Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linuxdistributioner och operativsystem

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

leochingkwakes bild

 Seriöst?

Linux driver ju modermodemet precis som windows gör...

Lyfangs bild

Är Linux kärnan ett operativsystem? Om inte, när isf blir det ett operativsystem?

Linuxkärnan?
 
Linuxkärnan med GNU-programen, dvs. GNU/Linux?
 
Eller som Linuxdistribution, dvs. GNU/Linux med bl.a. verktyg för installation + annan programvara?
 
Ja, inte levererar Microsoft endast Windows kärnan när det säljer ett OS.. så om Microsoft skulle leverera endast Windows kärnan, hade det varit ett OS isf?
 
Jag vet att utan operativsystem är ju datorn värdelös, men när kan man säga att man har ett operativsystem?

leochingkwakes bild

Ett operativsystem är ju programvara som låter hårdvara och användarprogrammen att interaktera med varandra.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Operativsystem

extons bild

LINUX.EXTON.NET distribuerar 63 stycken OS.

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

"På LINUX.EXTON.NET kan 63 linuxsystem på svenska beställas för hemleverans." 

http://linux.exton.net/

 
Kanske menade du GNU/Linux system dvs. Linux kärnan tillsammans med GNU verktygen som t.ex. Bash. Eller möjligtvis Linux baserade system dvs. system som baseras på Linux kärnan.
 
Kör någon här ett Linux OS så säg gärna till (inte enbart baserat på Linux men ett Linux OS), jag tror inte det är så många faktiskt.
 
Det hade varit intressant att få prova ett Linux OS, men i dagsläget är det nog GNU/Linux som det flesta av oss kör med.

hoths bild

Jag kör Linux, inget annat än Linux. Bara Linux.

----
Linux växer snabbast!

Lyfangs bild

Det var inte tänkt att uppfattas som kränkande och ber om ursäkt om det uppfattades som det, utan det var en slutsats efter att ha läst:

"Can't there be Linux systems without GNU?"
 
http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.html#justlinux
 
"Ett operativsystem kan delas upp i tre delar: operativsystemskärnan, en grundläggande uppsättning användarprogram och systembiblioteken."
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Operativsystem
 
Helt klart är Linux operativsystemskärnan, men sedan då?

fsns bild

Det retar mig alltid att man alltid pratar om Gnu-operativet. Med tanke på att den kod som skänks till Gnu-operativet och dess kringprojekt, som exempelvis Redhat's och Novell/SuSEs bidrag till GCC och GLIBC, men även AT&T/Bells indirekta bidrag med inspirationen från Unix, så borde Gnu, även om man kör den med Hurd som kärna, heta Linux/RedHat/SuSE/IBM/Novell/BSD/Apache/AT&T/Bell/SleepyCat/MIT/Gnu och troligen mer än så. Allt annat är en SKYMF och en KRÄNKNING från Gnu's sida mot de tusentals kodare som direkt eller indirekt har bidragit med kod till Gnu... förlåt, Linux/RedHat/SuSE/IBM/Novell/BSD/Apache/AT&T/Bell/SleepyCat/MIT/Gnu.

Lyfangs bild

I en FOSS gemenskap så utvecklas källkoden gemensamt och GNU projektet borde definitivt ge erkännande till de som hjälpt till att utveckla, om de nu vill det.

Men hur % av Linuxkärnan är skriven av Linus Torvalds idag? Hur mycket hjälp har Torvalds lyckats få genom åren med utvecklingen av Linuxkärnan?

hoths bild

Ja, det är därför som jag bara talar om Linux och bara Linux. Allt det där andra kommer av sig själv, om de är intresserade. Är de inte intresserade så går det lika bra, det med.

----
Linux växer snabbast!

Lyfangs bild

År 1992 så kallade Yggdrasil Linux det hela för Linux/GNU/X.

http://en.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux_naming_controversy

mats_b_tegners bild

Eh...vad e det här för gyckel?
En Linuxdistribution är oftast en paketering av operativsystemet GNU som använder Linuxkärnan. Kärnan i sig är inget OS.

Registered Linux User  #157454

If you like to cultivate insomnia.
Bed down with a pretty girl.
Amor vincit omnia.

Lyfangs bild

Operativsystemet GNU är ju från vad jag fårstår inte helt klart, bl.a. så är kärnan i utveckling. GNU projektet kallar sin egna kärna för GNU Hurd och kärnan är i dagsläget inte lika bra som Linuxkärnan från vad jag har läst.

Förutom operativsystemet GNU med Linuxkärnan finns följande:

GNU kan även köras med andra kärnor, till exempel OpenSolaris kärna (Nexenta OS) eller någon BSD-kärna (exempelvis Debian GNU/BSD).

http://sv.wikipedia.org/wiki/GNU

andys bild

Så vad vill du att man säger?

