Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Gnuheter.com är uppe igen - i ny form

Idag kom det nya Gnuheter.com upp. Patrik Wallström har satt upp en aggregator som drar in feeds från andra sidor och sammanställer dem på en sida. Fenomenet kallas "Planet" och har blivit oerhört populärt på senare tid.

linuxportalen.se är just nu inlänkad där, men jag har bett Patrik Wallström att ta bort oss därifrån med hänvisning till att både Piratbyrån och Copyriot finns på samma sida. Piratbyrån och Copyriot har som syfte att främja piratkopiering, något som vi dels inte vill bli förknippade med, och dels knappast främjar öppen- och fri programvara (som är vårt syfte).

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

urbans bild

Hmm, är det inte bra att vi syns på så många ställen som möjligt och att våra "piratkritiska" synpunkter kommer fram även där, samtidigt som vi kan pressa piraterna lite.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

jonasbjorks bild

Jag såg att gnuheter länkar till piratblaskan.se också, en sida som handlar om piratkopiering den med. Titta på den här skärmdumpen (firefox till vänster och IE till höger) the irony of it all..

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

alberts bild

Gnuheter har alltid fokuserat på frihet (som t ex i de 4 friheterna i GNU definitionen), mjukvarulicenser och mjukvarupatent. Och gnuheter spelade en viktig roll i kampen för att stoppa mjukvarupatent i EU-parlamentet genom att sprida kunskap om mjukvarupatent i Sverige. Pawal och Pavlo gjorde verkligen ett jättejobb och det ska de ha cred för tycker jag.

Diskussionerna kring frihet, mjukvarupatent med mera gränsar till en del diskussioner som förs på piratsidorna. Diskussionerna gränsar också till olika politiska ideologier (liberalism, anarkism, syndikalism, socialism, feminism och en massa andra -ismer).

Jag kan förstå att linuxportalen inte vill bli inblandade i politiska diskussioner och inte vill förknippas med piratkopiering. Även om det finns en koppling mellan Linux och frihet, och en koppling mellan frihet och diskussioner kring copyright, så är det inte helt enkelt att förklara hur saker och ting hänger ihop för gemene man. Risken finns som sagt att Linux kopplas ihop med piratkopiering på ett negativt sätt.

urbans bild

Oj, jag ställde visst till med en megadebatt genom att ifrågasätta detta. Det var inte riktigt meningen. Det är knappast en huvudfråga för oss just nu.

Jag tror emellertid att många inte riktigt skiljer mellan piratade och fria program. Folk letar till exempel efter Linux på DC och är förvånade om de inte hittar något. FTP har man aldrig hört talas om.

Folk som ilsknar till över dyra program och knepiga licensregler har två vägar att gå, den breda piratvägen och att köra fria, öppna program. Många står där i vägskälet och behöver höra också våra argument.

Visst, det är olagligt att piratkopiera, men samtidigt är det väldigt många som gör det och som inte riktigt fattar varför de inte ska göra det och vilka alternativen är, förutom att slanta ut tusentals kronor för licensen.

Öppen kod och piratkopiering är helt olika saker, men för vissa grupper och på en viss medvetandenivå är det bara två olika sätt att åstadkomma samma sak - att utan kostnad få in ett program i datorn, som löser ett givet problem. Hur når vi de här grupperna, så att vi får en chans att förklara?

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

urbans bild

Oj, råkade dubbelposta
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

christianengstroms bild

Jag är programmerare och har publicerat ett frikodsprojekt. Jag är också vice ordförande i Piratpartiet.

Fri programvara har ingenting med piratkopiering att göra, så de som håller på med fri programvara ska inte beblanda sig med kriminella typer som vill legalisera piratkopiering.

Så, ungefär, uppfattar jag ett av de argument som framförts i diskussionen ovan.

Jag håller inte med.

Fri programvara och piratkopiering är två separata frågor, så långt är jag med. Det stora hotet mot fri programvara är mjukvarupatent. Upphovsrätten ställer inte till med några särskilda problem för frikodare, och är till och med till viss glädje när det gäller att ge åtminstone ett formellt skydd för licenser som GPL.

Så frågorna är separata. Men de har ändå tydliga beröringspunkter. Både mjukvarupatentfrågan och frågan om upphovsrättens utformning handlar om att bestämma reglerna som ska gälla i informationssamhället. Ska det bli som de marknadsdominerande företagens lobbyister i Bryssel vill, eller finns det en annan vision om framtiden?

Piratpartiet har ett svar på den frågan. Vi vill se ett internet och ett samhälle där kultur och kunskap kan flyta fritt. Tyvärr har lagstiftningen inom både patent och upphovsrätt gått i motsatt riktning de senaste åren, och visar alla tecken på att fortsätta göra det.

Vi vill bryta den utvecklingen. Därför vill vi både reformera upphovsrätten radikalt och avskaffa patentsystemet, speciellt mjukvarupatent. Vi ser de två separata frågorna som olika aspekter av en enda större fråga, friheten i informationssamhället.

Så argumentet att piratkopierare är skurkar som frikodare inte ska beblanda sig med håller jag inte med om.

Det är visserligen sant att piratkopiering rent tekniskt är olagligt idag. Det innebär inte att det är något moraliskt förkastligt med att piratkopiera. En god och nyttig handling som att sprida och ta del av kultur blir inte plötsligt omoralisk bara för att en grupp lobbyister lyckas få den förklarad olaglig. Det är lagen det är fel på, inte piratkopierarna, och det är lagen vi ska ändra på.

Det är också sant att det just idag inte är olagligt i straffrättslig mening att skriva och publicera öppen källkod, även om den bryter mot ett antal mjukvarupatent. Det enda som kan hända är att man blir stämd civilrättsligt i en patentprocess. Även om man skulle få betala mångmiljonbelopp i skadestånd är man i vart fall inte kriminell med dagens lagstiftning.

Men om piratpartiet inte kommer in i riksdagen lär det bli ändring på det under mandatperioden. Då kommer nämligen nästan säkert EUs sanktionsdirektiv ("IPRED2" som det också kallas så vackert) att implementeras i svensk lag. Sanktionsdirektivet kommer göra det straffbart att bryta mot beviljade patent. Och alla meningsfulla dataprogram som går att skriva bryter mot en hel massa redan beviljade mjukvarupatent.

Så vi frikodare (jag ingår som sagt själv i gruppen) har ingen anledning att sätta näsan i vädret. Idag kan man "bara" bli stämd civilrättsligt på några hundra miljoner för att man har publicerat öppen källkod, men man är inte "kriminell" i straffrättslig mening. Men det kommer som sagt att ändras snart om allt får ha sin gilla gång.

Därför har jag själv valt att engagera mig i piratpartiet.

I och med mjukvarupatenten har alla som håller på med fri programvara anledning att fundera på hur de vill formulera om den klassiska dikten:

"Först kom de och hämtade piratkopierarna, men jag sa inget, för jag var inte piratkopierare. Så när de kom och hämtade dem som gjorde patentintrång..."

EDIT: la till en länk

FoHs bild

http://se.pricerunner.com/games/xbox360/browse/5?search=&a_4008=&sort=3&...
Och då är det som sagt en ny konsol. Inte ett spel över 649kr. Frakt kan man ogärna räkna in, eftersom det inte är en del av priset som kommer försäljaren till godo. Sen ligger i regel näthandlar lägre, möjligtvis på grund av lokalhyra och dylikt. Enligt min bedömning ligger spelpriserna på MAX 649 och en nedre gräns är naturligtvis svår att sätta men 400 kronor prickar in 80% säkert, av upp till ett år gamla spel. Finns alltid undantag dock.

"Personligen har jag fullt förtroende på proffesionalismen hos återförsäljare som OnOff, Siba, Elgiganten, EB Games, Game, Megastore och CDON.com när det gäller prissättning. De sätter inte priser de vet hindrar dem från att få ut maximal total vinst. Jag har inga siffror på hur stor andel av den svenska spelförsäljingen dessa står för tillsammans... men jag är ytterst tveksam till att den skulle vara obetydlig och det förvånar mig inte om de står för merparten av försäljningen."

Vet inte vad det har med saken att göra. Jag ifrågasätter inte prissättningen. Allt jag gjort är att peka på möjliga förklaringar till priserna Smile

"Menar du på fullt allvar att du inte ser att spel på system som inte går att piratkopiera är AVSEVÄRT dyrare än spel på system där det går att piratkopiera?"

