Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Komma åt filer i VirtualBox från Linuxklient

Jag har en VirtualBox med en installerad Linux Mint som klient. Nu behöver jag komma åt filer på värden infrån klienten. Det normala i VirtualBox är att man gör "shared folders". Dessa dyker då upp i windowsklienter som en nätverksresurs. Hur kommer jag åt dom i Mint? Jag har ju ingen aning om vad nätversresursen heter.

Alternativt så kan jag lägga filerna på ett USB-minne. Men då måste jag kunna montera USB-minnet inifrån Mint också och det har jag aldrig gjort. Blir inte riktigt klok på hur jag kommer åt USB-minnnet heller...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Först och främst bör du köra den "stängda" versionen av Virtualbox (dvs inte öppen källkod-versionen). Sen hittar du allt om hur du "monterar" nätverksresurser och grejer i manualen. Där står även allt du behöver veta om att få igång USB-minnen och saker. Kl är 5 på morgonen, så jag orkar inte läsa manualen och berätta hur du gör just nu Tongue

pingus bild

Du ska kunna komma åt lokala nätverket direkt.
Jag har lagt 2 "nätverk" i min  VB: Adapter 1 - endast värdkort, Adapter 2 - NAT.

På det viset kommer jag åt både Internet och lokala nätverket.

----------------------------
In Pingvino veritas!
http://blogg.skuttungecity.se/harald

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

vfrs bild

Problemet är inte att komma åt nätverk för det har jag inget. Enda kopplingen till nätverk var att VB mappar "shared folders" som nätverksresurser. I Win så får man upp en snygg lista med alla nätverksresurser. Linux ser man inte en nätverksresurs förrän man monterat den. För att montera den så måste man veta vad den heter.

pingus bild

Kör du enbart  textläge? Annars ska du få upp en lista över tillgängliga resurser - i CentOS m Gnome tex (som jag kör i VB just nu) finns det under "Places->Network Servers"
Annars kan du i terminal köra "smbtree" så får du en lista.

(Nätverk har du faktiskt, ditt primära system och VB-klienten sitter i ett nätverk - annars kan du hur som helst inte mappa upp en "shared folder" (som det visst heter på Riks-Swedish..   {#emotions_dlg.wink} ) )

USB ska finnas med på klienten, men du måste nog montera det först i värden. I Mint ska det göras automatiskt, annars finns det under någon meny - vet inte exakt men leta lite så hittar du nog!
(I mitt CentOS finns det i mappen Computer på skrivbordet.
Ett osvikligt sätt att hitta o montera är annars kommandoraden, kan ta det senare om du vill).

Kolla också inställningar för USB i VB:s huvudprogram för klienten.

----------------------------
In Pingvino veritas!
http://blogg.skuttungecity.se/harald

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

vfrs bild

Nej, jag kör i grafikläge. Det är ju riktigt, det finns faktiskt "Network" i KDE:s filhanterare också. Den hade jag glömt bort. :-)  Jag har bara precis börjat köra Linux som "Desktop"-dator.

Det är ju självklart riktigt att jag har nätverk sett på det sättet. Dock inget fysiskt nätverk. Däremot upptäckte jag precis att man måste ha "Guest Additions" installerade för att "Shared Folders" ska fungera. Och det känns inte som att riktigt har lust att kladda med det också just nu. Så då får det bli USB-varianten istället.

Värden är XP så där bode inte vara några monteringsproblem. Problemet är att jag aldrig monterat några USB-enheter ö.h.t i Linux så jag vet inte ens hur jag borde skriva.

vfrs bild

Nää, jag förstår att man inte är särskilt pigg kl 5 på morgonen. Smile

Japp. USB-versionen kör jag redan. Däremot hittade jag inte mycket om montering av USB-minnen. Men det är ju egentligen en allmän Linuxfråga och inte specifikt en VB-fråga. Men jag har aldrig sysslat med USB-minnen i Linux, så jag blir inte riktigt klok på hur man gör.

FoHs bild

Normalt är det ju bara att plugga in dom så dyker de upp. Du måste lägga till enheten i VBs USB-filter dock.

vfrs bild

Det löste sig!

När jag startade upp den virtuella maskinen med USB-minnet ipluggat så fick jag inte upp någonting alls. Trots att det var inlagt ett filter i VB.

Då började jag fundera på ytterligare alternativ och då även ISO-filer. Med ett litet enkelt program så fixade jag en ISO-fil med mina filer på. Tyvärr så dök inte DVD:n heller upp i den virtuella maskinen. Då drog jag ur och satte i USB-minnet igen. Helt plötsligt dök både DVD:n och USB-minnet upp på skrivbordet. Antagligen så har isättningen av USB-minnet triggat någonting som gjort att den plötsligt hittat enheterna. Enda frågan som återstår är ju varför den inte hittade dom från början vid uppstart. Det borde den gjort.

Skit samma. Det funkade iallafall och jag fick gjort det jag skulle.

Tack för hjälpen!