Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Angående avatars (små personliga bilder)

Det är dags att se över de små personliga bilderna (avatars) vi använder. Jag förstår att det är skoj att ha en känd figur eller någon symbol som visar ens personlighet.

Jag skulle vilja se att vi plockar bort de avatars som direkt är brott mot upphovsrätten och de avatars som kan uppfattas störande för andra. LP är och skall vara en seriös webbplats och vi bör alla tillsammans jobba för att få en seriös stämpel på vår webbplats. Det ligger liksom i allas intresse Smile

Blir du upprörd på detta inlägg? Tänk till en gång innan du skriver en kommentar. Vi skall spela systemets regler för att få igenom öppen- och fri källkod i skolorna, hos myndigheterna och hos företagen. Genom att spela systemets regler (dvs inte bryta mot til exempel upphovsrätten) kan våra "fiender" inte angripa oss på någon punkt. Microsoft kan inte ens peka på oss och säga att vi bryter mot lagstiftningen. Tycka vad man vill om lagar och regler, men de finns där och vi följer dem. Är du med oss eller emot oss? Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

elwiss bild

Ingen konstig uppmaning!
Dock börjar det bli en hel del små "oskrivna regler", finns dessa samlade någonstans för en nybörjare att ögna igenom.
LP håller, i mitt tycke, en högre nivå än många andra forum (vilka oftare tenderar att mynna ut i politiska gräl, snarstuckenhet och en märklig förmåga att nämna "Hitler", Biljämförelser, eller andra ovidkommande deklarationer) just för att värna om sin seriositet och det känns som en god idé att samla det någonstans!

-------------------------
http://www.elwis.se

mantonos bild

Du har helt klart en poäng, det jag dock inte riktigt förstår är om vi också helst skall ha en "vanlig" bild med vårat ansikte istället för något annat...?

Ur upphovsrättperspektiv är det i alla fall grönt för mig. En gnu som sprider Copyleft-budskapet som är släppt under Copyleft. (http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html)

The gnu logo "A Bold GNU Head" is made by Aurelio A. Heckert and is released under the Free Art License. The image can be obtained at http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html and the license at http://artlibre.org/licence/lal/en/

----------------------------

Öppna format

alberts bild

Min är från Open Clipart Library. Licensmässigt alltså helt ok. Men jag kan byta om det är någon som tycker den är störande.

netbears bild

Är det inte bättre att ha en bild som förknippas med nyheten istället för författaren. Alltså istället för att visa en bild av författaren skulle man kunna kategorisera nyheterna och visa en bild för varje kategori som t.ex. slashdot, linuxsverige.se m.m. gör/gjorde. Givetvis kan vi ha bilder på författaren också men inte på förstasidan. After all we're all the same.

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

fredrikperssons bild

Jag håller med till 100% att avatarer som bryter mot upphovsrättn bör tas bort. Vad som kan upplevas stötande är svårare att definiera, på den punkten kan man bara hoppas på personligt omdöme. En "lösning" på problemet kan vara en lite informationstext innan man laddar upp avataren som informerar om upphovsrätten och ger administratören rätten att ta bort bilder som strider mot upphovsrätten.

Man kan även fundera lite på språket man använder när man skriver inlägg/svar, små stavfel och konstigt formulerade meningar är inget störe problem. Men måste man verkligen använda "ord" som "n00b"?

Det jag gillar med LP är det professionella intrycket man möts av och den gemytliga röran av bloggar, nyheter, howtos och frågor som finns här.

//Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

Marcuss bild

En finurlig funktion för att anmäla avatars, med en bra anledning. På det sättet blir det medlemmarna att bestämma själva. Om man säger, inte till 100% men till 95%.

lundatoks bild

Först detta och sen borttagning av trådar.

Piskan viner idag ser jag.

urbans bild

Min nuna må vara anstötlig men bilden är tagen av en familjemedlem med min kamera och är sedan förskönad (?) i Gimp...

Nåväl, Jonas har rätt, vi ska inte ställa till så att vi hamnar i blåsväder i onödan. Ska vi ta strid så ska vi ha bra på fötterna och åtminstone moraliskt ha RÄTT.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

mantonos bild

Jo, det kan vara på tiden, och inte bara för själva sidan utan också för IRC-kanalen.

