer än en gång att kabeln sitter rätt.

fingal12s bild

Ska byta kabel för att se om felet sitter i den som sitter där nu. När det gäller inställningarna i Bios, så har jag ingen aning om vad som gäller för inställningar för sata resp ide för dvd/hårddisk. Kan tyvär inte hitta eventuella inställningar för det i manualen.

pluns bild

Ok....

Testa med 1 brännare i taget.

(angående uttag så går det då mycket väl att vända kontakten fel...det finns även de som lyckas "mosa" ett  eller flera stift...)

---------------

Theos song

FoHs bild

Ja, om man är en idiot Tongue Från manualen:
"Before attaching the IDE cable, please take note of the foolproof groove in the IDE connector."

Under Integrated Peripherals har du ett alternativ för att deaktivera IDE-kanalen, men enligt manualen ska det och auto detect vara förinställda värden. Alternativet heter hur som helst On-Chip IDE Channel0 och kan sättas till Enable eller Disable.

fingal12s bild

Har kollat inställningen i Bios för On-Chip IDE Channel0 och den är satt till Enable. Så det är iallafall inte felet.

fingal12s bild

Ok, uppdatering av problemet. Bytte kabel och kollade återigen att jag satte dom rätt. Nu hittas den ena brännaren i Bios men inte den andra. Och ingen hittas av K3b. Så det är väl bara delvis löst kan väl säga. En undran, kan problemet med att dom inte hittas av K3b vara att jag bytte från ett Asus moderkort till ett Gigabyte utan att installera om systemet?

FoHs bild

Möjligt. Du kan testa att ta bort K3Bs inställningsfiler i hemkatalogen. Visa dolda filer och leta efter en katalog som heter .k3b (notera att jag bara gissar mig till att den ska finnas där och heta så, det följer ju dock Linux-praxis). Möjligt att några andra inställningsfiler behöver tas bort också. Vill du inte hålla på med det eller testa en ominstallation kan du ju alltid försöka med en LiveCD.

Är du helt säker på att brännarna är byglade rätt? Är det samma bygling sedan tidigare? Olika moderkort och BIOS kanske är olika överseende med byglingar, så även om du behållt samma bygling och placering kanske det blir fel om det var fel från första början.

tufftuffs bild

Om man vänder den nycklade kontakten och trycker i den i disken så trycker man ut ett stift som används till DMA. DVS disken fungerar utmärkt när man kör chkdsk under DOS, men när man bootar ett OS som har en riktig drivrutin så blir det tvärnitSkrikandes

Nej, det var inte jag som vände på kontakten. Men efter att ha limmat fast stiftet och lött in det på rätt ställe funkade allt igen.

fingal12s bild

Ok sista uppdateringen. Problemet löst, det visade sig när jag kontrollerade alla anslutningar att idekontakten för den ena brännare inte satt riktigt intryckt, så när det fixades så hittades bägge brännarna i bios, men fortfarande i brännarprogrammet k3b. Så lösningen på det blev att jag installerade om systemet, la in hardy x-64 istället, och allt fungerar utmärkt. Vill tacka för alla råd och tipps som kommit och som fick mig att inte ge upp.

Mvh

fingal12