 

Så vi kör inte linux?

leochingkwakes bild

Det är väl upp till var och en vad det är man vill säga.

När nån frågar mig vad jag kör på datorn så säger jag "Debian" och inget annat. Skriver jag guider eller liknande så skriver jag alltid "Debian GNU/Linux" då det är vad det heter.

 

Lyfangs bild

Linux/GNU/X operativsystemet, GNU/Linux operativsystemet, (Lignux?) som man kan bygga med t.ex. LFS

http://www.linuxfromscratch.org/
 
(Vilket jag inte har gjort själv.)
 
Linux/GNU/X, Linux sköter hårdvaran, GNU har verktygen, X betyder grafiskt användargränssnitt
 
GNU/Linux därför att GNU har störst mängd kod i operativsystemet.
 
Om någon frågar mig om jag använder mig av Linux så svarar jag nog ja.  
 
Om någon frågar mig om jag använder mig av GNU så svarar jag nog ja.
 
Men då är det inte hela operativsystemet jag pratar om, utan jag bara bekräftar att jag använder de delarna av operativsystemet.
 
Vad kan operativsystemet heta annars? Då skulle själv säga namnet på en Linux distributionen, t.ex. Ubuntu, Linux Mint, Debian GNU/Linux, Fedora, Slackware, openSUSE osv.

extons bild

Ja, med LFS kan man alltså "bygga" en egen linuxdistribution, som man sedan kallar något lämpligt beroende på ingående program m m.

Vad kan operativsystemet heta annars? Då skulle själv säga namnet på en Linux distributionen, t.ex. Ubuntu, Linux Mint, Debian GNU/Linux, Fedora, Slackware, openSUSE osv skriver du. Ja, då är vi alltså överens om att LINUX.EXTON.NET distribuerar 63 OS/linuxsystem (som jag skrev om i ett tidigare inlägg).

LINUX.EXTON.NET

Lyfangs bild

Ja, det viktigaste jag vill framföra är att undvika få Linuxkärnan att uppfattas som ett komplett operativsystem. Därför reagerade jag på ordet linuxsystem på hemsidan och ordet OS, då det kanske skulle kunna uppfattas som Linux operativsystem.

Jag skriver varför jag inte tycker att endast Linuxkärnan är ett operativsystem genom att jag ger exempel på hur GNU operativsystemet kombineras med Linuxkärnan som ett komplett operativsystem. Det behöver ju inte vara enbart GNU operativsystemet man kombinerar med Linuxkärnan; det finns Linux baserade system utan några delar av GNU operativsystemet. Jag tror att Android operativsystemet är ett exempel på ett operativsystem med Linuxkärnan som inte innehåller några GNU komponeneter(?)

but it is not a conventional Linux distribution; it does not have a native X Window System, neither does it support the full set of standard GNU libraries like its system libraries (GNU C Library). This makes it difficult to reuse existing Linux applications or libraries on Android.

http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_system)

Jag får även gehör av mats_b_tegner

Kärnan i sig är inget OS.

Varför är ordet Linuxdistribution så bra, så länge man nu inte bygger ett eget operativsystem med t.ex. LFS, dvs. ett GNU/Linux operativsystem?

En linuxdistribution är ett på Linux baserat unixliknande operativsystem med tillhörande programvara, distribuerat som en självständig helhet. GNU/Linux installeras nästan alltid i form av en distribution.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Linuxdistribution

Linuxdistribution igen

En linuxdistribution är en samling programvara som förutom kärnan och GNU-systemet innehåller det som behövs för att få ett komplett, fungerande datorsystem.

Men här använder man faktiskt ordet linuxsystem

En skillnad mot till exempel Windows är att användargränssnitten är fristående från själva operativsystemet – det är möjligt att köra flera skrivbordsmiljöer på samma linuxsystem, också samtidigt, och de flesta program fungerar åtminstone i teorin ungefär likadant oavsett vilken grafisk miljö som valts.

Bland grafiska webbläsare som distribueras med de flesta linuxsystem kan också nämnas Galeon och Seamonkey, den senare en variant av Mozilla.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Linux

fsns bild

Kärnan i sig är inget OS.

Jaså? Hur definierar du ett OS då? Jag skulle säga att OSet är lagret mellan hårdvaran och användarapplikationerna. Och då är OS lika med kärnan, och kanske LIBC-biblioteket om man vill vara välvillig. Redan BASH faller raskt under kategorin användargränssnitt. Givet, med bara kärnan och LIBC har man inget system som kan hanteras av en slutanvändare, likväl är det ett OS. Men visst, jag hänfaller åt ett teoretiskt resonemang.

Och, var drar man gränsen för GNU? Man kan säga att allt som är refererat från gnu.org är del av operativet. Då blir GNOME en del av operativet, medans KDE inte skulle vara det. Och det verkar ju puckat.