The gnu logo "A Bold GNU Head" is made by Aurelio A. Heckert and is released under the Free Art License. The image can be obtained at http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html and the license at http://artlibre.org/licence/lal/en/

----------------------------

Öppna format

jonasbjorks bild

Oj, det är så många sådana oskrivna regler som gäller Wink. Vad brukar folk säga? Vanligt hyfs och sunt förnuft. Det räcker. Ibland får vi påminna varandra. LP är en webbplats för medlemmarna av medlemmarna, här kan varje enskild medlem påverka vad webbplatsen skall ha för funktioner och innehåll.

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Du behöver inte ha en bild på dig själv utan kan använda vad du vill som du får använda. Vad du vill.. nej inte riktigt Smile Sunt förnuft.

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Jag tror mitt ansikte är mer störande än den där apan Wink

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

svenos bild

Sen är ju frågan hur en ägare till ett varumärke resonerar. Blir de sura för att man bryter deras upphovsrätt eller blir de glada för att de får lite reklam. Svårt att veta utan att fråga... Jag ändrade min avatar från Trojan Records logga. Eftersom jag utgick ifrån att de inte skulle ha något emot exponering lånade jag en gif där, men Jonas inlägg här fick mig att fundera lite längre. Jag bytte helt enkelt. För att inte riskera att väcka anstöt med ett porträtt kladdade jag till en liten bild själv. Smile

Trivia: Trojan är ett skivbolag som har släppt eller återsläppt massor av bra musik. Om jag inte missminner mig så har de varit i blåsväder själva för att de har släppt skivor med material där det tvistas om vem som innehar upphovsrätten. Det gäller förresten massor av gammal jamaicansk musik och musikbranchen där är rätt vild. Det är inte helt ovanligt att artister dör våldsamt.

--Sven Olausson

jonasbjorks bild

Jag vet inte hur du ser på saker och ting. LP skall följa lagen eftersom vi skall vara en seriös site. Det är ju det ni medlemmar hela tiden uppskattat. Vi skall inte bryta mot vare sig upphovsrätten eller andra lagar. Det finns så många andra webbplatser som handlar om Linux som gör detta.

Att tråden togs bort var ett sätt att förhindra en kommande smutskastnings kampanj. Vi vill inte splittra linuxrörelsen i Sverige och speciellt inte på grund av en enskild medlems utspel. Jag har tidigare kritiserat Ubuntu-SE för deras ideer också, se bland annat ubuntu-se-maillistan. Jag tar inte ställning i frågan som kom upp idag, utan hänvisar enbart till att vi skall ha ordning på LP.

Det är viktigt att vi ses som seriösa, hur skall företag annars kunna se Linux som ett seriöst operativsystem? Glöm inte att det du (och alla andra linuxanvändare) gör gynnar/drabbar Linux. Gör vi bra saker, får Linux cred. Gör vi dåliga saker får Linux skit.

Jag använder Linux som ord här, men syftar mer på öppen- och fri programvara.

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

einands bild

Hade inte jonas tagigt bort min tråd hade jag gjort det själv. Jag försökte skriva till att det var mina personliga åsikter som speglades och inte linuxportalens.

Jag skall påpeka att jag stödjer jonas till 100% med att han tog bort inlägget.

danielhedbloms bild

Om man inte har den policyn vad händer den dagen trollen kommer? Det finns gott om folk på nätet som låtsas vara någon de absolut inte är. Företag som låtsas vara nöjda kunder, konkurrenter som låtsas vara bekymrade anställda osv.

Det måste finnas nån sorts moderation eftersom det är ganska vanligt att folk skriver saker i lånat namn. Självklart ska man kunna skriva fritt men accepterar vi te.x. att en någon skriver för glatta livet om hur kasst linux är på portalen, speciellt om man inte vet vem denne är? Hatar man Linux har man liksom hamnat på fel ställe om man håller till på Linuxportalen och tål nog då att avvisas till lämpligare plats.

