Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Utbilda sig till Linux systemspecialist?

Har läst lite om KY-utbildningen i Helsingborg där man kan få möjligheten att utbilda sig till Linux systemspecialist och är intresserad av att söka till den nästa år. Tänkte dock höra om det är någon på det här forumet som har gått utbildningen och kan berätta lite kort om hur den är? Vilka Linux distributioner arbetade ni med under utbildningen och vad för studiematerial använde ni?

Förutom Linux systemspecialist så undrar jag om det finns någon liknande utbildning i Skåne regionen? Är även intresserad av IT-säkerhet, men hittar ingen utbildning som fokuserar enbart på det.

Tacksam för svar Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredentofts bild

Jag läste den 06-07 (första gången den gick). Då jobbade vi mest med SLES, men gick även kort in på BSD. Studiematerialet var till mycket stor del skapat av Jonas Björk (grundare LP) som var vår lärare det första året. Hur det har utvecklats sedan har jag ingen koll på, så mina in-/å-sikter är nog inte jätterelevanta för hur utbildningen ser ut nu.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Joakim_Ws bild

 Trevligt att höra från en som gått utbildningen även om det kanske har ändrats lite sedan du gick den.Hur ser skolan på förkunskaperna inom Linux? Antar att de som söker redan kan det mesta och är själv ingen expert, men vill som sagt lära mig så mycket som möjligt och söker därför lite bra studiematerial att börja med redan nu. Kanske borde ta kontakt med skolan direkt istället, men tycker även det är intressant att höra från eleverna själva som gått utbildningen.

-----
http://linuxbloggen.blogspot.com/

"Software is like sex: it's best when it's free"

fredentofts bild

När jag gick var det allt ifrån nybörjare till oss som jobbat med linux några år.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

alfhildas bild

Jag examinerar nu i januari 2011 på nämnda utbildning (09>10) och kan väl säga att jag överlag är riktigt nöjd med utbildningen. Jag var rädd att trots 8år i bakfickan med linux att jag var bland de mindre skillade i klassrummet, men så var inte riktigt fallet. Kan nog minnas om det var 2 personer som i princip aldrig sett linux när de började. Åldersgruppen är bred och har varit från 19 till 35.

Suse är överlag disten, men som nämnt tidigare kikas även på freebsd. Från årskuss 10 och frammåt är visst utbildningen 2år och blandannat "programmeringskursen" som från början enbart innehöll bash-scripting är nu förlängd och de tittar nu även på python.

Vi fick faktiskt dras med windows lite under den sista kursen nu för XenCenter, annars används xen huvudsakligen under linux under utbildningen.

 

Joakim_Ws bild

Riktigt intressant, tack för svaret! Svårt att fatta beslut om framtida utbildningar, men från det du nämner verkar Linux systemspecialist vara något för mig. Hur är det att vara ute på praktik? Vad för uppgifter har du fått utföra då?

När det kommer till lärandet om IT-säkerhet och kunskap om administrera nätverk, hur ligger utbildningen till då?

-----
http://linuxbloggen.blogspot.com/

"Software is like sex: it's best when it's free"

alfhildas bild

Jag har själv varit och har just nu helsingborgs dagblad som praktikplats, det handlar mycket om att lära sig deras maskinpark och administrera den till en viss grad, ominstallationer, scriptande, nytänkande, experimenterande osv, man får visa sina starka sidor, och kan sannolikt hjälpa till inom de områdena. Vi har ingen som ser oss över axeln helatiden direkt utan det är väldigt öppet. Det handlar mycket om att fixa en bra praktikplats också, alla är förståss inte så bra.

Själva it-säkerhets-delen är inte jätte stor, men där har vi en bra lärare, han är knappa 30år och lika mycket geek som de flesta andra i klassen Wink Personligen tycker jag tcp/ip var värre, där hade vi en annan lärare som inte alltid var lika uppskattad.

Itsäkerheten handlar mycket om att sätta upp brandväggsregler med iptables (linux), och pf (bsd) och se skillnaderna, samt lite kikande på backtrack... det är inte så uppsattat av läraren när man leker med klasskompisarnas datorer dock Wink

Joakim_Ws bild

Låter som du trivs bra med utbildningen och att du får testa kunskaperna i praktik är ju riktigt bra! Linux och IT-säkerhet är en hobby som jag inte hade haft något emot att jobba med i framtiden då det verkar väldigt intressant och givande eftersom man ständigt utvecklas inom området, men samtidigt när jag pratar med andra som utbildat sig inom liknande område så känns det lite som om vissa kunskaper är ett måste för att ens arbeta med datorer. De kunskaper är mattematik och programmering vilket inte är min starka sida och som får mig att tänka om den här utbildningen är något för mig eller inte?

Lite beslutsångest känner jag nu men får väll spana vidare på fler utbildningar med. Angående backtrack så förstår jag dig om det känns lockande att leka med klasskompisarnas datorer. Sitter själv här i Japan nu och har två grannar med WEP kryptering på sina nätverk vilket känns lite föråldrat och väldigt lockande att utforska. Men som den snälla person man är så gör jag inte det. Kanske borde säga till dem dock? De blir nog förvånade om en utlänning säger till dem att deras nätverkssäkerhet är skit Laughing out loud

-----
http://linuxbloggen.blogspot.com/

"Software is like sex: it's best when it's free"

alfhildas bild

Hmm, vågar nog påstå att mina brister också är matte o programmering, men programmering är något jag mer än gärna vidareutbildar mig med. Har helt enkelt svårt att passera första tröskeln på egen hand, sen brukar saker surra på.

Wep tycks väldigt vanligt utomlands tycker jag, när jag passerat igenom tyskland eller england så har det fullständigt blomstrat med wep-wifi där.

Jag valde linuxutbildningen dels för att jag var inställd på it-jobb, men också får att jag inte orkar med att sitta vid nån sugig windowsburk hela arbetsdagar, att fixa lite strul hos nån annan kan väl gå an, men 99% *nix plz Smile