Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Jag HATAR LinuxMint!!

Hade 2 praktikanter från IT-gymnasiet här i 2 veckor.
De fick bl.a. installera några Linux-servrar, men jag ville förstås också visa hur lättanvänt Linux är på skrivbordet.
Således installerade de Mint.
Efter installation skulle jag demonstrera programinstallation m synaptic - brukar imponera på folk vana vid Windows!

Nu finns ingen dhcp-server på detta nät, men dhcp är valt som standard (kan vara grabbarna som valde det, ovetandes). Nå, lätt ändra, eller hur?....
Startar (typ) kontroll-panelen, => nätverk.
Får inte ändra något, måste ju vara root för det. Får ingen fråga efter lösen, finns ingenstans ett alternativ "admin-läge" el dyl. Får inte logga in grafiskt som root.
Suck.
Nåja, "en kakbit" tänker jag. Grabbarna får skriva i /etc/network/interfaces direkt, inloggade som root. Ett bra sätt visa terminalens användbarhet - de ska ju lära sig mer än en kontorsråtta!.
Så in med fast ip, gateway, namnservrar och omstart nätverk
Toppen... datorn har nu fast ip i ca 30 sekunder sedan är det borta och adress söks via dhcp!!!!

Alltså hur i alla grönklädda helvetes småjävlar tänker man när man gör något sådant???
TAR BORT användarens konfigurering bara så där???
Och hur i hela friden ska jag då kunna ändra nätverkskonfig??

Så till slut fick vi ge upp. Grabbarna fick alltså ett tydligt exempel på hur krångligt Linux är - i stället för en demonstration av dess förträfflighet som jag ju tänkt mig.

Funderar starkt på att dra igång ett korståg mot "användarvänliga" distros - de gnuggar ju bara in Windows förträfflighet och Linux som något för specialister.
Någon med? (Valderman jag räknar med dig!  ;-)  )

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Jag kan vara helt ute och cyklar nu (eftersom lösningen synes mig lite för enkel) men ställer man inte in det där via NetworkManager? Det vill säga:

  1. Högerklick på ikonen
  2. Edit Connections
  3. Markera Eth0 och tryck Edit
  4. Under fliken IPv4 Settings ändrar man Method från DHCP till Manual (eller vad man nu vill ha)

Edit: Kanske var det du syftade på när du säger kontrollpanelen -> nätverk iofs? Jag får i Ubuntu upp en förfrågan om att ange lösenord när jag försöker tillämpa ändringar iaf. Kan ju vara en bugg i Mint om du inte fick det.

hoths bild

Jag har kollat på min Min och kan bekräfta att det var precis så enkelt. Nu var min på Svenska men med direktöversättning mellan de olika orden hittade man ändå rätt!

Jag har själv noterat att Linux numera oftast är "onödigt enkel" och att jag med mina +20års UNIX-erfarenheter inte längre har ett automatiskt försprång. Orättvist är vad det är, fusk... Innocent

----
Linux växer snabbast!

mindlights bild

Nu har jag visserligen Ubuntu Karmic Koala men min erfarenhet är att det inte blir "effective" när du konfat skiten att köra statsik IP utan ofta krävs en omstart.

Det "gamla" jag har med mig från Debian-tiden mednetowrk restart är bara att kasta... network manager sopar allt man försöker göra.

 

Så är det tyvärr väldigt ofta (oavsett operativsystem) med kakapåkakalösningar där man gör ett GUI som ska utföra en massa scriptande eller liknande.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

valdermans bild

Jag är vanligtvis den förste att spy galla över Mint och dylikt skräp, men att NetworkMassacre kör över manuella inställningar borde du faktiskt ha haft koll på - själva syftet med programmet är att erbjuda en halvautomatiserad frontend för såna inställningar.

--
あるユーモアのないアホのため、シグナチャーをカエルことにした。カエルさん

hoths bild

Jag har kör Linux Mint på min Netbook nu en tid. Jag måste erkänna, jag ÄLSKAR den! En fullfjädrad dist som bara fungerar! DET var länge sedan (=har inte hänt tidigare... )!

