Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny laptop, funkar ATI?

Funderar på att skaffa en ny dator, dock har datorn ett ATI Mobility Radeon HD5145  512 MB.
Fungerar ATI i linux nu mera?

http://www.netonnet.se/art/dator/laptop/laptop-13---14-tum/sony-vpcea1s1...
Vill ha en grön eller blå. Smile

När jag använde ett ATI i linux senast, startade inte ens datorn. Det var dock ett tag sen. 

Funderade även på en MBP 15" i7 men det tar emot rejält då jag tycker Apple börjat bli lite maktgalna.

 

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

tux-svens bild

Det har fungerat alldeles utmärkt utan proprietära drivrutiner för mig med den kärnan som medföljer Linux Mint 9 / Ubuntu 10.04. (2.6.32). Jag blev mycket imponerad när jag skapat en live USB-sticka (med lagringsmöjlighet) där jag bl.a ställt in skivbordseffekter. Detta gjordes på en dator med Intel-grafik.  Därefter flyttade jag stickan till min Desktop, med ett ATI Radeon HD 3650 och bootade. Stickan startade upp och den fungerade MED skivbordseffekter (kuben) rakt av. Smile

Jag har haft jättekrångel med det grafikkortet innan.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

dps bild

Det låter riktigt bra. Då jag inte funnit några klagomål angående ATI HD5145 är det väl antingen så att ingen använder det, eller så funkar det för alla.

Blev dock lite osäker på om intel I3 är för långsamt, men jag surfar ju trots allt mest.

 

pingus bild

Har 2 datorer med ATI-kort, ett Radeon X1200 ett Radeon HD 4670
Med xorg-drivisar funkade det lite halvdant men med ATI:s inga problem.
ATI:s är lätt att installera idag också.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

Lyfangs bild

Vad använder du för distribution och använder du fglrx drivrutinen för Radeon X1200?

Lyfangs bild

Hade ett ATI RS690M [Radeon X1200 Series] i en bärbar. Lärde mig bl.a. det här

"AMD Recently dropped its support for Linux drivers on X1250 graphics integrated in 690G chipset, stating that users should use OpenSource graphics drivers from now on. Latest available AMD Linux driver for 690G graphics is on version 9.3 so all newer Linux distributions are unsupported with Fglrx 3D drivers for this chipset."

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/AMD_690_chipset_series

Ubuntu 9.10 och ATI Catalyst 9.10 drivrutin
http://www.linuxportalen.se/forums/2009/12/08/ubuntu-910-och-ati-catalys...
 
En vän hade ett Nvidia kort i sin stationinära dator och den proprietära drivrutinen som Ubuntu föreslog fungerade utmärkt. Du lär klara dig utan den proprietära drivrutinen på ett ATI kort om du inte spelar. Vet inte hur bra drivrutinen med öppen källkod hanterar OpenGL. Gick på AMD sida för ATI Mobility Radeon HD5145 drivrutinen
 
737-28041: Information on Drivers for ATI Mobility Graphics Chipsets 
Back
Last Updated
11/20/2009   
Article Number
737-28041 
Advisory:
The display driver supplied by the laptop manufacturer is customized for the built-in flat panel display, and the graphics features and functions specific to the laptop. It is strongly recommended to use the supplied drivers. 
 
If installing a different operating system other than the one included with the laptop, the laptop may not meet all the requirements, and supported drivers may not be available.
 
The laptop manufacturer is the exclusive provider of driver updates.  If the required driver update is not available at the laptop manufacturers’ website, it is recommended to contact the manufacturer directly, to see if an updated driver will be made available in the future.
 
AMD cannot provide driver updates directly from AMD.com.
 
AMD has provided a list of the major laptop manufacturers and corresponding support websites below for your convenience.
 
http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/737-28041SupportforATIMobilit...

dps bild

Tack för informationen.

Det säger ju en hel del om vad AMD anser om Linux.
Får leta på en Vaio med i5 och Nvidiagrafik istället. Smile

FoHs bild

nVidia bidrar öht inte till öppen källkods-drivare för Linux, så ser inte riktigt hur det skulle vara ett bättre val. Med äldre ATi-kort så finns det 3D-acceleration i öppen källkods-drivaren så det är inget problem (och det stödet har tillkommit för att ATi/AMD öppnat upp sin dokumentation).

dps bild

Visst är det väl bra med öppen kod, men tar hellre stängd kod som funkar än öppen kod som inte funkar alls.

Provade precis senaste Fedorareleasen i min iMac med ATI HD4850. Som vanligt blev det helt svart när Xorg skulle starta.

Är inte övertygad! Sad

andys bild

Det var det skälet till varför jag valde nvidia, de levererar drivrutiner för linux det räcker och fungerar för mig.

FoHs bild

Självklart ska saker fungera. Det jag reagerade på var "Det säger ju en hel del om vad AMD anser om Linux". Min tolkning var att det antyder att AMD har sämre stöd för Linux, och det kan jag helt enkelt inte hålla med om (de har officiella drivrutiner samt stöjder öppen källkod-drivrutinerna, det senare kan man inte säga om nVidia som lagt ned sin egen öppen källkod-drivare och inte tillhandahåller dokumentation till communityn).

