Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stora bekymmer med Ubuntu 9.10 RC

Hade en partition ledig så jag installerade Ubuntu 9.10 RC.

Det var ingen "hit"...

För det första tar det ca 15 sek för GRUB att "starta"!!!

För det andra så är systemet totalt instabilt. Allt låser sig och alla kontrollamporna blinkar.

Behövs tre försök för att komma igång. I "felsäkert" läge går det ej att bläddra i menyvalet??

Efter tre försök så startar systemet med varningar:

"Your system encountered a serious kernel problem..."

Det här känns inte bra efter som det dessutom är andra installationsförsöket. Skivan är ok enligt test.

Ledsen... Sad

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Fel på datorn kanske? :) Har installerat det själv och det rullar väl på hyggligt. Av någon väldigt märklig anledning så auto-mountas inte externa enheter... har försökt hitta någon buggrapport om det men jag vet inte. De dyker upp först om jag startar GParted och gör en "Refresh all devices". Myyyycket märkligt Smile

frilas bild

Inget problem med automontering för mig. Du kanske har fel på datorn... Wink Eller är disten inte bra, helt enkelt...

FoHs bild

Jo, det känns som att det finns en del att polera på :) Det lustiga är att allt man stoppar i den hittas och identifieras, men den skapar helt enkelt inte några monteringspunkter. Gjorde ändå en clean install. Jag fattar ingenting Smile

pingus bild

"Hade en partition ledig..." - då har du andra OS installerade om jag förstår rätt?
Har du inget problem där så är det uppenbart inte fel på hårdvaran. (Skulle du inte ha något annat os installerat så kör en live-cd ett tag - inte ubuntu o helst inte debianbaserad, så olik ubuntu som möjligt).

Vad har du för dator? En RC är ju inte helt "färdig" än, kan vara problem med vissa maskiner.

Bara gissningar, du har inte lämnat så pass med info än men några "skott i mörkret":
"Kernel problem" kan vara mycket. Kommer du in i systemet så kan du tex försöka installera en tidigare kärna.
Vet inte riktigt hur långt du kommer, 15 sek för grub låter lite mycket men beror lite på hårdvaran. Fundrar på om det är grub som är problemet?
Behövs 3 försök för att komma igång - återigen, hur långt kommer du första gångerna?
Använder du initrd? Om inte kanske du skulle gjort det.
Hur är systemet installerat, har du fler linuxar o hur har du gjort med grub/boot i så fall?

Återkom med massor med info så ska du se att vi kan fixa detta!

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

frilas bild

Har inte haft bekymmer på detta sättet tidigare.

Jag kör en Toshiba lap-top med dubbla hårddiskar och dubbla processorer. ATI grafikkort (tyvärr...) . På den ena disken ligger Vista på och den andra en partition med Ubuntu 9.04 som fungerar perfekt samt en mindre partion där jag nu gjort en "clean install" med Ubuntu 9.10 RC.

GRUB bekymrar mig. I 9.04 ligger ju menu.lst i /boot/grub tillsammans med några enstaka andra filer. Menu.lst begriper jag när jag läser den och när jag kör GRUB installerat från 9.04 startar den på någon sekund.

Däremot i 9.10 /boot/grub finns ingen menu.lst som jag kan begripa utan i stället en grub.cfg plus ca 140 xxx.mod filer??! Denna grub.cfg innehåller många mer rader än den "gamla hederliga" menu.lst t .ex ett antal "if-satser" och tester mm. Jag förstår inget av det... Förmodligen är det desssa "if-satser" som kraftigt fördröjer uppstarten.

Jag vet inte, men det känns som det är något i grub-skedet som blir fel och sedan påverkar uppstarten av själva systemet. Som sagt 9.04 fungerar, Vista fungerar och tidigare installerad Fedora fungerade, så något fel på datorn tror jag inte att det är.

 

pingus bild

Vet fortfarande inte riktigt om problemet är i grub eller i ubuntu, vore bra med mer noggrann information faktiskt.

Men som jag förstår dig nu då: Om du startar din nya ubuntu 9.1 ifrån grub installerad med ubuntu 9.04 så fungerar det, dock inte om du startar 9.1 från grub installerat med 9.1. Korrekt?
Undrar då om du kanske råkat installera grub2 med ubuntu 9.1? Har inte kört det själv, men bara funderar runt alla de okända filerna i /boot/grub. Grub2 är ju på teststadiet och rekommenderas inte om man inte är experimentsugen.
Men om det är så har du eg inget problem, starta bara med grub från ubuntu 9.04.

Men bara en gissning, skulle underlätta om du kunde vara mer "precis" så att säga!

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Grub2 installeras inte om GRUB finns i MBR:en. Det är för riskabelt att göra detta automatiskt.

Grub2 redigeras genom att ändra i filen /etc/default/grub och sedan köra update-grub. Det är en lika enkel fil som menu.lst, enklare kanske (har man inte grub2 installerat finns det ju dock ingen mening). De andra filerna är script som letar reda på andra startalternativ, men hur man lägger till egna är jag mer osäker på.

extons bild

Jag vet (eller tror mig veta) att det inte är något fel på Ubuntu 9.10. Jag har det installerat på två datorer av olika typ. Dessutom dubbla installationer på båda datorerna. Ubuntu 9.10 är (redan) mera stabilt än vad version 9.04 var (för mig).

LINUX.EXTON.NET

cryingfreemans bild

Kul att det fungerar bra för dig. Smile Det är dock fel på Ubuntu i det här fallet. Jag har ungefär samma problem med den senaste kärnan, har dock inte hunnit att testa efter felet än.

_______________________________________

linuxnyheter.se

extons bild

Tänk så det kan vara. Jag hade problem med Ubuntu 9.04 på en laptop med ATI-kort. Systemet låste sig ungefär varannan session. Jag bytte då till kerneln som används i Ubuntu 9.10. Problemet försvann....

LINUX.EXTON.NET

leochingkwakes bild

Ubuntu 9.10 Beta har fungerat felfritt för mig under dom testerna jag kört. Har kört på en VIA-baserad laptop med 256mb ram, 1.2GHz cpu, 32 mb grafik...

frilas bild

Har lokaliserat problemet efter ytterligare en installation. Det är efter att jag installerat de proprietära drivrutinerna för AMD/ATI som allt kraschar i 9.10. I 9.04 har jag dessa drivrutiner och det fungerar (bra). Alltid krångel med ATI :( 

Kvarstår också att det tar 15 sek att ladda GRUB i 9.10 medan det tar 2 sek i "gamla" GRUB i 9.04 - ett sån't nerbyte...

Så nu står jag här igen med en 9.10 som inte går att starta :'(

FoHs bild

Jag undrar om det verkligen är GRUB som tar sån tid. Är det sökningen efter andra OS måhända? Jag har hur som helst inget tidsförlust på GRUB:en, men då har jag bara Ubuntu 9.10 installerat.

Kontrollera timeouten i GRUB-inställningarna ( /etc/default/grub) och se om du upplever att det tar lika lång tid om du får fram en meny.

Klarar du dig inte med kärnans drivrutiner i en laptop?

Vilket ATI chip är det i din laptop och vilken ati drivrutin försöker du installera?