----
Linux växer snabbast!

bengan2s bild

håller med hoth

jag har provat flera olika distar men fastnade för mint, har både kde o gnome versionen o inga problem med någon av dem,,förlåt nu ljög jag jag hade problem att få igång ljudet i bägge men efter att ha laddat ner gnome alsamixer så funkar allt .Windows använder jag nästan inte alls längre,det känns opersonligt o stelt jämfört med mint.

jag har blivit en stor fan av mint Smile

mvh bengan

pettiss bild

Håller med dig ,totalt. Linux Mint (äger) den e så bra ..okomlicerad..har allt som behövs..tom min sambo som inte har speciell datorkunskap..kan Linux:en ..bara en sådan sak Tongue Så länge Linux Mint finns...är jag en lyckligare surfare Wink

timmys bild

Min sambo testade mint efter en period med win7 och hon gillar det inte. Slutade med attt arch åkte in på hennes maskin igen.

pingus bild

1.)  Jo visst, Network Manager sköter nätverket - därför försökte jag använda det. Men det gick alltså inte, såg inställningar men fick bara inte ändra. Får inte logga in som root i GUI.
Eftersom det inte fungerade med NM tog jag då "sista utvägen"-lösningen, den där som gör Linux så helt överlägset andra system, och skrev direkt in i config-filen.

2.) hoth: "Jag har själv noterat att Linux numera oftast är "onödigt enkel" och att jag med mina +20års UNIX-erfarenheter inte längre har ett automatiskt försprång. Orättvist är vad det är, fusk..."
Ska det vara något positivt?? Typ "ingen idé lära sig någonting, du kan ändå inte göra mer än en total grönis". Är hemskt glad om bilmeken som lagar min trasslande bil kan mer om bilar än jag, blir inte mycket lagat annars...

3.) Jättekul att Mint bara funkar för en del! Men det hjälper faktiskt inte mig, när något inte funkar och det bara inte går att fixa pga att Systemet ändrar tillbaka!

Slutsats: Hur mycket vapenvägrare jag än är, det lynchas alldeles för lite nuförtiden!
Dags ändra på det...

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

3) Jag tycker inte det är konstigt att "systemet" ändrar tillbaka. Om man har NetworkManager installerat är ju syftet att man ska använda det för att göra inställningar och att det sköter det andra automatiskt. Om du ska redigera filerna manuellt bör du väl avinstallera NetworkManager (eller inaktivera uppstarten av nm-applet). Eller vad det nu är som skriver över systemets filer. Kritiska åsikter på att det finns ett automatiskt system kan man ha, men det verkar lite konstigt att kritisera det automatiska systemet för att det gör sitt jobb.

1) Vet inte varför du vill logga in som root, när du kan köra programmet som root (sudo nm-connection-editor). Men det ska alltså inte behövas, utan du verkar vara drabbad av en bugg. Och alla system har ju som bekant buggar.

Jag tycker det verkar som svårigheterna i ditt äventyr till stor del beror på att din ovana vid sådana här system, och inte systemen i sig.

pingus bild

Jag tycker det verkar som svårigheterna i ditt äventyr till stor del beror på att din ovana vid sådana här system, och inte systemen i sig.
Jamen, man behöver ju inte kunna någonting längre med dessa "användarvänliga" distrosar, det är ju hela poängen med dem...
Och din lösning är alltså att jag i terminal kör ett program som root - jag förväntas alltså veta exakt vad programmet heter???? Användarvänligt?

Jag har sagt det förr, säger det igen: Jag vill gärna ha en kontrollpanel, vill ha ett användarvänligt system. Lätt att hantera, lätt att fixa om det blir strul = ett system där kontrollpanel/GUI-verktyg o dyl helt enkelt läser config-filer och visar upp innehållet.
Då kan man hyfsat enkelt gå runt en bugg som förvisso alltid kan finnas.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Klart man behöver kunna saker om man stöter på buggar och problem. Det gäller oavsett om distributionen är LFS eller Linux Mint. Är inte det ganska självklart? Enda du kan klandra Linux Mint för är att det har en ganska allvarlig bugg, om det nu är det som är felet.

