Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux minskar minskar på desktopsidan i förmån för Mac?

Det var länge sedan man läste några allmänna rubriker om linux på skrivbordet istället för windowsclient.
Inte mycket 2015, och söker man lite så får man inte mycket relaterat till 2016 vilket talar för att det inte kommer öka i framtiden.
E stort anledning är apple och deras framfart med Mac, den säljer bra oavsett pris.
Ett stort argument med linux brukar vara avsaknaden av programvara och att det är krångligt, vilken är väldigt märkligt då de flesta Macanvändare inte har en aning om hur en del funktioner ska utföras, det upptäcker man rätt fort om man arbetat med att supporta använderare.
Man använder programvaran som finns där oftast eftersom man inte vet att det finns andra alternativ.
Ändå säljer Mac som smör i solsken.
Hade det sålts datorer med Ubuntu i elektronikkedjorna så hade det kanske tagit fart lite mer, kul att se att Chromebook nådde dit och att intresset ökar.

En teori att linux aldrig nådde vanliga folket är att det är för mycket distar och internt krig, läggs en dist ned så kommer en annan.
Även om det är open source så behövs stora krafter bakom som kan få med sig ett antal tillverkare av datorer och stora kedjor som kan locka kunder i butikerna.
Canonial är en av dem.

Frågan är om det nånsin kommer ske nu med Apple och macs framfart, jag tror tyvärr användare på skrivbordet kommer vara begränsat till entusiaster hos konsumenter och specialister på enterprise sidan som vet exakt vad de vill använda och hanterar miljön själv.

Jag gillar Mac hade dock velat se lite mer framgång på linuxsidan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Enligt vad jag läst så är intresset lägre för apple bland ofrälsta.
Även bland utvecklare så är det väl fler som lämnar apple så min uppfattning går stick i stäv med din.
macOS är väl snarare på nergång än uppgång det samma med iOS.
Det kommer bli spännande att se apples försäljningssiffror det närmsta året för endast då kan det väl ge ljus till vilket som stämmer.

Speciellt många desktops och laptops datorer med linux förinstallerat förväntar jag mig inte att se i handeln den närmsta tiden.

andys bild

Jag har fått uppfattningen att det är tvärtom att det är fler utvecklare som lämnar Windows för Mac.
Mac ökar ju om man ska tro statistiken.

Det var många utvecklare som bytte till OSX tidigare men nu är det många utvecklare som byter tillbaka.
Det känns som om apple stagnerat och har inget direkt mervärde längre.
Vad trevligt att vi har olika åsikter om utvecklingen för då blir det mer spännande att se hur allt utvecklar sig.

andys bild

Jag har ingen aning det kan mycket väl stämma det du säger, jag hoppas att vi får se mer av linux på Klientsidan.

Linux och öppen källkod är lite lustigt då det aldrig kommer bli ett mode som gör att alla installerar dem utan det smyger sakta in på marknader med 1 användare åt gången, tills en dag då man märker att det finns överallt.
"The year of linux" är endast något teknikpressen gottat sig i och inte verklighetsförankrat.
Klientsidan i detta fallet antar jag avser det samma som skrivbordsdatorer och laptops och det är den marknaden som jag är kluven till då jag tror att skrivbordet kommer tappa betydelse innan vi ser linux på bred front i det segmentet.
Kanske tråkiga nyheter men jag tror inte att linux kommer slå sig in på den marknaden men marknaden kan utvecklas till något leder till att alternativa OS används mer då jag tror att OS:et kommer få mindre betydelse vilket även redan inträffat i viss mån.
Allt tar tid med öppen källkod men det går även att titta bredare på Linux och övrig öppen/fri-programvara så ser man att det egentligen erövrats marknad efter marknad i rekordfart.
Jag är nästan mer orolig för att ta för stora andelar av många marknader då det lockar till sig aktörer som utvecklar linux-distributioner till något som jag inte vill och det sker redan i viss mån.
Jag vill inte ha ett linux världsherravälde för då får vi allt det negativa till vårat favorit OS.

Kanske är dags att putsa kristallkulan Wink

Lasps bild

Låt mig först som sist säga att Öppen Källkod och därmed Linux är värt att jobba för.
Om jag hade vetat vad jag vet idag hade jag släppt CAR som öppen källkod från början. Det var Volvo som betalade utvecklingen och de gick själva ut till andra för att få upp basen. Så blev det inte. Men öppet är det! Se www.MaxiMarketing.se
Nu är det bolaget borta sedan några dagar och jag är en fri och lycklig Senior som leker med mina datorer under KorkEken. Mest Champagnekorkar dock!
Men Nu har jag maskiner med Win7 Win10 OsCaptain och flera Linux. Men en idag, har jag aldrig kunnat få en Linux installation på ren svenska rakt igenom. Försökte med OEM installation häromdagen och det sket sig riktigt när det gällde val av språk.
Jag har för många år sedan, kanske i höjd med när Jonas B startade denna eminenta portal, försökt att lägga lite krut på hur man kan förbättra och förenkla. Men det tycks inte gälla i denna skara av pionjärer som alla ser sin grej som viktig. Kanske skall det till en Man (eller Kvinna) som pekar med hela handen. Denna Distro skall ha allt stöd, den skall kunna installeras utan ett steg framåt och två bakåt, inte ens två steg framåt och ett bakåt duger i mina ögon.
Kanske är Linux, trots all översättning ett Os som man bara kör på engelska. Vad vet jag?

I mina Raspberry har jag NOOBS och Raspian i Min goa HP kör jag LinuxMint med Cinnamon eller Mate. Och ärligt!
Jag förstår inte allt längre, så vad skall jag göra?

Jag använder Svenska och blir tokig av svengelska och har själv översatt om det behövts och sedan skickat det till projektet ifråga.
Det finns många som har dåliga språkkunskaper i annat än svenska och bland yngre är det även vanligt med bristande kunskaper i svenska (många vet endast vad saker kallas på engelska och använder engelska ord p.g.a bristande kunskaper i svenska språket).
Jag finner svenska språket viktigt och skulle aldrig få för mig att använda något annat än svenska (använder LANG=C när jag felsöker för att få engelska felmeddelanden och utdata).
Vi hade tidigare exton här med sina svenska utgåvor av olika distributioner men nu mer verkar det mest vara engelska där med.
Jag är rätt nöjd med mitt slackware med KDE där jag inte har bekymmer med massa onödig engelska när jag väl installerat och satt upp program på svenska.
Är det något speciellt som är på utrikiska eller en salig blandning med svenskanså det blir oförståeligt?
Personligen tycker jag det blir fler och fler som använder engelska i sitt OS även på windows sidan är det vanligt med engelska som standardspråk i sverige, svengelskan finns även i microsofts OS.
Jag upplever mindre svengelska i min slackware64-14.2 installation än en bekants windows 10

andys bild

Även om det är bra med öppen källkod så är det svårt att utveckla något och hålla en viss standard när många vill olika saker och kanske hoppar av om man inte får sin vilja igenom.
Jag tror att den första ordentligt svenska disten kommer komma från något stort företag, Canonial kanske.
Just nu är det ju lite blandat när man väljer svenska som språk.

andys bild

Det är jättesvårt att få folk som använder Mac att gå över till linux eller något annat i huvudtaget.
Supporta Macanvändare överlag är svårare än att supporta windowsanvändare är min erfarenhet och det är ändå användare på ett företag.