Den länkade artikeln visar ju inte heller på något som är direkt konstigt. Det är i mina ögon en fullt logisk "disclaimer". AMD/ATi kan naturligtvis inte hållas ansvariga för hur datortillverkare plockar ihop sina datorer, och de kan omöjligt stödja samtliga kombinationer av grafikkort och skärmar i sina officiella drivrutiner. Och då måste ju ansvaret ligga på datortillverkarna om de gjort något specialbygge som kräver speciella drivrutiner. Jag är säker på (utan att kolla upp det) att nVidia inte är annorlunda i det avseendet. Vad det kokar ned till är helt enkelt det vanliga problemet med att datortillverkare tillhandahåller drivare med full funktionalitet till Windows och bortser från andra operativ. Råkar man sitta med en dator med ATi-kort och som inte fungerar i Linux eftersom bygget kräver en specialiserad drivrutin från datortillverkaren så vill jag påstå att man köpt fel dator, och inte fel grafikkort Smile

Men, återigen, självklart ska saker fungera och det är ju en klen tröst att ATi är mer öppen källkods-vänliga om man inte kan använda deras grafikkort oavsett anledning. Jag tror dock att situationen är likvärdig för nVidia och ATi i det avseendet, vissa kombinationer kommer helt enkelt inte fungera med Linux. Möjligtvis fasar ATi ut äldre kort snabbare från den officiella drivrutinen, men det beror det nog på att man anser att öppen källkods-drivaren ska täcka upp på den punkten.

andys bild

Nvidias drivrutin är väl propritär och inte öppen.

Så har jag på min burk i alla fall, jag får frågan efter installation om jag vill installera den.

Helt ok för mig då har det åtminstone tillhandahållt en drivrutin.

Jag har tyvätt fått släppa lite på det där att allting ska vara öppet, känns som att man inte får något alls annars av vissa tillverkare.

Lyfangs bild

AMD har lämnat kod och specifikationerna om ATI grafikkorten för öppen källkods drivrutin utveckling. Men ATIs öppen källkods drivrutin är inte lika snabb som deras egna proprietära drivrutin vad gäller 2D and 3D acceleration eller NVIDIAs högpresterande proprietära drivrutin.

FoHs bild

Nvidias drivrutin är väl propritär och inte öppen.

Om det var ett svar på mitt inlägg så skrev jag inget annat, hoppas jag. För tydlighetens skull så har nVidia alltså tidigare haft en öppen källkod-drivare (tror den hette nv) vid sidan av sin proprietära, men den har man alltså lagt ned nu. I pressreleasen har jag för mig att man rekommenderade användandet av de drivare som communityn utvecklat istället, men man vägrar att tillhandahålla någon som helst dokumentation.

Frågan är ju då hur länge deras proprietära drivrutin kommer tillhandahålla stöd för äldre grafikkort. Successivt kommer man dumpa av ansvaret för de korten på communityns drivare medan man inte hjälper dom i deras arbete (i "rättvisans" namn ska det väl nämnas att man inte aktivt hindrar dom heller förstås). Det är i mina ögon ganska "Linux"-ovänligt. Om man bryr sig om detta med att företagen ska stödja öppen källkod så bör man helt enkelt välja Intel eller ATi framför nVidia.

Personligen lägger jag ingen värdering i det, jag försöker bara föra fram informationen Smile Själv använder jag proprietära drivrutiner och har inga som helst problem med det, funktionalitet går före ideologi. Skulle jag köpa ett nytt grafikkort skulle det bli ATi, men jag skulle definitivt använda mig av deras stängda drivrutin istället för communityns öppna. Båda valen på grund av ovanstående (mer ÖK-vänliga och bättre funktionalitet).

Lyfangs bild

funktionalitet går före ideologi

Det är ungefär varför en använder Linux Mint, med fritt och mycket propritärt, istället för Ubuntu, med fritt och propritärt och istället för gNewSense med endast fria program, fria drivrutiner och ett fritt firmware.

Att satsa på öppen källkod

Då är det bättre att köpa ett ATI grafikkort för att stödja FOSS, men om 3D och 2D prestandade inte räcker kanske det är bättre att köpa ett NVIDIA grafikkort och använda den högpresterande proprietära drivrutinen, istället för att börja använda det mycket proprietära Microsoft Windows?

FoHs bild

nVidia är inte mer högpresterande än ATi. Det är likvärdigt med de proprietära drivrutinerna. Tror snarare ATi har ett försprång där just nu, med tanke på att Unigine-demot väntade på att de skulle släppa uppdaterade drivrutiner för att få bästa prestanda och kvalitet. nVidia nämndes öht inte.

Kort och gott så har du med ATi ett val, där du kan använda den öppna drivaren (utvecklad med stöd av ATi) eller deras proprietära. Detsamma kan man inte säga om nVidia riktigt.