Skriver man ironiskt gäller det att man också tydligt markerar detta eftersom det faktiskt är rätt många människor som inte förstår ironi. Inte för att de är dumma på nåt sätt, man har det bara inte i sig. Ett ironiskt inlägg kan lätt upfattas som långt mycket värre än det verkligen är av någon som läser det bokstavligen.

mantonos bild

Där är jag väldigt säker på vad du menar med sunt förnuft faktiskt Wink

The gnu logo "A Bold GNU Head" is made by Aurelio A. Heckert and is released under the Free Art License. The image can be obtained at http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html and the license at http://artlibre.org/licence/lal/en/

----------------------------

Öppna format

alberts bild

Ok. Funderade på att byta till ett lamm eller nått Wink

Historien bakom apan är lite lustig. Det var min son som för några månader sen, just när han började säga sina första ord, satt och lekte i vardagsrummet. Det var National Geographic på TV:n och plötsligt dök det upp en gammal apa i rutan. Då sprang William fram till TV:n, pekade på apan och sa "pappa"...

lundatoks bild

Jag tänkte mest på BBS-lagstiftningen, men eftersom LP drivs av ett företag så kanske siten hamnar i andra lagrum, vad vet jag.

Jag är inte intresserad av att bidra till en site där man skall sprida evangeliet, vara seriös och "gå i kostym". Jag är personligen intresserad av en site där man kan "ta en öl och tjöta lite i soffan". Sen om man anses vara oseriös så må så vara. Jag har använt Linux sen 96 och tycker om operativsystemet, jag kan sympatisera med dom grundläggande ideerna. Jag bidrar med buggrapporter och donerar till dom apparna jag använder och tycker om, mest för att varken jag har tid eller begåvning till att programmera.

Sen har jag svårt att se vart det var smutskastning i den andra tråden. Jag följde den från starten och vid två tillfällen påpekades det att Einand hade överreagerat och inte närvarat etc. Allt gick lungt och stilla till. Att ta bort trådar tycker jag måste anses som ett misslyckande. Visst kan man stänga trådar, dom försvinner ner i avgrunden efter ett par dar ändå.

Relax, lyssna på lite ragga. Allt är ju upp till dig, men jag får lite obehagliga känslor i magen av pondussvingar.

Gonatt. Smile

mantonos bild

Haha! Vilken skön historia, sådana berättelser förgyller vardagen, tack Smile

The gnu logo "A Bold GNU Head" is made by Aurelio A. Heckert and is released under the Free Art License. The image can be obtained at http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html and the license at http://artlibre.org/licence/lal/en/

----------------------------

Öppna format

jannes bild

"ta en öl och tjöta lite i soffan"
Den delen av LP har vi på IRC-kanalen. (som inte är så öppen utåt som web-sidan) Där kan det bli riktigt "off-topic"-diskussioner. Wink
Jag håller helt och hållet med Jonas här. Nyheten som Einand lade upp kan inte tillföra något gott till *nix spridande bland allmänheten och kan ses som splittring hos andra. Att det togs bort är i min mening helt rätt.

-----------------------------
Plan: To blow up the earth, since the Earth blocks my view of Venus. With my Illudium Q-36 Explosive Space Modulator.

_________________ Never deprive anyone of hope... it might be all they have...

curiums bild

Jag är personligen intresserad av en site där man kan "ta en öl och tjöta lite i soffan".
Jag vet inte hur lätt du blir full (en öl verkar ganska lite..) men man brukar väl vara ganska seriös när man "hänger" med sina polare irl väl? Däremot blir det råare och oseriösare på internet eftersom att man kan vara så gott som anonym och man slipper stå för det man sagt om man inte vill. Om man träffar någon irl sedan har dom ju endå glömt bort det..

--

netbears bild

Kan någon posta den igen så vi andra (som inte han läsa den pga tentor m.m.) kan skapa oss en uppfattning om vad man inte får skriva på LP. Släng in den i wikin under dåliga exempel eller nått.

Vidare måste jag säga att jag håller med lundatok. För mig är inte denna sidan i huvudsak en reklampelare för Linux och öppen källkod utan ett forum där vi som använder/är intresserade av linux kan snacka diskutera och hjälpa varandra. Där ingår även hetsiga diskussioner om helt ovidkommande ämnen.

Om vi nu snackar om att följa lagen så kanske man ska följa lagen om yttrandefrihet, som väger tyngre än många andra lagar.
-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

lundatoks bild

elwiss bild

Den skillnaden i synsätt på LP börjar bli alltmer tydlig. Somliga är noggranna ( i mitt tycke kanske i överkant) med vad man får skriva och inte. ("geek" är väl i gränslandet för inte förstår varje 50+ ekonomiansvarig det ordet?)

Att de är så noga förstår man dock då de ser LP främst som en reklampelare för just GNU/Linux och öppenkällkod att jämföras med Redmondföretagets utsända säljare. (och du hör inte dem använda ord som "n00b" när de talar om sina produkter för statskontorets inköpsansvariga).

