Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Påverka: Vilka regler skall gälla på LP?

Vi skall försöka definera regler för webbplatsen. Nu måste du hjälpa till!

De regler som vi tillsammans kommer fram till kommer att gälla på LP och finnas tillgängliga på webbplatsen.

Spåna fram ideer, tankar och tänk fritt!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Hot om våld leder till avstägning efter en varning?
Likaså upprepade personangrepp och windowspropaganda.

Marcuss bild

First rule in LP (Ska låta som fight-club). Inga personangrepp!
Secrond rule is. INGA PERSONANGREPP

danielhedbloms bild

1. Personangrepp undanbedes bestämt.
2. Företag som låtsas vara privatpersoner är icke acceptabelt. Gärna välkomna på LP men med öppna kort.
3. LP är Linuxportalen, att gorma Wind0wz rul3z är inte okej.

curiums bild

Politik? Ja gärna om OSS, mjukvaru patent med mera.
Partipolitik? Nej tack, om det inte sköts snyggt.
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Kan vi inte fixa en fin lista i wikin på regelförslag och sen efter ett tag gå igenom den och se vad som ska bli permanenta regler på LP?
___________________
Det här är min signatur

--

jörgens bild

Läste precis om "ordväxlingen" mellan mernil och lundatok. Hoppas att du (Jonas) kapar linan snabbare i fortsättningen, om du ser det här starta. Jag blev LP-medlem tack vare ditt engagemang och vilja att hålla en hög nivå. Hoppas innerligt att du vågar/vill stå på dej i fortsättningen.
En varning från "Moderator" tycker jag kan vara på sin plats. Därefter är det livstids avstängning som gäller. Varför ska den som bär sej illa åt få tillgång till Linuxportalen? Då blir LP en sopstation liksom, tragiskt nog, många andra forum.
Frihet innebär inte att det är okej att bära sej illa åt mot andra levande varelser. Forum på internet innebär inte att det är okej att bära sej illa åt mot andra människor.
Jag trodde det var en självklarhet att svensk lag gäller även på LP. Alltså att t ex hota någon med stryk är ett brott. Är jag ensam om den åsikten?

Sunt förnuft verkar vara en bristvara i samhället över lag så klara regler kanske är ett måste??? Här kommer ett par stycken från mej.

Avstå alla diskussioner om ursprung, hudfärg, religion, partipolitik och sexuell läggning så blir det betydligt lugnare, men samtidigt väldigt mycket tråkigare.

Linuxportalen är ett forum, en portal, om Linux. Alltså borde sådant som har med datorer att göra vara ämnet som gäller.
Alla andra ämnen, t ex i bloggarna kan modereras ganska hårt. Ett undantag är när någon skriver om sej själv. Då ska det självklart gå att ta ut svängarna lite mer.

Du är mycket välkommen att stänga av mej om jag bär mej illa åt.

lundatoks bild

Be good.

lundatoks bild

En annan sak, jag tycker inte att man skall vänta på att moderatorn går emellan. Tycker man att någon skall lugna sig så säg det, självmoderering bland medlemmarna är det effektivaste sättet att behålla en bra stämning. Vill du inte säga vad du tycker offentligt är ett PM ändå bättre.

Jag vet att det är typiskt osvenskt att säga ifrån, men om du bråkar på "min" linuxportal så säger jag ifrån, rätt eller fel.

Moderatorerna som för övrigt driver och vidareutvecklar denna sajten samtidigt kanske har annat att göra?

Jag hänger här för att kunna hjälpa till, få hjälp, bolla idéer och snacka skit, inte nödvändigtvis i den ordningen. Wink

rolandfranss bild

Låter lite klyscha, men behandla andra som du vill bli behandlad själv. Vad gäller partipolitik och annat så hör det inte hemma här, såvida det inte rent faktiskt är direkt kopplat till en fråga som kan röra oss.

