Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Återställa MBR??

Jag har använt en extern HDD som systemdisk till linux. Nu vill jag ha den som reserv till en XP-dator men jag måste få bort/återställa MBR. I jättegamla win-datorer fanns fdisk -mbr som fixade detta. Detta borde väl gå att ordna i linux? Eller? Nu kan jag inte ens formatera disken i XP. Fdisk i linux fixar ju inte med MBR vad jag kan se.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Jag förstår inte vad du är ute efter.

En extern hårddisk med Linux installerat på lär ha ett filsystem som windows inte kan hantera utan att installera stöd för filsystemet, varför behöver du ändra MBR och vad förväntar du dig att få ut av det?

Hur är disken partitionerad och finns det redan ett windows OS installerat på den?

snoopys bild

Äh, jag gjorde nog något galet när jag tog bort linuxpartitionerna och skapade en ny windowspartition. Har gjort om manövern, verkar fungera.

Det är spritens fel att vi skjuter på svärmor..... och det är spritens fel att vi missar...

FoHs bild

Även om du lyckats fixa till det så kan jag tipsa om att man kan skapa en helt ny partitionstabell med GParted, under menyn Device -> Create partition table. Sedan väljer man MBR (ms-dos) eller GPT (OS X och nyare datorer som stödjer det). Edit: Är inte helt säker på att detta ersätter hela MBR faktiskt...

Annars finns exempelvis boot-repair, ett grafiskt program utvecklat framförallt för Ubuntu som fixar detta och mycket annat (finns en PPA för detta).

Parted Magic har bland annat install-mbr, ms-sys och några andra alternativ: http://partedmagic.com/doku.php?id=programs

ms-sys skriver: "The program does the same as Microsoft "fdisk /mbr" to a hard disk"
http://ms-sys.sourceforge.net/

pingus bild

I MBR finns partitionstabellen (för de 4 primära partitionerna) och startkod.

Startkoden ligger först, 446 bytes (nå, där finns någon sorts signatur ocså).
Sedan kommer partitionstabellen på 64 byte.

Du kan "nolla" bort de delar som är felaktiga med 'dd', typ:
# dd if=/dev/zero of=/dev/sda count=446
Detta raderar startkoden men lämnar partitionstabellen intakt.
Vill du nolla hela mbr blir 'count=512'

----------------------------
In Pingvino veritas!

http://www.tuxit.se
http://blogg.skuttungecity.se

FoHs bild

Hade problem med min MBR för ett tag sedan pga ett DRM-program (kom förmodligen med SolidWorks). Då fixades problemet inte genom att bara nolla. Rent teoretiskt ska väl startkoden dessutom skrivas över av en ny installation av GRUB etc.

När det gäller partitionering så fungerar det säkert, men för egen del skulle jag använda något av de flertal verktyg som finns för att garantera att det lirar med Windows. Vet att Windows installationsprogram är jävligt kinkigt, och jag slet mitt hår över en SP-uppdatering för ett tag sedan pga det. Nu finns det väl ingen anledning att ha en startbar MBR på en extern disk om den bara ska användas för lagring, så i det här fallet spelar det kanske ingen roll.