Jag menar på fullaste allvar att det inte går att dra en sådan enkel slutsats. Vad grundar du det på? Emperi? Smile Ditt exempel med pricerunner visar vilka kunskaper du besitter i det ämnet Wink

"Kopieringsskydd är ett sätt att låsa in kunderna till att vara tvungna att köpa från ett visst urval som leverantören bestämmer."

Vad har kopieringsskydd med det att göra? Vilket val har du utan kopieringsskydd? Original och kopia Smile Du kan inte spela PS2-spel på Xbox 360 även om den inte hade kopieringsskydd.

"Personligen är jag av åsikten att smartaste sättet att få folk att köpa fler spel är att sänka priset till en betydligt lägre nivå."

Självklart. Men det är inte riktigt så enkelt heller Smile Direkt vid release är inköpsviljan enorm, därför kan butiker sätta ett högt pris. Med tiden går ett spels pris stadigt nedåt. Även nya spel säljs ibland till väldigt låga priset. Exempel som jag själv stött på är Prince of Persia - Sands of Time och MGS3, båda köpte jag för 200kr styck straxt efter release. Helt enkelt en "drive".

"Detta har filmbolagen nyligen upptäckt och säljer DVD-filmer i paket om 2 eller 3 för 99kr."

Fast de säljer aldrig nya filmer så. Det dröjer ett tag innan de paketen dyker upp, och då handlar det om att filmen förlorat en del av sin köpkraft, lyckats driva in pengar så att bolaget gått plus (och då är ju all extra försäljning en ren bonus) och förmodligen att den massproducerats. Ibland handlar det om rena dumpningar av lager, ompaketering av filmer helt enkelt.

"Men kom igen nu. Du menar alltså att Microsoft sätter höga priser...inte för att de måste utan för att de kan?
Ja. Det om något styrker mitt påstående om att piraterna gör konsumenten en tjänst."

Nej, det menar jag inte. De "måste" i den bemärkelsen att varje konsol säljs med förlust. Microsoft bestämmer vilka som får utveckla spel till deras konsol, men utvecklarna bestämmer om de ska göra det. De skulle kunna utveckla exklusivt för PS2, men det tjänar inte Microsoft på. Ett bra spel säljer konsoler, som paradoxalt nog leder till förluster för Microsoft, men varje såld konsol innebär en ny köpare som köper andra spel och därmed betalar licenspengar till Microsoft. Med andra ord finns det ett utrymme för förhandling kring licensavgiften.

"Men men...som jag sa... tiden får utvisa om prisnivåerna på 360-spel sjunker drastiskt när piratkopieringen kommer igång på 360... Jag har sett det förr och jag säger: Det kommer hända igen."

Lycka till att isolera piratkopieringen som enda orsak Smile Nya PS2-spel ligger inte avsevärt lägre än Xbox 360s spel. Och då är det ändå en konsol som är hyggligt lätt att fixa kopior till. Min teori är att du ser enstaka exempel som tecken på det du talar om. Det är inte det att jag helt utesluter piratkopieringen ur ekvationen, men jag tror att sjunkande priser (om man slår ut ett medel på alla släppta spel) lika gärna kan bero indirekt på tiden. För en spelstudio som precis fått en ny konsol är det dyrare att göra ett spel. Varje spel du utvecklar efter det kommer rimligtvis bli billigare att utveckla. Detta tillsammans med att, om jag nu minns rätt, konsoltillverkare kan sätta licensnivån, distributörer och utvecklare förhandlar fram ersättningsnivåer, och att konsolens köpkraft minskar (speciellt när nya konsoler introduceras på marknaden) tror jag till en större grad förklarar prissänkningar.

Du berör det själv, filmförsäljning ökar stadigt, och även musikförsäljning väl? Trots att man kan tanka det gratis. Så varför skulle spelförsäljningen bli så drabbad av piratkopieringen att den måste sänka sina priser? Faktum är att musikbolag med flera till och med skyller sin prissättning på piratkopieringen. Så jag tycker egentligen inte det finns något som tyder på att en ökad piratkopiering leder till sänkta spelpriser. I så fall skulle det ju vara precis som vi vill ha det.

"Om jag kopierar Debian Sarge CD till dig och ser till att plocka bort all källkod på den för att göra den mindre och sen skickar den till dig... get my point? :D"

Fast då är det inte längre en kopia Smile Med andra ord kan du inte piratkopiera Debian Sarge. Om jag skulle kopiera din Shakira-skiva (och det vill jag!) så skulle det vara en piratkopia eftersom vi inte är nära vänner. Skulle jag kopiera ditt Debian Sarge så skulle jag inte begå något brott.

jonasbjorks bild

Jag ser ingen större vinst i att man länkar till piratkopierings-främjande sidor och linux-främjande sidor på samma site.

Piratkopieringen är ett av de största problemet för oss öppen- och fri programvaru älskare. Hade svensson åkt på dyra böter för sitt piratkopierade Windows, Photoshop, vad-de-nu-kör. Hade de kanske öppnat ögonen för Linux, GIMP med mera. Spridningen av öppen- och fri programvara skulle öka, vi skulle skapa arbetstillfällen i Sverige, ... Piratkopieringen är ett av de största hoten mot öppen- och fri programvara. Det gör mig ledsen att se att killarna bakom gnuheter väljer att publicera inlägg med den karaktären på sin nya site. Framförallt när domänen är GNUheter. Vad har GNU med piratkopiering att göra?

Då syns vi hellre mindre, än att vi blir förknippade med sådana organisationer.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Vill du utveckla dig lite? Är det med tanke på att vi inte vill bli förknippade med piratkopierings-förespråkare du tycker vi är ofria?

Ge gärna exempel!

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

floodiss bild

O.. M... G! Ni är för pinsamma. Personligen hade jag aldrig fått upp ögonen för FLOSS eller mjukvarupatent om det inte hade varit för piratkopieringen och Piratbyrån. Piratkopieringen var som en ingångsport för mig och ledde till att jag skapade en blogg och med reklam och draghjälp från Piratbyrån så kunde jag uppmana masstals med svenskar att kontakta EU-parlamentariker och klaga på mjukvarupatent.

Ni bevisar vad som är i särklass är det största problemet med svenska FLOSS-communityn: Rädsla för att ta chanser, rädsla för att agera och i allmänhet bara rädda. Var man än stöter på er så är låter det samma sak: "Tänk om vi gör något... och det händer saker?!" Problemet är snarare att ni inte gör det. Ni har en sån jävla otrolig förmåga att se det negativa i allt, trots att de troligen inte ens finns.

"Om piratkopieringen inte fanns så skulle fler välja FLOSS". Självklart finns det inga problem i en perfekt värld. Men att smågrinigt påpeka detta om och om igen leder er ingenstans. Inse att folk piratkopierar och de kommer inte sluta till förmån för FLOSS bara för typ tre knappt märkbara nördorganisationer tjafsar internt lite då och då. Piratkopieringen finns, den är stor och att ni vägrar befatta er med den på något sätt är en förlust för er och en vinst för proparitär mjukvara. Varför? För att piratkopiering är och har varit en ingångsport för många små nörds till dessa frågor. Jag som hänger på PB:s forum ser det hela tiden. Linuxtråden i forumet är i särklass en av de största trådarna på PB-forum. Och när de smånörden är mogna för nästa steget så finns.. finns.. ja.. ni finns iaf inte. Intresset finns, ni gör inte det.

Hur mycket ni än försöka övertyga er själva om att piratkopiering aldrig leder till FLOSS och att folk inte kan vara intresserade av bådeoch så ser verkligheten annorlunda ut. Piratkopiering och FLOSS gränsar till varandra. Utnyttja det ffs, istället för att småsurigt förbanna piratkopieringen och sen gå vidare utan att göra något.

