Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

uttag

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rickards bild

vfrs bild

Jag skulle också säga eSATA.

krippas bild

Ok, och det menas me?

www.swedebian.se

Behöver du en erfaren snickare? Kontakta mig på 0735462046 eller maila larssons.byggtjanst@gmail.com

tux-svens bild

Det betyder att du själv kan googla på "eSATA"...  {#emotions_dlg.wink}

---

Linux Mint - när Linux smakar som bäst!

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

danjeels bild

rickards bild

SATA är ju de nyare sladdtypen för att koppla in hårddiskar inne i datorn. Tidigare var det IDE (de där breda). eSATA är motsvarigheten för externa hårddiskar. Istället för att använda USB som är långsammare får du en hastighet som mer liknar den för en intern disk.

vfrs bild

Nej nej nej!

Både den gamla och nya typen är IDE. Båda är ATA. Den gamla typen är PATA eller parallell ATA. Det är egentligen samma interface, bara att bitarna skickas seriellt istället för parallellt.

rickards bild

Ja, det är sant. Däremot så brukar ju dock de gamla diskarna benämnas IDE-diskar och de nyare SATA-diskar. Jag försökte vara lite folkmunlig.

vfrs bild

Ursäkta om jag lät som en översittare. Det är just det här "folkliga" sättet att uttrycka PATA som IDE, som jag hatar. Det gör diskussioner röriga och med stor risk för missförstånd, när man blandar begrepp lite som man tycker.

Det är lite därför jag försöker styra det i rätt banor igen. Om alla som visste hur det ska benämnas, rättade felaktiga uttalanden, så skulle kanske en större förståelse spridas med tiden. Och därmed färre missförstånd och felaktigheter.

rickards bild

Oohh... då ligger jag risigt till. Jag säger fortfarande Rollerblades.

Men det är svårt att byta benämning på något gammalt. Vi hade SCSI- och IDE-diskar. Sen kommer plötsligt SATA-diskarna. Då är det inte helt lätt att få alla att sätta igång och kalla de gamla diskarna för PATA-diskar plötsligt.

Men jag håller med om att det skulle vara mindre risk för förvirring.