Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

3G, hur får jag mitt Opticon7.2-modem att fungera?

 Har en Asus Eepc 900 med Linux. Smidig apparat men mitt 3g-modem, Opticon 7.2, fungerar inte. Finns det andra modem som går bättre ihop med Linux? Någon som vet?

Thomas

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

Icon-modem fungerar i regel bra i Linux, men det beror mest på vilken distribution man använder sig av. Vet du vilket Linux du har installerat på datorn? Om det är det medföljande Xandros så kan du få stora problem.

Edit: Jag antog att det var ett icon-modem du talade om, men det kanske var fel av mig.

Thomas12345s bild

Tack frö svaret. Ja, det är det medföljande programmet.

Lyfangs bild

 

lshw

..kanske vet mer om modemet? Skriv gärna om du hittar något om Opticon 7.2 modemet med lshw kommandot.

/ Lyfang

andersls bild

Jag har bränt ett antal timmar på just det modemet innan det fungerade. Vägen dit var lång eftersom jag är nybörjare på linux men nu fungerar det. Tricket var att först uppgradera firmware från telenors hemsida (endast Windows) http://www.telenor.se/privat/mobilt-bredband/installningar/index.html. Hastigheten ökade från 3,6  till 7,2 (teoretiskt, så klart!). Sen utgick jag från Ubuntu 9.10 64-bit.

Därefter krävs HSO Link, se info.
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/3G
Mer specifikt.
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Mobilt_bredband/Telenor
Ladda ned HSO Link och kompilera för 64-bitars
http://www.pharscape.org/hsolinkcontrol.html

Behövde inte installera något annat Ozercdoff , HSO Driver eller HSO Connect.
Därefter upptäcks modemet korrekt och man kan sedan i Network Manager konfigurera modemet. Ibland blev det problem som löstes genom att ta bort kopplingen i Network Manager och därefter konfiguerar upp det igen. Men nu har det fungerat bra i flera dagar.

andys bild

Vilket modem pratar vi om?

Thomas12345s bild

Opticon 7.2, Qualcamm, från Telenor.

Thomas12345s bild

Tack för svaret. Så du lyckades få det att fungera med Windows, eller använder du också det medföljande programmet?

FoHs bild

Nej, han uppdaterade det i Windows men använder det sedan i Linux. Dock så kör han med Ubuntu Linux. Jag tror dessvärre att du kommer få svårt att få igång modemet på det medföljande systemet, det är ganska gammalt nämligen (med Linux-mått mätt).

andersls bild

Beklagar om jag varit otydlig men jag laddade ned firmware från telenors hemsida till en pc med windows XP. Körde progammet som uppdaterar firmware med modemet i USB porten. Efter det så kunde jag använda det på en dator med Ubuntu 9.10 64-bit. Kompletterade bara med HSO Link för att få det att fungera med Network Manager i Ubuntu, lämpliga länkar se min kommentar ovan. Använder inga windows program från telenor i Ubuntu.

Innan jag uppdaterade firmware installerade jag Ubuntu 9.04 32-bit och fick det att fungera lite labilt sen nånstans på vägen testade jag att uppgradera firmware och då gikc det mycket lättare.

clfns bild

 

1) Installera usb-modeswitch_0.9.7_i386.deb och ozerocdoff_0.4-2_i386.deb från https://forge.betavine.net/frs/?group_id=12&release_id=14

sudo dpkg -i usb-modeswitch_0.9.7_i386.deb
sudo dpkg -i usb-ozerocdoff_0.4-2_i386.deb

2) Har du en nyare kernel än 2.6.31 gå till steg 3, annars ladda hem och installera hso-drivern från http://www.pharscape.org/forum/index.php?topic=720.0

3) Lägg till dessa två rader längst ner i filen /etc/udev/rules.d/51-hso-udev.rules

 

ATTRS{idVendor}=="0af0", ATTRS{idProduct}=="d055", RUN+="/usr/sbin/ozerocdoff -wi 0x%s{idProduct}"

SUBSYSTEM=="usb_device", SYSFS{idVendor}=="0af0", SYSFS{idProduct}=="d055", SYSFS{bDeviceClass}=="00", RUN+="/usr/sbin/ozerocdoff -wi 0x%s{idProduct}"

 

4) Kör

sudo /etc/init.d/networking restart
sudo /etc/init.d/udev restart

5) Konfiguera anslutningen, högerklicka på anslutningsikonen, edit connections och mobile internet.

6) Välj att ansluta automatiskt så kopplas du upp så fort du sätter i modemet...

FoHs bild

Gör inte usb-modeswitch och ozerocdoff samma sak?

clfns bild

Det är väl tanken men jag fick det inte att fungera utan att ha både och installerade. Dock så började jag med usb-modeswitch. Hade jag börjat med ozerocdoff (utan att ha usb-modeswitch installerat) hade det kanske gått också.