Slutligen, det intresse för FLOSS piratkopiering skapade hos mig och hos folk på PB:s forum har lett till att medlemmarna på PB:s forum frågat mig att skriva ett brev om fördelarna med FLOSS som de kan kopiera och skicka till sina respektive kommuner för att byta kommunens datorer till FLOSS. Så ser det faktiskt ut i piratkopieringskretsar, men som ni vägrar se. Piratkopierare är inte helt genomonda. Vi vill ha lika mycket FLOSS i samhället som ni vill. Problemet är att min TODO-lista är lång och jag har inte tid att knåpa ihop ett brev innan sommarlovet. Tänk vad bra att ni FLOSS:are ser dessa FLOSS-intresserade piratkopierare och hjälper och informerar dem att nå samma mål ni själva... eller nej vänta, det gör ni ju inte alls. Ni sitter här och surar över varför piratkopierar inte vill ha FLOSS.

Ni är precis som upphovsrättsindustin: "Piratkopierare köper inte". När alla undersökningarna säger att de tyngsta piratkopierarna köper mest. På samma sätt gissar jag på att all djupare lagda piratkopierare också är de som är mest intresserad av FLOSS.

Varför denna utskällning? Jag är så jävla arg på att ni i svenska FLOSS communityn är så jävla fega, passiva och speciellt så fördomsfulla mot piratkopierare. Främsta problemet är, imo, inte piratkopieringen, det är att ni vägrar synas.

Mitt första och enda inlägg på LP. Ni är inte värda för mig som piratkopierare att förknippas med. Jag har viktigare saker för mig, som att skriva brev till politiker för att skapa oppinion för FLOSS istället för att tjafsa med fega, passiva, betydelselösa nördar. Jag hoppas ni någon dag diskuterar hur ni kan hjälpa till. Hjälp är alltid välkommet.

jonasbjorks bild

Hej Christian!
Tack för det första seriösa svaret jag sett från Piratpartiet, kanske jag som inte sett sådant innan eftersom jag inte surfar runt på de sidor som jobbar för att legalisera piratkopiering, men det är en annan fråga..

Att ni är emot mjukvarupatent gillar jag, det är jag med. Att kunna ta patent på en knapp i ett GUI som man kan klicka på är helskumt. Lyckas de få igenom detta är det nog slutet för det moderna IT-samhället. Finns säkert någon som har patent på "visa bokstäver på en skärm". Får bli biodlare istället Smile

Upphovsrätt är jag för och jag värnar starkt för den. Anledningen är att det är just upphovsrätten som gör en licens som GPL öht möjlig. Tar vi bort upphovsrätten faller troligen allt skydd vi har för vår fria programvara. Jag är också av den åsikten att en person som skapar något, må vara musik, film eller datorprogram (exempel), skall ha rätten att själv bestämma under vilka villkor det skapade verket skall få användas. Om jag vill släppa mina program under GPL-licensen skall jag ha rätten att göra det, och folk skall respektera min vilja. Det innebär t.ex. att de inte får bundla ihop mitt program med egen kod och inte göra källkoden otillgänglig. Så långt är vi nog överens här i vår öppna och fria värld. Men om jag väljer att licensiera mitt program enligt betala-för-användning? Skall inte min vilja respekteras då?

Om du (eller jag) inte tycker att MS Office, Madonnas senaste album eller Hipp Hipp Hora är värt de pengar man vill ha ut för att vi skall använda programmet, lyssna på musiken eller se filmen, ja då får vi väl helt enkelt låta bli att nyttja verken? För många, framför allt ungdomar, ser det som en mänsklig rättighet att ta del av all kultur. Så är det kanske, men jag tror inte att man får igenom sin vilja genom att straffa upphovsmännen genom att neka dem intäkter. Om det enbart är priset som är anledningen till att man piratkopierar säg en CD-skiva, varför skickar inte piratkopierarna den summa pengar de tycker det är värt till skivbolaget? Lägg pengarna i ett kuvert och skriv ett brev "jag tycker 200 kr för Madonnas skiva är för mycket, jag kan tänka mig att betala 100 kr för den. jag har laddat ner albumet från internet och bifogar en 100 kronorssedel som kompensation". På så vis har man iaf visat att man vill betala för sig, men inte till det pris bolaget vill ha. Jag tror detta scenario är helt otänkbart, för varför skall man betala för något man får "gratis"?

Erkänn, tanken är rolig. Ser förvånade skivbolagsdirektörer sitta och läsa tusentals sådana brev dagligen framför mig.

Jag tänker inte rösta på Piratpartiet i september, men önskar er ändå lycka till.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

Jag håller med dig. Det var just ökad antipiratverksamhet som jag såg som största möjlighet när jag skrev texten "gerillamarknadsföring för Linux och OSS". Texten har jag snillat bort bland mina säkerhetskopior , men Rejås kanske har nån version liggandes.

Det är farligt om folk börjar dra paraleler mellan piratverksamhet och öppen mjukvara, "Jasså, du använder Linux... Kan du berätta var kan hitta en piratkopia av GenericMovie?"
Låter illa...
Och man har hört det sägas.

mindlights bild

Jonas,
Jag delar inte din åsikt när det gäller publicering på Gnuheter med hänvisning att de två ovan nämda siterna samlas in där.
Även om jag inte är en drivande person producerar någon mätbar mängd material på LP så känns det som att finns aktiva på LP som också borde tillfrågats innan ett sådant här beslut tas.
Visst ska LP inte associeras med piratkopiering men jag tolkar i princip beslutet att inte finnas med på Gnuheter som att man kan säga att Röda Korset är delaktig i krigsförbrytelser när de var aktiva i Jugoslavienkriget.
Att de sedan förespråkade något helt annat än krig och död verkan man i så fall blunda helt för.

All reklam är tids nog bra reklam.
Vi måste synas. Punkt.

Ps. Kan vi kräva att gnuheter tar bort oss då de publicerar vårt material i enlighet med ( som jag uppfattar det) CreativeCommons?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mosps bild

Jag tror inte att linux/fri källkod skulle vinna nåt nämnvärt av att möjligheten att hämta piratprogram försvann... tror att datoranvändandet skulle minska ganska rejält.

Även användandet av höghastighetsinternet skulle minska drastiskt om ingen kunde tanka det dom tankar idag. Det är min bild på det i alla fall efter att genom åren hört folks åsikter...

........................
Jag stödjer http://www.fsf.org/

jonasbjorks bild

Vi är nog ett gäng fegisar allihopa. Piratkopierare som öppen- och fri programvaruförespråkare.. När jag läser din postning inser jag vilka misstag jag gjort i mitt liv, dags att rannsaka sig själv.

* Jag borde aldrig dragit igång Fri IT i Skolan-projektet tillsammans med Marcus Rejås, jag borde aldrig skrivit läroböckerna till skolans gymnasiekurser och licensierat dem under GNU FDL så att alla elever i alla skolor har möjlighet att följa skolverkets kursmål i öppen och fri programvara.

* Jag borde aldrig skrivit alla insändare till Helsingborgs Dagblad, där jag ifrågasätter kommunens Microsoft slavavtal. Jag borde heller aldrig ställt upp på den intervju som ledde till en helsida i HD sommaren 2003 om öppen- och fri programvara.

* Jag borde aldrig ha tagit tag i att samla linuxrörelsen under en seriös site som linuxportalen.

* Jag borde aldrig skickat in patchar till diverse öppna projekt, så programvaror kunde förbättras.

* De där servrarna med Linux jag installerade hos företag när de ville uppgradera från NT4 till Windows 2003 var helt bortkastad tid.

* Alla lektioner jag hållt i gymnasieskolan där jag konstant vägrat prata om Windows och berättat om vikten att använda ÖPPNA format. Alla elver jag gett linux-cdskivor, alla elever som installerat och använder Linux hemma idag. Fegt av mig, för att inte tala om hur jävla passiv jag är.

* Alla föreläsningar jag hållt, där jag varje föreläsning (oavsett vad det handlar om) börjar med att presentera mig själv och öppen- och fri programvara. Varför gjorde jag det?

* Alla webbapplikationer skrivna i ASP som jag skrivit om till PHP åt kunder. Kunde ju lika gärna använt ASP, fegt av mig att i dagar, veckor, månader sitta och övertyga kunden om fördelarna med att bryta sig loss från MS slutna värld.

* Det finns massor av saker jag inte borde gjort i mitt liv, eftersom jag är feg och passiv. För att inte tala om min feghet eftersom jag vägrar bryta mot lagen..

