Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Återfå raderad data?

Hej

har kört ubuntu i ett par år, bestämde mig dumt nog att prova puppy.. då började krånglet.

Bestämde mig för att ge xubuntu ett försök, installerade men.

nånting gick fel i installationen, min /home partition blev ompartitionerad "överskriven" til ny /home partition dock ej formaterad. Men allt är borta, alla bilder osv osv.

 

Behöver hjälp att få tillbaka det, provade mig på testdisk men antingen är det jag som inte förstår hur det ska göras eller så funkar det inte, tror det är handhavande fel Wink därför jag eftersöker hjälp.

Arbetar som tatuerare och hade alla mina bilder på mina arbeten i /home. :( 

 

ja jag vet att man ska göra backup :( men eftr allt krångel var jag ara glad å få igång datorn...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

pingus bild

Jag skulle rekommendera dig att lämna in disken, det kostar ett antal tusen men du har inte stor chans på egen hand.
Och gör ingenting med disken innan dess, kör ingenting från den alls dvs starta inte ens system som ligger på denna disk!

Om inte...
"överskriven" til ny /home partition dock ej formaterad
Hur såg dina partitioner ut innan? Har du haft /home på egen partition tidigare men den är inte monterad nu - eller vice versa då?

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

Laser_Bladers bild

 

 Det gick till så att vit partitioneringen i installationen, så fanns min tidigare partitioner kvar, ändrade ingenting på storlek eller så, formaterade /root partitionen. /home partionen valde jag "använd filsystemet ext3" kryssade INTE i formatera. Och valde sen montera som /home. 

Fårsåtr i efterhand att jag skulle låtit den vara helt. trodde i mitt svaga ögonblick att jag var tvungen att väljaden som /home för att den skulle ligga som home när allt var installerat... gjorde en separat /home partition just för att slippa radera den när man ändrade os :( 

Riktigt klantigt Sad men har läst många amerikanska poster om folk som raderat och formaterat hela hdd på 700bg och lyckats få tillbaka det.. Hört mycket om testdisk men fick själv inte det att funka Sad lämna in är uteslutet. går det inte hemma så får jag bita i det sura äpplet Sad

pingus bild

Ok då, kan inte hjälpa dig med räddningsprogram men ett tips:
Ta en kopia på /home-partitionen innan du gör någonting!
Du kan använda dd i terminal:
Antag att /home är /dev/sda2 och du vill spara kopian på /usr/local/minhome:

# dd if=/dev/sda2 of=/usr/local/minhome

Sedan tar du en kopia på kopian och jobbar på den.
Gör ett försök, misslyckas det raderar du kopian, tar en ny kopia & gör nästa försök. På det viset kan du behålla nuvarande home-partition helt orörd, kör du direkt mot home-partitionen så minskar dina chanser att lyckas för varje misslyckat försök!

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Så som du beskriver det är så jag brukar göra när jag gör en ominstallation av Ubuntu, och det raderar inget på /home. Det råkar inte ha varit ext4 eller ett annat filsystem på den innan?

Hur som helst, testa PhotoRec och se om det hjälper. Sen kan du ju testa att göra en djupsökning med TestDisk också, men när den nya /home-partitionen ligger på exakt samma ställe som den gamla så undrar jag om den verkligen kan skilja på de två. På så sättär det enklare med TestDisk om man raderat hela hårddisken och inte har en enda partition kvar, faktiskt.

FoHs bild

Du skulle kunna testa PhotoRec först, via LiveCD/USB med Parted Magic: http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

Fick /home exakt samma storlek och plats vid ompartitioneringen?  I så fall är jag inte helt säker på att TestDisk kommer hitta den, då den informationen den letar efter ligger precis där den nya partitionen ligger.

Finns även några undelete-program på Parted Magic som kanske kan funka:  http://partedmagic.com/programs.html

Laser_Bladers bild

 Tjo

uppdatering: 

 

använde Photorec, fick tillbaka nästan allt. utom en del dokument och filmer. 

Mycket bilder som inte var mina utan förra dator ägarens vilket visar hur lätt det är att leta upp gamla bilder och dylikt på en rensad hdd som man säljer Tongue skrämmande Wink