Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Externa hårdiskar

 Hej!

Har ett problem, var tvungen att instalera en server med windows på då min bristande kunskap om linux ografiskt brast...

Jag har filer på en extern hårdisk som jag har kört i ubuntu server, nu när jag kör windows hittar såklart windows inte den!

Vad gör jag? Kan jag göra något?

Eller finns det bara en utväg formatera till ntfs ?

Snälla så kan ju fallet inte vara, det måste ju gå att rädda informationen på den..

Ha det bäst!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Det du behöver är en drivrutin eller ett verktyg som kan läsa den typ av partition som du har på den externa hårddisken (Microsoft vill väl liksom inte skicka med det från start). Detta kan vara ett sådant: http://www.chrysocome.net/explore2fs

(Googlade fram det, så jag vet inte hur bra det anses vara eller om det finns bättre verktyg.)

Om du fortsättningsvis främst ska använda hårddisken i Windows så skulle jag nog rekommendera att du tar en backup på innehållet och sedan formaterar den som NTFS.

Bromars bild

 Tusen tack detta klarar jag nog att lösa :)=

Kristians bild

Troligen så använder disken filsystemet ext3 - installera http://www.fs-driver.org/. Det är bara att installera, gå in i kontrollpanelen, montera så dyker den upp i Windowss utforskare.

Vad var det du tyckte var svårt i linux? Jag har aldrig förstått varför man vill köra linux utan grafiskt användarsnitt OM man trivs bättre med att styra systemet grafiskt. Jag har aldrig hört någon köra en Windows- eller Macserver utan GUI. Visst är det ur säkerhets och underhållsaspekt BÄTTRE med ett så litet system som möjligt, men om systemet blir så svårt att använda att man överger det så är ju vinsten ingen alls.

Har du ingen backup av din data? En hårddisk är ingen hårddisk om olyckan skulle vara framme.

Håller med Foh att du nog gör bäst i att formatera till NTFS om du ska köra med den i Windows. Ext3-drivrutinen ovan funkar bra för att läsa och skriva, men den är inte lika bra på att reparera filsystemet ifall till exempelvis strömmen går när datorn är på. Ej heller kan du i Windows sätta rättigheter på filer vilket ofta är ytterst önskvärt i ett system med flera användare.

 

---------------------------------------

 

Bromars bild

 Jo man lär sig saker hela tiden:)

Ska se om jag klarar detta annars får jag återkomma.

Nä, jag kan väll hantera underhållningen av en ubuntu server, men det blir jobbigare att installera nya tjänster när man inte är så duktig på alla funktioner och configureringsmöjligheter.
 

Så det är väll anledningen till ett val av windows, men jag är redan ganska trött på de, måste ha en skräm kopplad använda vnc o ingen inbyggd ssh server :/

Man får väll vänja sig vid allt eller? Huvudsaken är kanske att man förstår systemet.

Kristians bild

Måste du ha skärm kopplad? Räcker det inte med remote desktop?

---------------------------------------

 

Bromars bild

 Till windows burkar måste man väll ha en skärm, i vilket fall som skulle man råka på en omstart så startar den väll inte bakomliggande program innan den har loggat in så det går väll inte att komma åt den via en annan dator som jag gör?

En annan fråga installerade och hittade en av de 2 hårddiskarna, när jag öppnar programmet står det att den som den hittade kör filsystemet ext2 men den som programmet hittade men inte lyckades att få upp i utforskaren säger den att filsystemet är NTFS/HPFS vad är det för något konstigt och hur lyckas jag mounta den med?

FoHs bild

Det torde vara NTFS-filsystemet (HPFS har samma ID). Men varför du inte kan mounta den vettekatten. Skulle vara om det är nån krock med enhetsbokstäver. Testa att ändra dom i Datorhanteringen isf.

Bromars bild

 Okaj, ska prova med det för själva appen hittar ju disken den mountas inte bara skummt :/

Bromars bild

 Det löste sig:)

Tusen tack gott folk.

pingus bild

Du måste inte ha en skärm till Windows-servern. Tjänsterna är igång utan att man loggar in först (skulle bli jobbigt annars med alla de win-servrar som står i serverhallar ..  )

Jag vet inget ssh-liknande sätt att styra en Windows-burk, men en del kan du göra genom att ansluta i Management Console (kallad Datorhantering på min svenska XP)
Högerklicka "Den här datorn" -> Egenskaper
Högerklicka på "Datorhantering lokal" i vänstra fönstret så kan du ansluta till annan dator.
Men begränsat vad man kan göra förstås.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

Bromars bild

 Finns där något inbyggt VNC liknande programm till windows server 2003 då? Så man inte måste logga in fysiskt på burken innan man kan köra den från en annan dator?

Vet du detta hade jag varit tacksam för då kan jag göra precis som med min gamla linux kärra tp kabel + ström och in i någon klädkammare, hade varit as bra.

 

pingus bild

Finns ju en terminalserver i den, tror den startar automatiskt som standard. Kolla annars i tjänstehanteraren.

Så kör du sedan windows fjärrskrivbord (rdp) från din Linux, finns några remote desktop clients att välja mellan. Jag föredrar grdesktop (funkar bra i kde), minns inte vad kde:s egen heter men sök så skall du finna!  Smile

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

Kristians bild

gnome-rdp brukar också funka bra

---------------------------------------

 

FoHs bild

Ingen som kör med tsclient, den som följer med Gnome-miljön? (Iaf i Ubuntu). Har testat den och tycker den fungerar ok, men jag är inte så hemma på området så vet inte om det saknas något.

Bromars bild

 Okaj, då förstår jag, men det kvarstår ett problem jag kör allt från min mac laptop, men tipset om terminalserver på winburken ska undersökas någon som har en ide hur det ska confas?

pingus bild

Behövs inte mycket:
1) Se till att terminalserver-tjänsten startar automatiskt
2) Lägg in de användare som ska kunna fjärrinlogga i rätt grupp ("Remote users" om jag minns rätt?)

I de versioner av Win-server jag kört kan bara 2 vara inloggade samtidigt. På sbs2003 går det inte ens lägga till fler, ses som en säkerhetsrisk...
 

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se