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kanaljes bild

Jag måste har missat något floodis, berätta igen vad vi på linuxportalen är skyldiga dig och rörelsen du förespråkar.
Det finns alltid flera anfallsvinklar till ett mål.
Att vi inte valt samma pga övertygelser är väl bara att acceptera?

filurs bild

Vad har GNU med pirakopiering att göra? Frågan är felställd, för som Richard Stallman skriver:

"When software owners tell us that helping our neighbors in a natural way is ``piracy'', they pollute our society's civic spirit."

Ifall vi istället frågar oss vad det finns för likheter mellan GNU och piratrörelsen så är det lättare att finna ett svar, nämligen i reformerad upphovsrätt. Går man till GNU:s egen sida kan man läsa:

"One important dimension of copyright is its duration, which is now typically on the order of a century. Reducing the monopoly on copying to ten years, starting from the date when a work is published, would be a good first step. "

GNUheter gör inget fel som verkar för upprättsreform och rätten att dela med sig till sina grannar. Det gör däremot de som framhåller pirakopiering som något fult, som skriver "öppen källkod" istället för "fri". Att hjälpa sina vänner är inte fel, det är rätt.

christianengstroms bild

Tack för ditt svar! Det här är en viktig diskussion, och jag är mycket glad över att vi har kommit igång med den.

Det är flera olika saker som du tar upp som jag vill kommentera, men det skulle bli alldeles för långt att ta allihopa samtidigt. Till att börja med har jag skrivit ett svar på en av de saker du säger. Eftersom vi har kommit väldigt långt från ursprungsämnet "Gnuheter" la jag mitt svar i bloggen istället för att posta det här.

FoHs bild

"Om du (eller jag) inte tycker att MS Office, Madonnas senaste album eller Hipp Hipp Hora är värt de pengar man vill ha ut för att vi skall använda programmet, lyssna på musiken eller se filmen, ja då får vi väl helt enkelt låta bli att nyttja verken? För många, framför allt ungdomar, ser det som en mänsklig rättighet att ta del av all kultur. Så är det kanske, men jag tror inte att man får igenom sin vilja genom att straffa upphovsmännen genom att neka dem intäkter."

Skulle vilja svara på det. En viktig poäng man måste påpeka här är att hur vet man att det är värt pengarna om man inte nyttjat verken? Det vet man inte. Forskning visar att man är beredd att betala för sig, men inte villkorslöst. Det är just att neka upphovsmän intäkter som man kan styra den kulturella utvecklingen. Men det är än viktigare att styra utvecklingen genom att betala för det man tycker är bra. Det är säkert sant att det finns en grupp (ungdomar upp till 27 års ålder brukar det vara i statistiken) som laddar ner allt, både dåligt och bra i deras ögon, och inte köper något av det. Det är naturligtvis inte bra. Men kan man enkelt konstatera att detta är ett bortfall för upphovsmännen? Nej, tydligen inte. Varje nedladdad kopia innebär inte ett bortfall, vilket musikbolag och andra vill få det till.

Ovanstående ursäktar inte piratkopiering som sådan, utan jag tycker bara det visar att det måste finnas lagliga try-before-you-buy-tjänster. Det gör inte att de som inte har råd slutar ladda ner istället, eftersom de fortfarande vill ta del av kulturen. Å andra sidan innebär deras nedladdning ingen utebliven intäkt för bolagen heller. Det är endast fullblodscyniker som påverkar bolagens intäkter negativt, och de måste hindras.

kimjohanssons bild

Hur menar du? Min svägerska kunde inte hitta "sin" piratkopia av ett känt bildbehandlingsprogram och nu så skall hon få tanka hem Gimp! Smile

Många sitter med högar med program som de inte använder, de har bara installerat dessa piratkopior för att de har kunnat och eftersom "proffsen" använder ditt och datt.

Föresten, en hel del "proffs" använder gimp, så det kanske inte är det sämsta argumentet ändå...

"Även användandet av höghastighetsinternet skulle minska drastiskt om ingen kunde tanka det dom tankar idag."

Visst skulle väll folk kunna "tanka" och ändå betala för sig. Tror nog att utvecklingen kommer att gå mot fler itunes-liknande lösningar där förhoppngsvis priserna pressas märkvärt. Och detta är inte bara som jag drömmer, däremot är jag rädd att en hel del slutna fulformat kommer att gynnas...

Men, som sagt, kan folk inte få pirat-msOffice så borde de vara mer öppna för OOo.

jonasbjorks bild

Senast idag levererade jag en ny dator med OpenOffice.org 2 för Windows på. Kunden hade tappat bort sin kopierade Office 2000 och ville köpa MS Office 2003, jag föreslog att han skulle köra OpenOffice.org ett tag och se vad den kunde erbjuda honom istället för att slänga bort nästan 5000 kronor på en Office2003 licens. Jag har en marginal på typ 100 kr på att sälja en Office2003 licens, är det ens värt det?

Kunden nappade inte på att det var fri källkod eller öppen programvara, det var priset (0 kr) som motiverade honom att välja OpenOffice.org. Att han dessutom slapp piratkopiera tyckte han var en trevlig bonus. Första reaktionen när jag startade Writer och Calc var "har du lurat mig din skojare, det är ju Office!". Försökte förklara för honom att det ser ut som MS Office, men heter OpenOffice. Han såg helt lyrisk ut när hans Excel och Word filer gick att öppna..

Användandet av höghastighetsinternet minskar? Jaha? Så du menar att piratkopieringen är bra för att vi får snabba förbindelser? Vilken hemanvändare BEHÖVER egentligen 100/100 hemma? Jag kan komma på ett fåtal, t.ex. folk som jobbar hemmifrån (via VNC,Citrix och RDP), folk som jobbar med media.. Se det så här istället, om folk inte skulle tok-tanka allt de kommer över så skulle vi få ett SNABBARE internet. Du, jag och alla andra. Det säger sig självt att mindre trafik på nätet ger oss lägre pingtider, högre tillgänglig bandbredd och snabbare trafik.

Tacka piratkopierarna för:
* kopieringsskyddade CD-skivor
* kopieringsskyddade DVD-filmer
* DRM-skyddade dokument
* DRM-skyddad musik
* DRM-skyddad film
* Ett SF-anytime som bara går att använda i Windows med WMP
* Ett CDON.com med DRM-skyddade musikfiler som bara fungerar i WMP
* Tokhöga priser på skivor och film.
* Straffskatt på kasetter, videoband och CD/DVD + lagringsmedia.
* + fler bra saker som vi fått tack vara piratkopierarna

Piratkopierare är inget annat än egoistiska svin och de hör knappast hemma i den öppna och fria värld vi försöker bygga upp!

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kanaljes bild

MOD PARENT UP!

Tänkte skriva ett inlägg här men mindlight sammanfattade mina tankar ganska exakt.

rejass bild

"Texten har jag snillat bort bland mina säkerhetskopior , men Rejås kanske har nån version liggandes."

Va? Har du tappat bort den? Jag väntar ju fortfarande på att den skall bli klar! Wink

Skall leta, men jag tror inte det. Jag har ett brev daterat 2003-03-03 där jag korrläst version 0.2.1. Men eftersom dokumentet låg på webben (spray) så har jag nog ingen kopia. Jag kör en snillrik kombination av find och grep på min server nu men det blir nog inte klart förrän i morgon ...

jonasbjorks bild

men jag har bett Patrik är inte samma sak som att kräva.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Den enda gången det gnällts om politik är väl när mernil postade "sossejävlarna" i en blog?

Du hänvisar till IRC-kanaler, där har jag knappast varit och styrt om samtal skall förekomma eller inte. Blanda inte ihop WWW och IRC. IRC-kanalen är den mer oseriösa sidan av LP, medan WWW är vårt ansikte utåt.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

FoHs bild

"Självklart respekterar nog de flesta hans vilja att göra som han gjorde, men alla håller kanske inte med honom vlket är vad debatten handlar om."
Ovanstående säger annorlunda, tycker jag Smile

"Både Sony och Microsoft tyckte att 600-700kr per spel var en lagom nivå för en barnfamilj att punga ut med. På frågan om varför spelen var så dyra kom svaret: Utvecklingskostnader.
Av någon anledning lyckades branschen magiskt sänka priserna på nya spel till nästan halva ursprungspriset när chippningen kom igång... och år efter finns branschen kvar... och frodas!"