Självmoderering är en sund tanke. Ett PM är mycket snyggare än en nerslaskaskad tråd full av pajkastning.
_______________________________________________________________
http://www.rolandfrans.se
http://www.bash.org/?10484

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

staukis bild

Tillåt bara open source relaterade diskutioner punkt. Hemsidan heter linuxportalen.se och det kommer mångder av mäniskor som vill veta vad linux är hit, bespara dem en massa tjafs.

johannesjohanssons bild

Ett ramverk för den verskahet som skall finnas på protalen ger siten mer spets och kan sammla mer folk under sin fana. Regler kan låta hårt så man kan ju kalla det för användar föreskrifter eller användar vilkor.

I dessa kan förslagsvis några av förlande punkter finnas. Komplitera och kommentera om ni vill. Jag har inte hela svaret. Det har vi tillsammas.

1. Jag är medveten om att siten är ett forum för fri och öppen programvara och saker som relaterar till dessa.

2. Jag respekterar de etiket regler som finns uppsatta för siten.
2.1 Inga personpåhopp
2.2 Politik skall hållas till relevanta änmen.
2.3 osv...

3 Jag utger mig inte för att vara någon annan än den jag är.
DVS. Jag uppger en korrekta uppgifter i registrerings formuläret. Samt uppger vem jag är när jag publiserar nyheter som relaterar till den organisation eller företag som jag företräder.

4. Överträdelser av dessa föreskrifter kan leda till Varning eller utestutning om inte varningen efterföljs.

//era

---
Johannes Johansson

alberts bild

Det är inte så effektivt att blockera ett användarnamn eftersom samma person kan registrera ett nytt användarnamn och direkt vara igång igen. Samma sak gäller ip-nummer. Det är mycket lätt att byta ip-nummer genom att t ex använda en proxy eller tor-nätverket. För att sätta upp en egen proxy krävs endast ett shell-konto som man kan köra ssh mot någonstans. Sen kan man tunnla med ssh och då syns inte det lokala ip-numret längre.

Om någon jävlas så är det bättre att försöka diskutera med personen och försöka få henne/honom att bete sig istället för att försöka låsa personen ute (vilket är dömt att misslyckas).

När det gäller regler så tycker jag det är vettigt det som sagts. Här är lite mer regler i samma anda:

* Håll nyheter och foruminlägg free/open-source (F/OSS) relaterade. Blog-inlägg kan få vara lite friare.

* Undvik politik om det inte är relaterat till Linux/FOSS (som t ex mjukvarupatent). Handlar det om valet 2006 så kan man försöka begränsa sig till hur partierna ställer sig till Linux/FOSS relaterade frågor (mjukvarupatent, dokumentformat i offentliga sektorn osv).

* Naturligtvis inga personangrepp. Det tillhör grundläggande nätvett (kallades under Internets barndom för netikett).

jonasbjorks bild

Ett första utkast (ej klart) finns i wikin.

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

dreadhead90s bild

alltså, jag tycker bara att det kan lätt bli för mkt regler, och censur på sidan....censor=inte bra Tongue

kimjohanssons bild

danielhedbloms bild

Hot om våld borde inte kräva en varning. Logga IP och polisanmäl istället samt rensa kontot.

jonasbjorks bild

Vi börjar här, sen flyttar vi ut i wikin. Blir mer levande diskussioner här. Dessutom mer offentliga, alla tittar inte i wikin Smile

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

elwiss bild

Måste hålla med om att jag tyckte tråden med mernil - lundatok fick hållas alldeles för länge. (även om jag förstår att det bär emot att frysa andras trådar)

I övrigt skriver jag under på listan om ämnen som inte hör hemma här. Erfarenhetn säger att det snart spårar ur om man drar in partipolitik överhuvudtaget, det finns andra forum för det.

-------------------------
http://www.elwis.se

sebastian dahlgrens bild

Detta låter bra tycker jag. Men jag skulle vilja lägga till att diskussioner utanför Linux (open source och liknande saker) inte bör vara här. Strikt Linux alltså.

