Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Hemmaserver

Hej!

Jag är ny här på forumet och ganska grön när det gäller linux också. En gång i tiden skrev jag ett specialarbete om Linux men har de senaste åren följt utvecklingen från åskådarplats och kan nu behöva lite hjälp att komma igång med mitt nya linuxprojekt.

Jag har tänkt att bygga mig en liten hemmaserver som ska få stå här i min garderob o slava. 
Jag har funderat fram o tillbaka på om jag skulle gå den enkla vägen o bara köra FreeNAS men känner att det vore mer utvecklande o köra en mer ordentlig linuxdist.

Till att börja med hårdvaran.
Jag har tänkt bygga på ett ASUS E35M1-I - moderkort med en AMD Fusion E-350 för att bygga strömsnålt men ändå få plats med många diskar redan i utgångsläget (6 * SATA600)
2 gig minne på det i en låda med många 3,5"platser och 3st 2TB WD Caviar Green (SATA600) som ska köras i RAID5 (strömsnåla diskar men har jag hört surr om att de inte funkar bra i RAID?)

Vad jag tänkt använda den till: 

Filserver i förstahand

Jag vill enkelt kunna komma åt den både från min Mac och från mitt Windows mediacenter. Samba?

Jag vill också kunna komma åt den via internet. Helst som om jag satt hemma, alltså som en enhet. VPN?

Fjärrskrivbord. Har testat att köra med TeamViewer i Ubuntu... Det funkar ju..

Framöver kan tänkas att jag kommer vilja testa att sätta upp DNS, webserver etc. Det är därför jag siktar på att köra en ordentlig linuxdist och inte FreeNAS.

Eftersom jag inte är något Unix-freak vill jag helst slippa pilla i terminal. Jag vill kunna sätta upp det mesta i en grafisk miljö. 

Så...
Tycker ni jag är rätt ut med hårdvaran? 
Vilken linuxdist ska jag satsa på?

Hur funkar det med VPN? Har faktiskt aldrig satt upp någon VPN-koppling? Gör man det på servern eller måste man ha en brandvägg innan som man sätter upp VPN i? Eller finns det något annat smidigt sätt att "mappa upp" servern över nätet?

Jag är mycket tacksam för råd och tips i starten på nya linuxliv Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

FoHs bild

AMD Fusion är en ganska ny plattform, så dubbelkolla att disten du väljer verkligen stödjer den. Tror det ska fungera bra med AMDs Catalyst-drivare.

När det gäller administrering så kan du naturligtvis fixa det lokalt om du har ett grafiskt skrivbord. Men kolla in Webmin och NX för fjärrskrivbord. NX ska fungera riktigt bra för fjärrskrivbord, ska till och med fungera över modem, klienter finns för alla de stora plattformarna, och det är även krypterat. Webmin underlättar administrering av allt möjligt, det ersätter nästan grafiska administrationsverktyg på klienten.

Samba kan säkert fungera för filutdelning, men är det först och främst från mediacenter du vill komma åt den så skulle jag rekommendera någon media server på den (Serviio eller PS3 Media Server).

pingus bild

Finns, som alltid, många sätt få till detta förstås.

Webmin är en möjlighet, men jag är lite tveksam till säkerheten där.
Valde bort det för ett par år sedan just pga bristande säkerhet, men vet inte hur det är idag.

En annan möjlighet är att köra tex ClearOS eller Zentyal, då får du det mesta i serverväg + integrerad brandvägg av god kvalitet (nå, Zentyal har jag inte prövat själv, hörsägen där).
Vill du kan du dessutom installera en UPNP-tjänst / media server för media under dessa system, fast det kräver nog lite kommandoradsgrejande.
Fördel: lättanvända, ger det mesta du behöver.
Nackdel: Ganska låsta distributioner, du kan inte hantera dem som "standard-distros", därmed sämre ur läro-synpunkt.

Ska du mappa upp den över internet ska du absolut köra vpn! Aldrig samba, nfs o.-dyl. över oskyddat nätverk!
VPN kan du sätta upp på servern eller på brandväggen - förutsatt att brandväggen har stöd för det förstås. Kör du vpn på servern gäller port-forward för de portarna.

Sedan måste du komma åt din server utifrån, har du inte fast ip behöver du DynDNS
Med separat brandvägg konfar du sedan port-forward för de tjänster du vill komma åt utifrån.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Kan hålla med om att Webmin känns lite osäkert, kommer man över lösenordet till den inloggningen så ligger väl i princip hela systemet öppet eftersom det körs som root. Dock finns det väl kanske en fördel säkerhetsmässigt att bara ha en inloggning också, istället för exempelvis SSH, VNC, eller andra fjärradministrerade tjänster. De kan man väl i och för sig slå av.

Personligen vill jag helst också konfigurera grafiskt, eftersom det går snabbare när man inte är hemma i alla möjliga konfigurationsfiler. Men frågan är om man verkligen behöver administrera en hemmaserver hela tiden, så Webmin kanske är lite onödigt i det fallet. Skulle jag fixa en server nu så skulle jag nog testa NX och sedan grafiska applikationer lokalt på servern.

Freddans bild

 Tack för tipsen so far!