Aldrig sett ett nytt spel till PS2 eller Xbox kosta 700 kr. Hur som helst, sambandet mellan pris och piratkopiering anser jag inte vara så enkelt. Jag tror att det i huvudsak är andra faktorer som styr. En anledning kan tänkas vara att när chippningen kommit upp i en fungerande nivå så har konsolen oftast funnits ute ett tag, och har då "betalat av sig". Det är allmänt känt att konsoltillverkare tar ut en licensavgift. På det hela taget är prislappen på konsolspelen mycket bättre än på PC-spel.

"Ni har en sån jävla otrolig förmåga att se det negativa i allt, trots att de troligen inte ens finns."
I så fall får man väl säga att du har en oförmåga att se det negativa Smile

"Ni är inte värda för mig som piratkopierare att förknippas med. Jag har viktigare saker för mig, som att skriva brev till politiker för att skapa oppinion för FLOSS istället för att tjafsa med fega, passiva, betydelselösa nördar. Jag hoppas ni någon dag diskuterar hur ni kan hjälpa till. Hjälp är alltid välkommet"

Tycker du inte det är lite pinsamt på vilket sätt du försöker övertyga oss? Här har vi argumenterat att LP inte vill beblanda sig med oseriösa, och så spelar du oss rätt i händerna.

Att skapa opinion för FLOSS är hedervärt, men du måste förstå att för somliga finns det hinder att göra det i samma andetag som man förespråkar piratkopiering. Vi har säkert samma mål för FLOSS, men måste vägen dit se exakt likadan ut? Ok om "ni" tycker er anfallsvinkel är bättre, kör på den. Ju fler anfallsvinklar desto större chans att lyckas.

Jag har svårt att se hur jag genom att underlätta och förespråka piratkopiering skulle få FLOSS att växa. Information om FLOSS är det enda alternativet, och det finns inte bara ett sätt att göra det på.

fedors bild

Jag tycker också att Jonas är lite feg då han inte vill medge att piratkopierare inte har något med fri programvara att göra.
men oavsett huruvida piratkopiering är fel eller inte så tycker jag du ska låta vem som helst länka till linuxportalen all publicitet är bra publicitet

elwiss bild

Du är bara bäst Jonas, rock on!
-------------------------
http://www.elwis.se

mosps bild

Jag tänker på dom reaktioner jag får och har fått när jag pratat om Linux för släktingar, arbetskamrater, studiekamrater etc genom åren. Att få folk att använda firefox eller openoffice i winmiljö är inte så svårt men att få folk att gå längre verkar ibland omöjligt...

FoHs bild

Jag tycker Jonas har gjort rätt beslut. Även om somliga vill argumentera för att det finns kopplingar mellan Linux och piratering i form av frihet, så anser jag nog att LP hamnar i sämre dager med en sådan koppling. Det är inte lätt att behålla en seriös profil i alla lägen om man förknippas med oansvarigt piratande. Det starkaste argumentet för att vara kvar på gnuheter är nog att de pirater som besöker sidan kanske skulle få upp ögonen för LP och fri mjukvara. Å andra sidan tror jag den effekten blir mindre än nackdelarna.

Att piratkopiering skulle hindra fri mjukvara är en intressant tanke. Jag har inte personligen tänkt riktigt så. Men jag kan nog hålla med. Jag brukar alltid tipsa om fria mjukvaror på de forum där program efterfrågas inom något område. Det blir skrämmande sällan napp, och oftast så följer man de stora, ofria alternativen.

I vilket fall som helst så fildelar jag. Dock inte program, eftersom jag inte har något behov av det. Jag kör endast fria alternativ på min dator nu. Jag laddar ner så gott som varenda ny film, och ofta nya spel. Try before you buy, helt enkelt. 95% av mina DVD-inköp har skett sedan jag först laddad ner och sett filmen. Jag tror personligen att piratkopiering gör mer nytta än skada för filmbranschen tex. Men det är säkert inte så för programvarubranschen.

FoHs bild

Det där är orättvist. Man skulle lika gärna kunna tacka skiv- och filmbolag och dess lobbande för det där.

Det finns forskning, som bolagen iofs inte vill veta av, som visar att piratkopieringen ökar försäljning (snackar film och musik nu, vilket du också gjorde). Jag vet att jag inte bidragit till något av det där.

kanaljes bild

Det är fullt förståeligt att du inte vill ha linuxportalens namn på samma sida där även sidor som representerar förespråkare för piratkopiering finns.
Det är en sund tanke, speciellt då ett företag är inblandat (Trinix - lp.se)

Jag tror inte Patrik är en självisk typ. Titta t.ex på det idoga arbete han lagt ner under åren på "förra" gnuheter. Givetvis följer han din önskan och tar bort nyheter från gnuheter som härstammar från denna sidan när du, som du säger, ber om det.
Titta på "defaultlicensen" som används för material på den här sidan.
Om jag lägger in ett eget material på den här sidan anser jag att äganderätten inte per automatik övergår i Linuxportalens händer. Den ligger kvar i min och Linuxportalen är en form av publikation som tillhandahåller mitt material.
Det är tråkigt att du drar alla besökare av gnuheter över en kam och dumförklarar dem genom att anta att alla dess besökare kommer att förknippa linuxportalen och det linuxportalen står för och tillhandahåller med diverse piratkopieringsrelaterade sidor. Jag kan bara tala för mig själv. Jag är inte ett dugg intresserad av piratkopiering för personlig gagn, snålhet osv. Däremot finner jag en del debatter som försiggår på de sidorna intressanta. Även nyheterna kan ibland ha ett värde.
Mitt förslag är att kontakta Patrik igen och säga att han givetvis har rätten på sin sida att publicera nyheter från lp.se och låt honom själv därefter bestämma. Själv finner jag det önskvärt, inte enbart för reklamplatsen (linuxportalen är mer känt än man tror, det borde du veta som har tillgång till loggarna) utan för att sprida ordet som många här tycker är viktigt och kanske t.om har som primärt mål.
Jag vet att det finns de som håller med dig fullt ut. Mitt förslag är att i dessa fall skapa ett filter där man kan sätta en flagga för vilken licens som gäller för nyheten och dessa sorteras automatiskt in eller ut beroende på vad författaren nu har valt. Alltså, är materialet exklusivt för lp.se kommer det inte med i rss-feeds som andra sajter använder. lp.se-användare kan använda en separat rss-feed som visar allt från lp.se oavsett licens.
Och som sharyari säger: "Enligt mig känns det som att sidan blir mindre fri för varje gång jag läser". Jag förstår hans tanke. Missförstå mig inte nu och ta inte illa vid dig men jag har samma känsla som sharyari; man har en skaparfrihet på lp.se så länger det passar sidans ägare. Allt utanför det tenderar till att kritiseras tills majoriteten lagt sig på ägarens sida varvid det hela slätas över och glöms bort. Lite som vad freedom betyder i USA. Ber dig än en gång att inte ta illa vid dig. Inget illa menat med det, skriver bara vad jag känner inför lp.se nu för tiden.

Må väl

kimjohanssons bild

Jag skall själv ta en manuell grep på gamla cd-romskivor och se vad jag hittar, den senaste versionen försvan när spray stängde av mitt hemsidekonto pga låg trafik. Men jag bör ha någon version liggandes på skiva...

För framtida generationers skull får jag lägga upp den på LP-wiki Smile
när den kommer tillrätta Smile

mindlights bild

Tänkte droppa piratdebatten då denna inte var målet för mitt första inlägg... men nu måste jag bara skriva av mig.
Jonas, Jag har stor, mycket stor, respekt för dig och din entrepenörsanda.
Men i ovanstående inlägg snöar du ut på, i mina ögon, rena rama felaktigheter i ditt resonemang.
Visst är piratande en form av egenmäktigt förfarande och bör inte tolereras i ett modernt samhälle som bygger på rättvisa.
Det jag reagerar på i sammanhanget är att rättvisa, etik och moral är tydligen begrepp som är väääldigt töjbara.
När 12-åringar stäms på hundratusentals kronor (och är tvungna att betala utan att få en vettig rättslig prövning av sitt fall p g a höga advokatkostnader vilket målsäganden självklart vet och är en medveten strategi) och familjer hindras från att ta backup på barnspel för ett par hundra kronor för att statuera exempel och för att skydda upphovsrättsinnehavarnas intressen så undrar man var rättvisa, moral och rimlighetsnivåerna ligger.
Har vi ett modernt samhälle då där alla står lika inför lagen?
(Jag vill understryka att mitt ifrågasättande på inget sätt är ett uttryck för piratkopieringens berättigande).