Bloggarna? Jo, visst större svängrum i dem. Låt dem vara på ett personligt plan, det för oss närmare varandra. Men inga provocerande bloggar utan snarare: Idag byggde jag ett staket.

--
Sebastian Dahlgren
http://www.medveten.nu

-- Sebastian Dahlgren

sebastian dahlgrens bild

Låter bra som restriktion för politiksnacket!

--
Sebastian Dahlgren
http://www.medveten.nu

-- Sebastian Dahlgren

snabelsvens bild

1- alla frågor rörande Linux är välkommna gärna med hänvisning till wikin (som länk)

2- ingen fråga är dum eller kan upprepas för många gånger (en newebie kollar inte i historiken)

3- varför inte låta folk hållas med div diskussioner? är dom nu inte rent allmänvidriga dvs rasim eller angrepp mot tredje part så är dom ju självkorrekterande.Vi är ju alla människor med ungefär samma mål och värderingar, med högst personliga vägar att visa dom.

4- Låt bloggen vara ett forum för allas tankar det är ju fritt att läsa liksom det fria ordet gäller för den som skriver (se punkt 3)

5-bra är nog iallafall om vi på portalen inte "dissar" andra op eller om en nybörjare vill ha hjälp med "Fedora" t, ex då skall inte svaret vara byt till dtt o datt istället.

6-med andra ord kör på som nu ungefär det är med stolthet jag rekommenderar potentiella Linuxanvändare att besöka denna portal och med all respekt för er alla ,så vet jag att denne någon kommer att finna vad han/hon söker och likafullt få svaren som denne någon så väl behöver, liksom jag själv får ut av denna underbara samling med människor.

Linux sätter ribban,Ubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

Linux sätter ribban,Kubuntu visar tekniken,vi njuter av hoppet

elwiss bild

Just dom där nerslaskade trådarna är verkligen inte något jag önskar att en ny besökare på LP skall hamna på det första de gör. Risken finns att de aldrig kommer tillbaka då.

-------------------------
http://www.elwis.se

Kristians bild

Du gillar också serien "How to start your own country" Lundatok Smile ?

---------------------------------------

 

mindlights bild

OMFG, Jag är chocktillstånd.
Läste precis inläggen. Hade helt gått mig förbi.

Jag vet vem jag "höll på" i den debatten.
Jag har faktiskt aldrig sett så mycket personangrepp i en debattslinga på LP.

Den slingan bör stå som exempel på hur man INTE debatterar på LP.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

marremuss bild

Jag gillar inte heller för mycket regler.Har nog av regler och vad som är "comme il faut" 8-17. Hade jag gillat sånt hade jag troligtvis aldrig hittat hit! Jag misstänker att det gäller rätt många här.

 

Ora et Labora

curiums bild

Det är så sant så. Men vi kan ju samla förslagen i en sida i wikin uner tiden dom dyker upp och sedan ha ytterligare en diskussion i forumet där vi bestämmer oss för den slutgiltiga versionen. Det borde väl bli smidigt och bra?
___________________
Det här är min signatur

--

svenos bild

Jag är nog inne på samma spår. Jag störs inte mycket av politiska eller pajkastningstrådar. Man ser rätt snart om ett inlägg eller en blogganteckning är en långrev, (troll eller flamebait) eller politisk utan att ha med Linux eller fri mjukvara att göra. Då slutar jag helt enkelt att läsa. Om ingen läser eller nappar på långrevar så dör trådarna av sig själva.

Ett alternativ kan vara att ha samma system som slashdot. Dvs att alla är moderatorer. Man samlar på sig tyngd om man blir modererad med höga poäng och med mer tyngd påverkar ens modereringar mer. Man kan sedan välja att bara läsa inlägg med hög modereringspoäng om man vill slippa brus. Nackdelen är kanske att LP inte har tillräckligt med besökare för att det ska funka.

--Sven Olausson

ibss bild

Jag inser förstås att detta är en site för Linux men förstår inte poängen med att inte kunna diskutera närliggande saker.