Jag tror dock att vi kommer att hitta en jämvikt, annars får man "tjöta" på irc eller i ett annat forum och komma hit när man skall vara seriös Smile

-------------------------
http://www.elwis.se

jonasbjorks bild

Att dokumentera hur man eldar upp Ubuntu CD-skivor är en rättighet du har enligt yttrandefriheten JA. Att publicera dessa bilder på en webbplats vars syfte och mål är att få fler att upptäcka och använda fri- och öppen programvara är MINDRE BRA. Dock inte olagligt.

Jag förstår inte hur folk kan bli upprörda när vi påpekar att det inte är bra att hålla smutskastningskampanjer och liknande på en webbplats som denna. Minns ni när jag ville få bort bilden där man eldade upp Windows XP? Blev lite liv då också.

LP har en unik ställning i Sverige som linuxsida idag, vi har representanter från Novell, från Red Hat och från andra företag som jobbar dagligen med öppen- och fri programvara. Folk som kan sina produkter och gör allt för att hjälpa andra.

Jag vet att många av våra medlemmar inte alltid delar de åsikter jag och andra företagare i landet har. Jag respekterar det, jag respekterar våra lagar och värnar väldigt mycket om just yttrandefriheten. Folk som känner mig kan vittna om hur jag kämpat för att nazister, likväl som ultra-radikal vänsterungdom skall ha rätten att utrycka sina åsikter. _Trots_ att jag inte håller med någon av dem. Att ha rätten att säga sin åsikt, att ha rätten att diskutera med andra om hur man kan förändra och förbättra samhället är en rättighet vi måste värna! Men det finns gränser, att publicera uppeldade linuxskivor på en linuxwebbplats, att publicera uppeldade windowsskivor på en linuxwebbplats är enbart sandlådenivå och inte alls utvecklande.

Vi valde från början att inte ha några regler för vad som skulle få publiceras här, och jag är fortfarande av den uppfattningen att svensk lagstiftning gäller (den kan vi inte hur mycket vi än vill sätta oss över) och vanligt sunt förnuft. Jag vill inte vara den som står med pekpinnen och säger så får du göra, men inte så. Hittils har vi tillsammans reglerat webbplatsens innehåll och sagt till när det som publicerats inte är bra.

Många uppfattar nog mig som en väldigt ond fascist som styr och ställer här på LP, det är inte alls meningen att jag skall styra och ställa. Vissa saker får bara inte publiceras, dels för att det skadar vårt goda(!) rykte som en seriös webbplats, dels för att vi inte vill hamna i en rättsprocess. Tänk när IDG.se skriver "Linuxanvändare åtalade för brott mot upphovstätten", på vilket sätt skulle det gynna Linux? Ibland får vi helt enkelt avstå från våra individuella rättigheter för kollektivets (medlemmarna på LP) bästa. Oss emellan, jag gillar inte alltid det som skrivs på LP. Det finns saker jag skulle vilja ha raderat direkt, av personliga åsikter. Men jag gör det inte - eftersom varje enskild medlem skall ha rätten att utrycka sin egen åsikt (inom vissa gränser).

IRC-kanalen och Jabber-kanalen är friare, där diskuteras allt mellan himmel och jord, ibland sitter ett par medlemmar och har distans-party, där de på olika orter sitter och har fest och diskuterar mellan varandra. Där förekommer ibland ganska hårda politiska debatter, ofta med hårda ord. Mycket friare klimat - MEN det finns gränser där också. Vi portade bland annat två medlemmar från chattrummen efter att de skrivit, jag citerar (på ett ungefär), "skriv korrekt svenska för fan, det är det som skiljer oss från idioterna som kommer till det här landet". Sådana uttalanden är inte accepterade på vare sig IRC eller i det övriga samhället. Att kritisera invandringspolitiken i landet däremot, för att ta ett exempel, är enligt mig (och lagen) accepterat. Att kalla alla invandrare för idioter säger mer om killen som skrev det än om invandrarna.