De där argumenten om att "om inte folk piratkopierade skulle inte kopieringsskydd behövas" har varit med sedan urminnes tider.
Det roliga i sammanhanget är att om man blundar för orsaken till piratkopieringen så är det lätt att stanna vid ovan nämda logik och nöja sig med det.

Piratkopieringen är den enda konkurrensmetod som finns och som håller ner priset på produkter som är copyrightskyddade.
Ett slående bevis är just filmuthyrningen under 80- och 90-talet.
Filmbolagen envisades med att ta ut ockernivåer på uthyrningspriset på videofilmer under hela 80-talet och under 90-talet försvann det.
Varför? Var det kopieringsskydden som Macrovision tillverkade som fick piratkopieringen att dö ut?
Nej. Självklart var det ju prissäkningen från 50kr per film till 10-20kr per film som gjorde att folk inte såg nyttan med att piratkopiera.
Konsollspel. Jättefint. Både Sony och Microsoft tyckte att 600-700kr per spel var en lagom nivå för en barnfamilj att punga ut med.
På frågan om varför spelen var så dyra kom svaret: Utvecklingskostnader.
Av någon anledning lyckades branschen magiskt sänka priserna på nya spel till nästan halva ursprungspriset när chippningen kom igång... och år efter finns branschen kvar... och frodas!

Jag är så trött på irrelevanta argument utan verklighetsförankring i debatten och därför är det viktigt att man ser till att informera sig om vad båda sidor har att säga.
Vi är alla överrens om att piratkopieringen faktiskt, direkt eller indirekt, drabbar Linux och open source.
Om det är dumt att synas i sammanhang där piratkopierare kommer till tals är inget jag kan uttala mig om med säkerhet. Men jag är övertygad om att även Bodström tankar mp3or och är en del av en folkrörelse skapad p g a copyrightinnehavars klantiga och trångsynta strategier.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

för ett tag sedan kostade faktiskt både pc-spelen och konsollspelen 650-700 kr. Men de har sänkts nu

Förövrigt är ditt inlägg kanon.

Skrattar lite när jag läser floodis inlägg. han kör på metoden "Tyck som jag eller dra åt *". Bara där ser man att när han säger lite invecklat att vi är trångsyna som fan, säger han även att han är minst lika trångsynt själv. om inte mer.

Med sådana uttryck som han använde kommer han säkert långt, säker många under 15 som tar honom på allvar.

flandydandys bild

Men jonas man kan skylla mycket på oss "pirater" men skyll inte priset på skivorna på oss. En anledning varför piratkopiering är så stort är att den tex vanliga ungdomen inte har råd att köpa skivorna eller filmerna som han vill, där ger piratkopieringen en enkel lösning även om den må vara fel moraliskt eller hur man vill kalla det.

mindlights bild

Låt mig räkna upp priset på ett par spel för 360 som idag fortfarande inte går att chippa.
Vi smurfar in en sväng på Cdon.com för att förenkla lite:

Top Spin 2 - 559 kr
Ghost Recon 3 Advanced Warfighter - 589 kr
2006 FIFA World Cup - 629 kr
The Elder Scrolls IV: Oblivion - 599 kr

Jämförelsevis finns det inte ett spel för över 400kr på PC-listan.
PS2 och Xbox : 2006 FIFA World Cup - 449 kr ... men vänta nu... en prishöjning på 50% på 360-versionen...eh...

Du har rätt. 700kr fanns det inga just nu... men jag skrev ju 600-700kr och då träffade jag mitt i prick minsann.
Framtiden får utvisa hur prisnivåerna påverkas när 360 är knäckt.

Men tills dess: I rest my case.
(OBS! Jag svarade bara på "Aldrig sett ett nytt spel till PS2 eller Xbox kosta 700 kr.", inget annat.)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Jag tycker också att Jonas är lite feg då han inte vill medge att piratkopierare inte har något med fri programvara att göra.

Det var ju det som skapade den här enorma tråden, jag vill inte att LP skall synas tillsammans med Piratbyrån och Copyriot, just för att vi inte har något gemensamt.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

Ja, där kan jag nog hålla med, men har bara OOo, FF m fl fått tillräkligt stor spridning så har man ändå kommit någonstans på vägen mot total konvertering och världsherravälde Smile

Ofta så har jag hört komentarer som handlar om program som de vill fortsätta köra även efter att de gått över till linux. ( vi räknar bort dualboot bara för den här gången) I vissa fall så har det handlat om program som de inte har Licens till och i några fall kan man hitta ett OSS-alternativ.

När jag pratade med min ålderstigna storebror så nämde han att någon förespråkat linux på en kurs som han går i Komvux. Hans rekation handlade mest om att han trodde att han skulle få lära sig något nytt från grunden igen. Det var tangentbordsgenvägarna som han oroade sig för, men där kunde jag informera honom om att de funkade i stort sett likadant i linux.

Att få folk att gå längre är svårt, men vad jag förstår av de människor jag pratat med så verkar det vara en mytisk bild de har av linux. Och för att fylla i, så kan de inte heller så särskilt mycket om windows, vilket gör att de tror att de omöjligt kan använda Linux, trots att de sällan sköter några installationer själva osv.De flesta kan knappast påstås administrera sina hemdatorer, de bara sitter där, pekar, klickar, porrsurfar och när något går galet så ber de en nörd om hjälp.

Och här kommer min knorr, det finns en handfull människor som jag har fått hjälpa en hel del med windowsproblem. Några av dessa är väldigt nyfikna på Linux numera, och jag låter dem närma sig i den takt de själva väljer, men jag har slutat hjälpa folk med rena windowsproblem.

Men visst, per automatik, går folk inte över till linux bara för att piratkopierandet skulle bli omöjligt, men kanske öppnar de upp för fler OSS-program.

mindlights bild

"Däremot finner jag en del debatter som försiggår på de sidorna intressanta. Även nyheterna kan ibland ha ett värde."

Detta precis den anledning som jag tycker knyter ihop OpenSource med patent som i sin tur ligger nära copyright.
Denna debatt om hur man skyddar källkod är ytterst viktig för framtida öppna initiativ.
Linux och annan öppen källkod är idag ORDENTLIGT hotat av mjukvarupatent och ett av argumenten för att mjukvarupatent inte behövs är just copyright.
På dessa sidor, som är anledningen till att vi tydligen inte vill vara på Gnuheter, debatteras inte bara hur feta PirateBay är och hur balla deras svar till diverse filmbolag, skivbolag och mjukvaruproducenter är utan man debatterar saker som copyrights vara eller inte vara, hur lång tid skall ett verk vara skyddat (Är det rimligt att t ex Disney och andra skivbolga 2 gånger lyckats få skaparna av lagar i USA att flytta fram bästföre-datumet på t ex Snövit. Detta för att hindra dig från att inspireras och använda delar av verket i nya verk om du inte slantar upp ordentligt förståss. Detta har man länge kunnat göra med verk av Mozart, Bach och snart även Elvis... om inte bästföre-datumet på ett verk förlängs ännu en gång d v Drunk.

Vad händer om Microsoft släpper "Vista Lite" gratis med möjlighet att köpa till funktionalitet för en liten summa pengar?
Vad händer om Office Lite släpps gratis men med 10 påbyggnadsalternativ med olika prislappar?

Inte tro att vinsten är hemma. Microsoft har en stor säck med pengar och en korkat trogen skara användare.
(Misslyckades precis avstyra min mosters köp av Frontpage 2003 för DreamWeaver var löjligt dyrt och Nvu inte fanns på engelska. Priset på Frontpage var ca.2000kr tror jag... och då ingår support och en användarmiljö hon är van vid.)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Jag tar inte illa vid mig av sådana väl formulerade kommentarer. Skall försöka besvara dig lika vänligt.