Jag vill också påminna om att det vi brukar kalla "GNU" (dvs. GLIBC, GCC, coreutilutils och ett antal libbar) idag utvecklas med stark inblandning från företag och personer som räknas till Linux-lägret. GNU får helt enkelt sin finansiering från Linux. Kodmässigt finns det, sedan femton år tillbaka, alltmer kod i GNU som moraliskt (enligt en helt odefinierad definition som jag just uppfann) är Linux.

 

Lyfangs bild

Sammanfattningsvis så för att göra det enkelt så räknar Linuxdistribution jag använder som ett OS.

För att göra det som jag anser mig behöva av ett OS för vardagen så kanske det ser ut så här
 
Linux/GNU/X
 
På nuvarande datorn jag skriver på har
 
Linux, Linuxkärnan 2.6.32-22
 
GNU, verktyg som t.ex. BASH
 
X, KDE 4.4.2
 
Kubuntu Linuxdistributionen är OS:et eller har jag helt fel?
 
Jag räknar inte de program jag kör på datorn som t.ex webbläsare eller ordbehandlare till OS:et. Frågan är om Google Chrome OS kommer ändra synen och om webbläsaren kan ses som en del i själva operativsystemet i framtiden?
 
Det är klart att jag kan tänka mig prova ett Linux OS i framtiden för min PC, mobil eller annan apparat. Men sanningen idag om jag skulle göra en egen kompilerad version av endast Linuxkärnan så hade det varit ganska värdelöst för mig personligen i dagsläget. Därmed har jag sett hur långt sammarbete har fört / tagit Linuxkärnan. Om inte Androidx86 fungerar för min PC redan idag.
 

Jag vill också påminna om att det vi brukar kalla "GNU" (dvs. GLIBC, GCC, coreutilutils och ett antal libbar) idag utvecklas med stark inblandning från företag och personer som räknas till Linux-lägret. GNU får helt enkelt sin finansiering från Linux.

 
Jag har ingen data på det. FOSS-lägret..
 
Mac OS X eller Darwin som OS?

Lyfangs bild

Frågan är om Google Chrome OS kommer ändra synen och om webbläsaren kan ses som en del i själva operativsystemet i framtiden?

What is Google Chrome OS?

http://www.youtube.com/watch?v=0QRO3gKj3qw

pluckers bild

Kärnan i sig är inget OS.

Vad baserar du det på?

Jag letade fram min gamla lärobok Operating System Concept och där hittade jag följande

A more common definition is that the operating system is the one program running
 at all times on the computer (usually called the kernel), with all else being applications programs.

I andra fall så verkar man definiera ett OS som allt en tillverkare inkluderar (t.ex. för Windows anses ju det grafiska användargränssnittet vara en del av operativsystemet.)
   
I den här tråden så blandas begreppen hej vilt (operativsystem, linuxdistribution, linuxsystem, etc.).

/Micke

Lyfangs bild

Unix History
http://www.youtube.com/watch?v=7FjX7r5icV8

Unix operativsystemet är gjort av tre delar: kärnan, skalet och verktygen.

Linux baserade operativsystem är gjorda av Linuxkärnan, Bash skalet, kommandon som cd, ls, cp, rm, ps, cal m.fl.

Sedan kanske det grafiska användargränssnittet tillhör operativsystemet?

pluckers bild

Angående din youtube-källa så har jag en bok av Kernighan och Pike (The UNIX Programming Environment, 1984) där de uppger att UNIX är en operativsystem-kärna, men att man i ett bredare perspektiv även kan inkludera nödvändiga program i begreppet UNIX, dvs. ett UNIX-system består av ett operativsystem (kärnan) tillsammans med systemprogram.

Eftersom det inte finns någon klar definition av vad som ingår i ett operativsystem, så kan du inkludera precis vad du vill i din definition av ett OS Wink

För min del så kommer ett operativsystem även i fortsättningen vara just kärnan.

/Micke

Lyfangs bild

Linux/GNU/X

Linuxkärnan, "En operativsystemskärna (engelska kernel "kärna") är den innersta delen av ett operativsystem."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Operativsystemk%C3%A4rna
 
Bash skalet, "Kommandotolk, även skal, är det gränssnitt där en dators användare kan skriva in kommandon."
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommandotolk
 
GNU Core Utilities, verktygen (kommandon), ls, cp, rm, cat m.fl.
http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Core_Utilities
 
X, grafiskt användargränssnitt. "X Window System Version 11 är ett fönstersystem som används som grund för det grafiska användargränssnittet i de flesta Unix-varianter och på Linux." 
http://sv.wikipedia.org/wiki/X_Window_System

Lyfangs bild

Alternativ till GNU utilities är t.ex. Busybox och asmutils.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mini_Linux