Och din lösning är alltså att jag i terminal kör ett program som root - jag förväntas alltså veta exakt vad programmet heter???? Användarvänligt?

Varför skulle det vara användarvänligt...? Det är lösningen på ett problem, och inte lösningen på att sätta en statisk IP.

ett system där kontrollpanel/GUI-verktyg o dyl helt enkelt läser config-filer och visar upp innehållet.

Det du vill ha är alltså en texteditor Smile

hoths bild

Om punkten 2)

Japp, det är en stor fördel att det nu är så onödigt enkel. Man skall inte behöva ha +20års erfarenhet för att kunna använda en dator! Kommentaren var skriven med en stor dos ironi, det trodde jag var uppenbart. men inte så, tydligen.

Det är en väldigt stor skillnad mellan att kunna köra en bil jämfört med att laga den. Att lära sig köra en bil gör man relativt snabbt och enkelt och sedan kan man köra alla bilar. Men skall man reparera en bil så får man lära om för varje fabrikat och bilmodel, i princip. Detta var den obligatoriska liknelsen mellan bil och dator. Som alla liknelser är den just en liknelse, med dess inbyggda möjligheter till misstolkningar.

----
Linux växer snabbast!

cryingfreemans bild

Hur tänkte du när du lät dem installera Mint framför din egen favorit-distro?

Ska man visa hur enkelt något är, är det väl bättre att behärska plattformen än att ta den mest "användarvänliga" distron som andra rekommenderat?

_______________________________________

linuxnyheter.se

pingus bild

Förstår din fråga, du har rätt "på sätt o vis". Eller helt kanske. Eller.. (äsch druckit för mycket vin nu...)

Jag tänkte så här: Min favvo-distro idag är Debian. Den är bra för mig som konfar det mesta genom att skriva i text-filer.
Men detta är inget bra alternativ för den som inte vet vad som ska skrivas och i vilka filer det ska skrivas - bra för oss nördar helt enkelt men knappast för "gemene man". (Hmmm varför anses standard-folk vara gemena?...   ;-)   )

När jag nu ville introducera Linux-på-skrivbordet för två 17-åriga grabbar som aldrig kört annat än Windows ville jag ha en distro där allt kan göras i GUI:et. Jag valde Mint eftersom jag hört mest positivt om det helt enkelt.

Har nu till slut insett att ska jag rekommendera något för gröngölingar så får det bli Debian med kde (dvs något jag behärskar). Bättre lova ge dem den hjälp de kan behöva än lura på dem något som (enligt mig) antingen funkar från start eller aldrig, oavsett vad man gör!

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

atas bild

Nu orkade jag inte läsa hela tråden. Men

I Arch (ock säkert de flesta andra distar inklusive Mint/Ubuntu men jag är dåligt uppdaterad med övriga distar) är det bara att fimpa networkmanagern så kan man konfigurera på normalt sätt.

På arch slår man på och av den med "/etc/rc.d/networkmanager start/stop/restart" sen är det bara att konfigurera manuellt vill man använda networkmanagern är det bara att slå på den igen.

(Dock bör du inte lägga dina manuella konfigureringar i "/etc/rc.conf" om du ska växla mellan networkmangern och manuell. Det är bättre att sköta de manuella nätverket med något script någon annan stans då vissa av inställningarna i rc.conf påverkar networkmanagern. Just rc.conf finns väll dock inte utanför Arch? )

 

mikehers bild

Nu vet jag inget om MintLinux men den enda dist jag skulle försöka få vanliga ickegeeks att testa är trots allt ubuntu eller OpenSuse alla andra distar ser jag som geekdists faktiskt. Faktum e att tom Ubuntu är halvt om halv en geekdist med tanke på att de envisas med GPL på allt till en nivå som nästan blir fånig.

För trots allt behövs det kommersielt tänk om man ska få vanligt folk att ens försöka Linux Smile

 

vfrs bild

Då är ju faktiskt Mint svaret på dina önskningar. Det är ett derivat på Ubuntu som håller lite mindre på att precis allting måste vara GPL, just för att göra det enklare för användaren.

leochingkwakes bild

gNewsense, det är en dist som har koll på läget...