Allt material på LP är publicerad under CA-SA-NC, vad jag vet har ingen satt en annan licens på sina postningar. Patrik/Gnuheter har naturligtvis rätten att aggregera (heter det så på svenska?) LP's RSS-feeds hur mycket han vill. Det handlar inte om artiklarna/nyheterna som publiceras på LP. Det handlar om att LP som "varumärke" inte skall förknippas med olagligheter (piratkopiering, privatkopiering, vad man nu vill kalla det är ett brott i sverige idag). Vi vill alltså inte finnas länkade på samma webbplats som länkar till sidor som innehåller uppmuntran om brott (piratkopiering). Patrik mailade mig och frågade om han fick länka in oss i gnuheters planet, jag svarade ja. När han mailade mig idag och berättade att den var igång tittade jag in och blev ledsen. Jag vill inte att LP skall hamna i samma gråzon som Piratbyrån och Copyriot t.ex. Det är inte därför jag lagt ner 10 000-tals kronor och många svettiga timmar om nätterna för att bygga upp en vision jag hade om en enad linuxrörelse.

Loggarna för linuxportalen hittar alla på /stats/index.html, de uppdateras vid midnatt varje dygn. Öppna och publika för var och en att se.

Angående friheten på LP: tyvärr är det så att "sidans ägare" försöker se till öppen- och fri programvara (i synnerhet Linux) bästa. Därför kommer jag alltid att vara emot sådant som kan användas emot oss. Den dagen vi blir ett reellt hot mot Microsoft, tror du inte de kommer använda det emot oss? "LP och Piratbyrån är samma grupp människor", "LPs medlemmar vill frånta oss upphovsrätten!".. Jag ser frammåt och ser riskerna med sådana "kopplingar". Jag gör det enbart för att jag VILL och TROR att Linux kommer ta marknadsandelar inom ett par år. Frihet innebär också ansvar, en del av det ansvaret är att vi håller oss inom de lagar och förordningar som gäller i det samhälle vi verkar. Vilken kommun, skola, landsting, myndighet, företag vill göra affärer med rebeller? Vem vill testa den öppna och fria världen om den också innebär att man skall börja tycka en massa saker om upphovsrätt?

Titta på de postningar där jag skriver "gör inte så", varenda gång handlar det om vad lagen säger. Inte mina personliga åsikter. Hade jag blandat in dem hade det varit mer censur än det är idag Wink. LP skall vara en trevlig mötesplats på internet för linuxexperter såväl nybörjare, flickor och pojkar, vänsterpartister och moderater, asiater, afrikaner och europeer.. LP gör ingen skillnad på vem du är, LP finns till för en enda sak: sprida information om öppen och fri programvara.

LP är ett spännande projekt, både för mig personligen och för öppen- och fri programvara. Jag utvecklar och skapar LP på min fritid (som jag egentligen inte har). Jag har lärt mig oerhört mycket av LP, jag har haft mycket glädje med LP och jag har känt mycket nu-skiter-jag-i-det-här av LP. Varje gång tänker jag bara: du gör det inte för dig själv, du gör det för Linux, för samhället och för dina barn. Det är det som motiverar mig att driva LP vidare.

LP kom till eftersom föreningen, Svenska Linuxföreningen, där jag satt i styrelsen ett tag var seg och väldigt "vi tror inte på det" inställda. Jag ville att vi skulle byta plattform (Plone) till något mer användarvänligt, men det var inte aktuellt. Plone skulle det vara. Jag började fundera på vad vill användare egentligen ha? Vad skulle vara bra för Linux? LP bevisar att frihet under ansvar fungerar i praktiken. LP bevisar att vi alla tillsammans kan skapa något stort. Ibland händer det att vi har olika åsikter, men än så länge har vi inte hamnat i något större bråk (tack och lov). Jag sa redan från början att vi skulle låta sidan vara fri och låta användarna driva den dit de ville, men lagstifningen går före allt annat. Vi skall vara en seriös sida dit företagare och privatpersoner kan vända sig för att få hjälp/information med/om Linux och öppen- och fri programvara.

Personligen är jag mycket stolt över vad vi lyckats åstakomma hittils och vad vi kommer åstakomma framöver, jag tänker inte låta det sänkas på grund av att ett par medlemmar på LP anser att piratkopiering borde vara en mänsklig rättighet. Jag skrev om det här att jag är villig att ställa upp med att driva ett projekt för att på ett seriöst sätt försöka ändra upphovsrättslagen, jag fick NOLL respons på det. Piratkopiering är en sådan infekterad fråga idag vilket jag märkte till exempel i min blog förra året då jag skrev om Fildelningens hyckleri. Efter den postningen stormade alla piratkopieringsförespråkare till min blog och postade inlägg. Hade runt 13 000 träffar den kvällen. Fick ett antal mail som handlade om hurvida jag hade rätt eller inte att leva. Hot om våld verkar vara deras seriösa metoder, personligen håller jag mig inom de fredligare segmenten. För mig handlar det om att jag tror på öppen- och fri programvara, det har jag gjort sedan 1994 när jag upptäckte Linux första gången. Jag tror på att människor tillsammans kan skapa något bra, till skillnad från det samhälle vi lever i idag där vi skall utgå från vad ger det mig? i första hand.

Hoppas detta korta inlägg inte blev allt för rörigt.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kanaljes bild

MOD PARENT UP!

(vaf... ekar det här inne?) Wink

FoHs bild

"för ett tag sedan kostade faktiskt både pc-spelen och konsollspelen 650-700 kr. Men de har sänkts nu"
Har aldrig i mitt liv sett ett PC-spel för så mycket. Limited edition och samlingar möjligtvis. Kassettbaserade spel är av naturen dyra, men enda gången jag kan komma ihåg att nya konsolspel kostar över 599kr är när det är import. Klart att det kanske finns vissa affärer som ligger högre, som typ Åhléns Smile PS1-spel låg runt 500kr, max, och den konsolen hade förmodligen en högre andel piratkopior än vad PS2 haft.

"Jag tycker också att Jonas är lite feg då han inte vill medge att piratkopierare inte har något med fri programvara att göra."

Det har det inte. Du kan inte piratkopiera fri programvara Wink Det handlar väl inte om att han inte medger att det finns kopplingar, det gör det. Det betyder inte att allt måste samlas under samma tak.

FoHs bild

mindlight:
Tycker det var en lite konstig definition på pirat_kopiering_. "Piracy" behöver nödvändigtvis inte vara exakt samma begrepp, och är det förmodligen inte. Tycker inte att man ska använda begreppet på piratkopiering när det rör sig om tex ett publikt framförande (som också är ett brott mot upphovsrätten för de flesta filmer, tex). Kanske bättre att använda begreppet "piratering" eller nått, som mer direkt motsvarar det engelska begrepp du använder. Men det är väl en fråga om semantik, och så länge man är på det klara vad parterna använder för definition är det lugnt. Så nä, jag tycker inte man kan använda begreppet "piratkopiering" på en GPL-licensierad mjukvara. Kopian i sig torde vara legal, men vad man gör med den som är ett brott?

(Edit: I rättvisans namn sa du iofs "pirat", och då håller jag med naturligtvis.)

"Du har rätt. 700kr fanns det inga just nu... men jag skrev ju 600-700kr och då träffade jag mitt i prick minsann."

Mitt i prick? Konstig definition på "mitt i prick" Laughing out loud Ett spel över 600 - på CDON. Kollar man pricerunner ser det annorlunda ut. Det var precis som jag sa, enstaka affärer kan naturligtvis ligga högt eller lågt.

"men vänta nu... en prishöjning på 50% på 360-versionen...eh..."

Utvecklingskostnader Laughing out loud Jag vet inte hur det ligger till med licenserna, om de är flexibla. Jag har för mig att jag läst någonstans att det är något man som utvecklare kan förhandla sig till. Likaså finns det en del av priset som bestäms genom överenskommelse med distributören. När det inte finns alls lika många 360-användare är det ganska givet att distributören är mer restriktiv. Det kan handla om att utvecklaren får en förskottsbetalning i utbyte mot mindre royalties, distributören tar en större risk, och det medför att de vill ha igen sina pengar, vilket medför en högre prislapp.

"(OBS! Jag svarade bara på "Aldrig sett ett nytt spel till PS2 eller Xbox kosta 700 kr.", inget annat.)"

I rest my case.

sol77s bild

Det är knäckt.

fedors bild

Jo planet handlar om nätverkssamhället upphovsrätt o.s.v

Linux hör verkligen hemma där

mindlights bild

Jag delar en hel del av dina åsikter i frågan om piratkopiering men...