Är det bara kärnan man ska prata om då? Exempelvis så är ju inte GNU i den strikta meningen Linux utan fri programvara.. ska inte det diskuteras här? Är det *BSD-diskussionerna du vill ha bort eller vad är det du syftar till?

lundatoks bild

Klockren serie!

Man kan lära sig mycket där... Wink

netbears bild

Why but why? Varför vill du införa någon form av censur på lp.se. Det är klart att lps främsta syfte är "linux" men snälla nån vem skadar det att vi dikuterar väder och vind eller vattnets betydelse för sjöfarten? eller windows för den delen?

lp.se handlar inte bara om linux utan också om (tro det eller ej) sociala relationer mellan människoliknande organismer Smile

förslag till regler.

1. Lp.se är en linuxsida där vad som helst får diskuteras.
2. Svensk lag gäller även på lp.se.
3. You may talk about lp.se.
4. You must talk about lp.se.
5. 42 is the answer to everything.

-------------------------------------------
Björn (netbear)
Numbers don't lie, people do.

------------------------------------------- Björn (netbear) Numbers don't lie, people do.

mindlights bild

Första regeln borde väl vara "Everybody talks about LP"? Laughing out loud

Btw, lite off topic... men kadavro arkiv... hittar inte... skulle visa en polare historiens roligaste nördskämt och så... gah...gammal Kadavro....

Hur? Smile

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Fast det slänger ju ut Mjukvarupatent, Piratdebatten och t ex Windows genom dörren.
Personligen tycker jag en sådan bannlysning är bäd!

Inget är bra om det inte kan jämföras med det dåliga.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Väl talat.
Instämmer med föregående talar med en liten grej.
Andra OS får gärna diskuteras men "hur gör jag"-support etc för andra operativ ön open source hör inte hemma på LP.
Driftskostnaden för siten ska inte belastas av saker som folk betalar Microsoft för att tillhandahålla (och betalar de inte för det så ska de fanimej a) koppla ur datorn från internet så att vi andra slipper virus o spam från dem och / eller b) installera något som fungerar för den betalningsmodellen, typ Debian / Ubuntu / OpenSUSE / Gentoo / Fedora etc etc ) Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

lundatoks bild

Hoppas inte jag gjorde bort mig bara. Smile

danielhedbloms bild

Spelar ingen roll vad tanken bakom kan vara. Man hotar inte med våld punkt slut. Tanken från den som hotar är helt ovidkommande då det är reaktionen hos den som blir hotad som är viktig. Har man ett behov av att få hota folk man inte känner med våld är det troligen dags att uppsöka en riktigt duktig psykolog.

danielhedbloms bild

Skulle tro att han precis som jag inte vill se en massa IDG människor och andra astroturfers drällande här högtidligt predikande om Microsoft, Mac eller andra proprietära system.

BSD mfl tycker jag passar riktigt bra här eftersom de två delar det mesta gemensamt.

sebastian dahlgrens bild

Jag menar (naturligtvis) att Linux + tillbehör får diskuteras. Dessutom vill jag om jag var otydlig innan tillägga att jag tycker att man även får prata om datormöss utan att nämna Linux (man kanske vill ha ett litet köpråd?).

--
Sebastian Dahlgren
http://www.medveten.nu

-- Sebastian Dahlgren

elwiss bild

Tanken är god, men risken finns att 50% av trådarna handlar om ett antal människor som kastar skit på varandra, då försvinner de väsentliga trådarna där man diskuterar vettiga saker och hjälper folk med problem i bruset.
-------------------------
http://www.elwis.se

jonasbjorks bild

LP3 kommer ha en arkivfunktion över bilderna. Nu kan du se dem på http://www.superkadavret.net/LP/

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

ibss bild

Ah, okej.. tyckte du sa att open source och liknande inte skulle diskuteras här. Missförstånd.. nu är jag med iaf. Smile

Oscars bild

Det var inte bara du som tolkade det så Sad