Lyfangs bild

Nouveau finns för NVIDIA grafikkort, men det står på nouveaus Wiki 

Do you get any support from NVidia?


No, we don’t get any support from NVidia, no specs, docs, nor sources.
 
http://nouveau.freedesktop.org/wiki/FAQ#DoyougetanysupportfromNVidia.3F

Lyfangs bild

Om ideologi går före funktionalitet finns FSFs hårdvarudatabas

http://www.fsf.org/resources/hw

Lyfangs bild

Såg att du provade Fedora i din iMac med ATI HD4850 och att det blev svart när Xorg skulle starta. Har du möjlighet/ork att prova Linux Mint 9 Isadora?

dps bild

Testade Mint 9 precis, kommer förbi Grub, skivan tuggar ett tag, sen svart.
Gissar Apple har ställt till något, för att Linux inte ska funka.

Men jag är nöjd med OSX på denna maskin, förutom att Safari hänger sig lite för ofta. Smile
 

Lyfangs bild

HOWTO: Linux on the Intel iMac - Triple booting
http://www.montanalinux.org/mac-triple-boot.html
 
Safari hacked in seconds; IE8 & Firefox fall soon after
http://www.slashgear.com/safari-hacked-in-seconds-ie8-firefox-fall-soon-...
 
Hackers fire back at AT&T, say all iPads at risk to Safari hole
http://www.appleinsider.com/articles/10/06/14/hackers_fire_back_at_att_s...

Lyfangs bild

Installerade Linux Mint 9 på en bärbar Dell med ATI grafikkort och efter GRUB så blev det bara vertikala streck med färg.

dps bild

Tur!
Då är det inte Steves fel i alla fall.

Blir nog en MBP ändå, vem orkar hålla på med detta strul?

 

tux-svens bild

Lyfang, det kunde ju vara intressant att veta vad det är för ATI-grafikkort och om du installeerade någon proprietär drivare eller om du körde med det som finns i Linuxkärnan rakt av..

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

Stavfel stationära

Kan tillägga att man kan installera proprietära drivrutiner i Ubuntu genom att gå till

System->Administration->Hårdvarudrivrutiner

Linux Mint har bättre stöd för proprietära drivrutiner out of the box än Ubuntu.

tux-svens bild

Jag skulle tro att dp kan klara sig med de drivrutiner som finns med i kärnan.  De verkar funka utmärkt. Här är lite om kärnan:  http://www.techworld.com.au/article/328684/linux_kernel_2_6_32_released_....

Det borde finnas någon site som talar om mer exakt vilka ati-kort som stöds, men jag vet inte var..

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

johnh3s bild

Jag har en Dell med ATI-drivrutiner. Äldre versioner av Ubuntu har haft problem med det, blinkande skärm och sånt. Men den senaste 10.04 LTS har inga problem. Så det har blivit bättre.

tux-svens bild

Nu hittade jag en artikel - som varit med förut: http://www.h-online.com/open/features/What-s-new-in-Linux-2-6-32-872271....

Här står det att: "Linux 2.6.32 now enabling 3D support and kernel-based mode setting (KMS) on the widely-used Radeon 2000, 3000 and 4000 series graphics cards."

Mitt kort heter ATI Radeon HD 3650 och räknas då förmodligen till 3000-serien.  Ditt kort räknas enligt samma förmodande till 4000-serien och borde omfattas av denna linuxkärna. Laughing out loud

EDIT:  Nuuu såg jag att det var ett 5000-kort som du talade om....  Nu blev jag tyst. Wink

EDIT2:  I en annan artikel, http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Nzc4OQ

Står det bl.a: "The VMware DRM for its virtual graphics device will also be arriving in the Linux 2.6.33 kernel, but will come in a later pull request. Lastly, there is still no open-source support at all for the ATI Radeon HD 5000 series (R800 Evergreen), which may or may not hit in time for the Linux 2.6.33 kernel."

Alltså är det 2.6.33- eller 2.6.34 kärnan är det som behövs för dig om du vill slippa proprietära drivisar.

EDIT3:  http://www.h-online.com/open/features/Kernel-Log-Coming-in-2-6-34-Part-3...

Det verkar inte som det blir riktig accelererad 3d grafik för Radeon 5000 i 2.6.34 kärnan heller, men det kommer att gå att köra.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!

 

Lyfangs bild

Fungerar ATI i linux nu mera?

Ja, jag skulle tro det, men behöver du bra 3D support borde du satsa på ett AMD/ATI grafikkort som har support för deras proprietära drivrutin. Har du inte stort behov av 3D och 2D prestanda lär ATI öppen källkods drivrutin fungera bra också.

tux-svens bild

Här finns information om bl.a grafiken i den nya Linux 2.6.35-kärnan. Laughing out loud

http://www.phoronix.com/scan.php?page=home

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=ODI2NQ

Det ser positivt ut på ATI-fronten tycker jag.

---

Windows are for houses, Linux is for computers!