"Vilken kommun, skola, landsting, myndighet, företag vill göra affärer med rebeller?"

Så sent för någon vecka sedan skickade en känd terroristorganisation, med bevisat blod på sina händer, en representant till Sverige. Denne togs inte emot av den Svenska regeringen men en del riksdagsledamöter hade bjudit in representanten och var glada över att få igång en "dialog".
Hell yeah! Historien är nerlusad med "rebeller" som brutit mot lagen och på sätt orsakat större eller mindre revolutioner som i sin tur förändrat världen. (NEJ, jag uppmanar inte folk att hoppa upp på barrikaderna och piratkopiera som sjutton. Det är INTE det jag säger Smile )

"Frihet innebär också ansvar, en del av det ansvaret är att vi håller oss inom de lagar och förordningar som gäller i det samhälle vi verkar."

Jo men tjena.
Mjukvarupatent. Det är ett demokratiskt beslut som fattas i medborgarnas intresse? Vem la beställningen med på de lagarna? Torvalds?
Tittar man sedan på tillslaget på Bahnhof och hur det gick till så blir man rejält svettig. Jag försvarar INTE piraterna på Bahnhof men "Först tog de och sköt de homosexuella och jag var tyst. Sen sköt de de svarta och jag var tyst. Sen sköt de judarna och jag var tyst. Nu ska du skjuta mig och ingen säger något".
Jag gillar inte när organisationer är sponsrade av stora rika utländska bolag som inte har någon som helst respekt för svensk lagstiftning och därför gör vad som helst för att skydda sina ekonomiska intressen. Punkt.

"Vem vill testa den öppna och fria världen om den också innebär att man skall börja tycka en massa saker om upphovsrätt?"
ALLA som är intresserade av att ha en öppen och fri värld bör intressera sig för den.
Alla som lever i den har ett ansvar att skydda den.
Självklart är just piratkopiering, mjukvarupatent, copyright etc själva anledningen att köra Linux.
Inse att Linux och OpenSource är politik. Högaktuell politik.
Faktum är att jag är övertygad om att din verklighet på internet om 10 år hänger på just politik runt opensource idag.
Att köra Linux och hålla sig oinformerad om vad ClosedSource-bolagen gör i en riksdag nära dig är verkligen att göra Linux och OS en rejäl otjänst.
Vidare menar jag att det är naivt att tro att OpenSource-rörelsen finns kvar om 10 år när EU-forcerat in mjukvarupatent a la USA och DETTA reglerar OpenSource möjligheter att utvecklas inom EU.
SÅ alla som tycker Linux och annan opensource är livet MÅSTE bry sig. Det handlar om OpenSourcerörelsens överlevnad.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

FoHs bild

Mycket bra förklaring, även om jag kan tycka att den borde vara överflödig (om Jonas inlägg, för de som har flatlist). Smile

Jag vill påpeka några saker, rent generellt:
Det finns säkert flera fildelare här som inte delar Jonas åsikter kring fildelningens vara eller icke vara. Låt inte det påverka diskussionen kring det här ämnet.

Trots att fri mjukvara, copyright och således även fildelning kan tyckas vara tätt förknippade så är de ändå åtskilda. Det är inte allt eller inget som gäller. Det är endast på ett politiskt plan som det överhuvudtaget är så nära förknippade. Fri mjukvara kan för somliga handla om ideologi, men långt ifrån alla. Därför kan det inte finnas några krav på LP.se att slåss på den fronten.

Oavsett vad man tycker i den frågan måste man respektera viljan att slåss med lagliga medel, och att därför också inte vilja bli förknippad med olagliga medel. Det handlar om olika vägar för att lösa samma problem. Kan man inte respektera det så är man lika fascistisk som de man slåss mot. Smile

Slutligen, för att ta sig runt problematiken: om man anser att de nyheter som postas här på LP.se är av intresse för gnuheter så kanske man kan posta dom någon annanstans, så att de tas upp i flödet?

sol77s bild

Angående din inbjudan till att förändra upphovsrätten, och övriga relevanta lagar antar jag. Vad finns det för möjligheter och vad skulle krävas av oss?

Personligen så skulle jag inte alls gilla om programvara kan patentskyddas, särkilt inte under 20 år, ibland med mer, så som patentlagen fungerar just nu. Jag borde göra det av personligt intresse men eftersom jag ser programmering som ett verktyg så känns det hämmande för utveckligen. Jag kan dock förstå att vissa aktörer lättare vill kunna patentsöka sina algoritmer som deras teknik bygger på. Utveckling är ju trots allt dyr.
Vad gäller själva upphovsrätten och lagen om mönster- och varumärkes-skydd så tycker jag att de fungerar hyfsat bra. Dock så är skyddstiden för upphovsrätten på tok för lång och priserna för produkterna många gånger för dyra för oss studenter och övrigt oförmöget folk.

Har väl inte så många idéer själv men jag hade gärna sett att det styrdes upp en tråd, med lämpliga förhållningsregler, där man kunde spåna lite på konstruktiva förslag på vad som kan göras för att förbättra lagarna vad gäller åtminstone det digitala mediet.

Jag är så dåligt insatt så jag kommer inte på något bra just nu. Dock är piratkopieringen ett symptom på något som är fel som jag ser det.
Och naturligtvis så är det inte symptomet som ska botas utan själva felet..

Vad jag kan komma på just nu är väl att fler undervisningslicenser från fler mjukvarudistributörer skulle vara önskvärt. Oftast är det bara studenter som kan få tag på dem men jag hade gärna sett att även vanliga privatpersoner kan få dem så länge de inte ska använda dem i vinstsyfte. Det är på gång och t.ex. Microsoft verkar ju ha fått upp ögonen för vikten med att låta studenter få gratislicenser till en del av deras programvara. Något jag personligen tror de gör för att folk inte ska gå över till fri programvara.

Vet någon hur det är ställt med lagen som säger att studenter i Sverige får använda programvara gratis så länge det är i undervisningssyfte? Försvann även den i samband med lagändringarna förra året? Är som sagt så himla dåligt insatt i det juridiska klimatet just nu.

Vissa av de lagändringarna strök mig ordentligt mothårs.. Minns att jag var väldigt missnöjd med att man numera inte får kopiera böcker via universitetens bibliotek. Det var ju så vissa studenter klarade ekonomin.. Det fungerar inte att köpa 3 böcker till en kurs, där du dessutom inte ens använder hela böckerna.. Likaså har man inte råd att köpa all programvara som man ska använda i sin utbildning. Visst finns programmen i skolan, men vill man få behållning av sin nyförvärvda kunskap måste man fortsätta utvecklas med programvaran på egen hand efter kursen. Du glömmer väldigt fort annars och det är näst intill omöjligt att ta till sig allt kursen har att erbjuda under kursens gång.

Det känns tyvärr som att rättigheten att studera oavsett ekonomisk status håller på att försvinna.. Även möjligheterna att njuta av kulturen blir mer och mer beroende av vilken ekonomi du har.

Vad gäller fri programvara så finns det goda möjligheter för den att växa pga detta, men det kräver ett sunt juridiskt klimat. Men personligen så behöver jag lära mig, och använda, även kommersiell programvara. Min åsikt är att en mer liberal/lukrativ lagföring hade gynnat båda "läger".

Piratkopieringen har drivit fram nackdelar för oss i form av olika skydd, men dessa har fungerat dåligt vilket jag anser har fått många aktörer att vakna upp. Så piratkopieringen är inte bara dålig. Den visar klart och tydligt för företagen att balansen mellan marknadskrafterna är skev, företagen är för giriga. Jag inser naturligtvis att många även piratkopierar eftersom de själva är snåla eller giriga, men en stor andel gör det troligen pga av ekonomiska skäl eller ideologi.

Ska hålla tillbaka mina resterande åsikter om detta men jag vill dock be dig om en sak Jonas. Kalla inte folk för svin så öppet, det ser väldigt fult ut.

Tack för ditt enastående engagemang!

ps. Lider av sömnbrist så jag ber om ursäkt ifall detta inlägg blev osammanhängande på något vis.

sol77s bild

Du de flesta av mina PS2 spel har gått för över 500 kr. När det var nytt gick de flesta på 649 kr och då hade jag och min dåvarande flickvän prisjagat en del. Tur för mig att hon var både glad för att spela och snäll mot mig. Smile