När det gäller vilken dist jag ska köra vill jag nog ha en så olåst som möjligt. Jag kommer att använda servern för lite exprimenterande. Exempelvis har jag nexasystem i huset så jag har funderingar på att köpa en tellstick o köra i servern. Vad jag kan se har de speciell programvara för Ubuntu. Men Ubuntu känns lite tungt? 
Debian verkar vara ett ganska flexibelt standarval annars? Känns som att det finns stöd för det mesta i Debian (och debian-baserade distar).

När det gäller just filserverbiten. Det jag tänker är nog just en ren filserver. Jag vill kunna komma åt den i finder/utforskaren som en nätverksenhet. På mediacentret kör jag XBMC och vet inte om jag har någon nytta av de specialiserade media-protokollen då?

NX låter ju intressant för fjärrskrivbords-biten!

Min brandvägg är mycket simpel... Min trådlösa router. Men port forward ska inte vara några problem. Då kan jag alltså köra VPN direkt på servern alltså. Behövs någon speciell programvara för det eller ligger det inbakat i systemet?

Det ska bli intressant o se om jag grejjar detta. Jag känner mig väldigt grön just nu men gillar att ta mig anutmaningar. Kommer säkert lära mig massor! Smile

pingus bild

Ren Debian skulle jag nog låta bli i ditt fall - underbar dist visserligen, min favorit, men den kräver lite kunskap. Det finns tex ingen kontrollpanel, konfigurering av div tjänster görs i regel ifrån kommandoraden.
Debianbaserad "användar-vänlghets-fixad" däremot, typ då Ubuntu el Mint - finns ett helt uppbåd att välja på.

För renodlad server är min rekommendation:
1) OpenSuse - avskyr den personligen men den är fantastiskt bra (!). Yast är det absolut bästa admin-gränssnitt jag sett, funkar i terminal också så inte ens du behöver egentligen ha ett grafiskt skal på den.
Nackdelar:
Har lite egna sätt att hantera saker. (Inte ovanligt med instruktioner för tex installation av drivisar som "Gör si i Linux, gör så i Suse").
För den som helst pillar i konfigurationsfiler blir den bläig, då dessa ändringar ibland återställs av systemet.

2) CentOS
En fri klon av RedHat, troligen världens mest använda serverdist på Linuxsidan. (Hjälp - snälla alla inget krig nu! Min gissning bara! ;-)  )
Har kört den på några servrar, inget speciellt för el emot. Fast större chans få hjälp än med Suse då användarbasen är större (RedHat, Fedora, CentOS, Mandriva m.fl. är alla i grunden lika. Suse är bara Suse.)

3) Ubuntu server
Faktiskt den enda debian-baserade serverdist jag känner till. Jag gillar den inte, rullar på en server jag driftar tycker den är lite mystiskt upplagd.
Men stabil, stor användarbas (liksom för CentOS så är ju Debian-distar i grunden lika).

Allmänt:
Hur tungt systemet blir beror i hög grad på det grafiska systemet.
Välj bort kde, kör t.ex. LXDE så får du en server som inte kräver mycket i hårdvaruväg.
Sedan beror det ju på vad den ska köra för tjänster förstås.

Om du redan har en mediaserver behöver du ju inte en till.
Låt mig då gissa att den nya servern bara lagrar mediafilerna, mediaservern tillhandahåller dem över nätet sedan?

Filserverbiten kan ev lösas med hjälp av ssh och tex ett protokoll vid namn "fish". Det använder jag ofta, MEN jag vet inte om det finns till annat än KDE (3.5). Windows o ssh har jag ingen aaaning om.
Annars kör du då samba över vpn. Viktigt då att du ställer in samba så att den bara kör på vpn-tunneln, konfigurering krävs!

För vpn vet jag inte om det finns grafiska verktyg, har bara använt kommandorad själv för vpn. Detta är nog den pilligaste grejen att få igång - inte jättesvårt egentligen men som gröngöling får du nog trassla ett tag. Tålamod är en dygd - och kom ihåg, om inget annat funkar får du ta till Den Absolut Sista Nödlösningen: läs manualen!  Wink
Programvara för vpn finns, är det inte installerat så hämtas det enkelt med systemets pakethanterare.

Lycka till, skriv gärna hur det går - allra helst om problemen, de är nyttigast för oss alla.

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

Freddans bild

Det har varit lite tyst från mig ett par dagar. Jag har trasslat lite med en testmaskin som jag ville testa lite på först innan jag köper ny hårdvara. 

Valet av dist föll på CentOS 6. Ser bra ut men jag fastnade direkt i att jag inte kan hitta konfigurationsverktyget för samba! Jag har installerat "Server and Client software..." Men hittar ändå inte var jag sätter upp användare och delningar i samba?
Det dök ju upp ett smidigt konfigurationsverktyg under system/adminstration när jag testade i Ubuntu. Borde väl finnas för CentOS också? 

Som du säger så ska denna server enbart tillhandahålla mediafilerna som jag kör över nätverket i XBMC på mitt Windows XP mediacenter. Så hela projektet går egentligen ut på att ha få till en filserver som jag kan läsa från Windows XP och från min Mac. 

Det här blir en spännande resa för en gröning som jag... Uj vad jag kommer få lära mig.