Det uppstår alltid konflikter när människor möts, vi har alla olika bakgrunder och föreställningar om hur saker och ting skall vara och fungera. Jag hoppas att vi alla kan vara överens om att LP skall vara en seriös webbplats där vi håller en god stämning och välkomnar alla till vår värld - en öppen och fri värld. Vi jobbar mycket med att LP skall anordna IRL-träffar där vi dricker kaffe, Coca Cola eller pilsner tillsammans och pratar om livet och Linux. Imorgon kör vi första IRL-träffen, blir den lyckad kommer vi se till att det blir fler. Vi pratar om att vi skall anordna resor ner till Cebit och andra spännande mässor och händelser. Vi utser varje månad en medlem som vi tycker bör uppmuntras lite extra, tillsammans med sponsorer. Vi vill ge er medlemmar stora förmåner och ge er uppmuntran för det arbete Ni lägger ner, inte bara på LP utan i det dagliga livet för att sprida öppen- och fri programvara.

_Det_ mina vänner är vad som gör LP unikt i Sverige! Låt oss fortsätta, tillsammans, på den spännande resa som startade i slutet av oktober 2005 när LinuxSverige och LinuxPortalen gick ihop och blev den ledande Svenska webbplatsen för linuxanvändare.

Jag är oerhört stolt över vad vi lyckats skapa, och jag tycker att Du som enskild medlem borde känna samma sak. LP är en webbplats som lyckats med det som ingen annan har gjort. Det är inte min förtjänst, det är inte din förtjänst, det är allas förtjänst. Vi är bitar i ett pussel och saknas det en bit är det inte komplett. Låt oss se frammåt och göra 2006 till ett bra år för Linux och öppen- och fri- programvara!

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

svenos bild

Visst har vi yttrandefrihet i Sverige, men i vilken lag står det att det är Linuxportalens skyldighet att tillhandahålla mediet för det? En dagstidning kan ju välja fritt vilka artiklar och insändare den ska publicera. Man har ingen lagstadgad rättighet att skriva vad man vill i vilket forum som helst, bara för att vi har yttrandefrihet och pressfrihet. Man får säga och tycka vad man vill, men man kan inte tvinga någon att publicera det.

--Sven Olausson

mantonos bild

Hehe, *** vad jag älskar den Smile

The gnu logo "A Bold GNU Head" is made by Aurelio A. Heckert and is released under the Free Art License. The image can be obtained at http://www.gnu.org/graphics/heckert_gnu.html and the license at http://artlibre.org/licence/lal/en/

----------------------------

Öppna format

curiums bild

Den där blir aldrig gammal Wink

--

netbears bild

Hets mot folkgrupp är vad jag vet en av de lagar som väger tyngre yttrandefriheten och jag håller med den typen av uttalanden skall inte få förekomma.

Men bilder (som jag dock inte har sett) där det bräns en cd-skiva är att betrakta som en ordvits inte vad jag vet hets mot folkgrupp. Att bränna ubuntuskivor är dessutom något som det har uppmanats till flera gånger på denna sidan, men i skriven form är det tydligen tillåtet.
Smile

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

lundatoks bild

Det står även medlemmarna fritt att känna sig välkomna eller inte, återkomma eller inte etc.

netbears bild

Jo du har lagstadgad rätt att skriva vad du vill i vilket forum du vill. Jag kan inte bli straffad sålänge jag inte skriver något som bryter mot svensk lag. Däremot kan jag bli "straffad" (kick, ban, m.m., vad han nu kan hitta på) av Jonas om jag skriver något som bryter mot hans lag.

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

jonasbjorks bild

Bilderna var en serie där man fotograferat hur Tändvätska hälldes på ubuntuskivorna och bokstavligen eldades upp. Att bränna en ubuntuskiva med en CD-brännare är en helt annan sak..

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

"hans lag", jag skrattar lite. förlåt. Jag har inga egna lagar. Jag är tyvärr den som får ta all skit eftersom jag frontar gruppen som jobbar med LP Smile. Jag tar sällan beslut på egen hand, men det är jag som publicerar resultatet av dem. Jag tål det.

Nej grabbar och tjejer. Låt oss krama varandra nu och låta det här vara överstökat. Love Peace och Linux (BSD går bra det med och alla andra !Windows OS)! Om 24 timmar sitter vi på båten och kommer troligen inte ha en aning om vad som hänt Wink

Jonas Björk
www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

einands bild

Har du haft problem hitils?
För det kommer inte bli någon skillnad i framtiden och nu. Sedan är jonas upphovsmannen till linuxportalen ja. Men han driver den inte ensam. utan det är alla vi medlemmar som sköter sidan

netbears bild

Ja men det är fortfarande en ordvits.

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.