Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Vilka sajter behöver vi?

Jag har varit inne på det här innan, men det tål att upprepas och tydliggöras. Linuxportalen är fantastiskt bra, men den är inte nog. Portalen är med nödvändighet rörlig och rörig och domineras av det som medlemmarna för ögonblicket tycker är viktigt och tar upp i form av nyheter, forum och bloggar.

Låt mig förklara varför. Linux växer snabbt. Ett mått på tillväxthastigheten som det talas om är en fördubbling av antalet användare varje år. Om den siffran stämmer är det lika många som just nu funderar på att gå över till Linux som det finns redan aktiva linuxanvändare. Dessutom, om den siffran stämmer är ungefär hälften av linuxanvändarna nybörjare.

Vacklande windowsanvändare
Vi behöver en tydlig ingång för dessa vacklande windowsanvändare. Ett ställe där vi utan att snacka för mycket teknik talar om vad Linux och öppen kod kan innebära för dem och som förklarar hur man kommer igång. ett embryo till detta finns i wikin under http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Strulfritt Hjälp gärna till att förädla det embryot.

"Försäljningskontoret"
Ett annat behov, som börjar diskuteras är ett kampanj- och marknadsföringsställe för oss som vill hjälpa till att missionera, sprida budskapet om Linux och behöver argument, material och samordning. Här vänder vi oss till folk som i alla fall känner till grunderna om Linux, som förhoppningsvis använt det i alla fall några månader och som nu vill dra sitt strå till stacken genom att sprida budskapet vidare. Spreadfirefox visade vad marknadsföring kan göra för en öppen applikation.
http://www.linuxportalen.se/node/2948

Innebär det här konkurrens till LP? Ja, om vi tror att antalet läsare, skribenter och användare är statiskt, men om antalet ökar, och om vi kan påverka ökningstakten positivt så innebät "säljinsatserna" att vi kommer att få fler läsare till nybörjarsidan. Läsarna på nybörjarsidan blir linuxanvändare och kommer med på Linuxportalen och en del av dem kommer efter ett tag att bidra till nya säljinsatser...

Vi ska inte uppfinna hjulet igen utan mycket av det här "nya" kan åstadkommas genom att länka till befintligt material på LP. Länkarna mellan sajterna bidrar till bättre placering i sökmotorerna vilket i sin tur genererar fler besökare.

Sammanfattning

  • LP - utvecklas vidare i samma stil som nu. Är och förblir vår kärna för nyheter, debatt, dokumentation mm.
  • STRULFRITT (arbetsnamn) utvecklas till en fristående sajt för windowsanvändare som letar efter något bättre. Snygg men inte mycket föränderlig.
  • SPRIDLINUX (arbetsnamn) blir vårt nya marknadskontor.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nows bild

Jag kan vara hålla med! I princip alla sidor om Linux är på en lite för hög nivå. Och jag tror att den störst växande marknaden - alltså där man ska satsa på marknadsföring - är hemmdatorer. I takt med vistas förseningar, xps brister och tufft grafisk lull lull med bla Compiz så växer det nog så det knakar.

Ett bättre namn skulle enligt mig vara www.LinuxHemma.se som direkt säjer vad det handlar om. Sidan bör enkelt och kort förklara grunder och skilnader med mer fokus på GUI än på olika distar. Och vilka som stödjer mp3, real och Windows Media osv. Kanske kan man ha en Wizard-fuktion för att välja sin första dist (har sett en sån nån stans) eller att få svar på vanliga frågor. Och kanska lite filmningar på hur man bootar en live-CD - och installerar den - bara för att visa hur sjukt enkelt det kan vara att prova på. Och grafisk lull lull självklart...

www.SpridLinux.se låter inte helt fel - men den ska i så fall vara väldigt enkel och hänvisa vidare till olika andra sidor.

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

magnusbergs bild

När jag började med Linux för ett antal år sedan var jag också nyfrälst linuxpredikant som tyckte att alla skulle använda Linux eftersom jag gjorde det. Då lyckades jag framgångsrikt blunda för de problem som dök upp i mitt datoranvändande till följd av att jag kastat ut ett lättskött MacOS 9.2 tillsammans med lättinstallerade och stabila program och stöd för de tekniker som finns på nätet.
Nu däremot vill jag inte ens åta mig att installera Linux på någons dator om jag tror att personen inte är tillräckligt tekniskt intresserad att själv vilja lära sig att lösa de problem som uppstår i och med bytet av plattform. Bara en sådan sak som att använda min favoritwebbläsare Konqueror är en prövning och ett hinder för en person som vill surfa utan problem. Och när man ska lyssna på Windows Media Player filer hur gör man då??? Och Real Player o.s.v. För att bara nämna några exempel på problem som kan få en tekniskt ointresserad datoranvändare att slänga ut Linux.
Å andra sidan har jag ingen pejl alls på en dist som SuSE längre. Den kanske är lika lätt att installera och få tillgång till alla viktiga - för den genomsnittlige datoranvändaren - funktioner som på Windows eller Mac??? Vad vet jag! Jag kör Debian Etch för att jag är tekniskt intresserad och inte tycker problem är jobbiga utan intressanta att lösa. Men ibland händer det att jag just då inte vill ha några problem utan bara köra, och då önskar jag att jag hade en Mac och inte jävla Linux.
Så är det inte rimligare att rikta sig till den tekniskt intresserade datoranvändaren än hemma-användaren???

Marcuss bild

Angående "Vacklande Windowsanvändare". Wikisidan som är skapad är ju jättebra. Vi kanske ska ha en ikon under "Veckans kadavro" med någon fin text i stil med:
"Vill du gå över till linux - läs här" eller "Är du en switcher - få tips här".

Självklart ska det gå att ta bort ikonen för medlemmar som inte vill se den

zoldiers bild

JAg tycker snare att det är vissa myter om linux som vi måste ta död på via internet. Folk jag känner har enorma fördomar mot linux. Vissa tror till exempel att det är sämre bara för att det är gratis. Andra tror att det krånglar men än windows. Andra tror att inte fungerar att spela i (visst det är inte lätt men det går via till exempel cedega=. Vissa tror att,ja ni fattar poängen jag skulle kunna räkna upp alla fördomar i det oändliga utan att komma någon stanns. JAg tycker att det är viktigt att få budskapet att linux inte behöver vara så himla mycket svårare än xp nu när det finns till exempel yast och likande.

magnusbergs bild

Har precis suttit och mixtrat för att kunna bränna en CD på ett relativt nytt system där jag aldrig brännt tidigare.
Det började med att K3b rapporterade fel och att jag skulle köra K3b-inställningsprogrammet. Det funkade inte utan berättade att det inte kunde ändra behörighet på de filer som det skulle ändra. Så då blev det till att göra det själv med 'chmod'. Kallar ni det strulfritt? En orsak till att några individer startade Debianprojektet var att andra linuxdistar gav Linux dåligt rykte i och med att de stoppade in en massa buggiga program. Och så är det fortfarande eftersom majoriteten av distar tydligen måste innehålla det senaste i progamväg i kombinationer som inte är utprovade tillsammans. Debian Sarge (stable) är ett undantag med väl utprovade program och kombinationer av progam. (Nu kör jag Etch (testing) och då blir det problem som det jag beskrivit)
Följande citat tycker jag är helt fel inställning och en stor bidragande orsak till att Linux får ännu sämre rykte: "Andra tror att inte fungerar att spela i (visst det är inte lätt men det går via till exempel cedega=." Då är det väl bättre att avråda från att spela på Linux än att låta någon stackare intallera Linux - "som kan användas till allt" - och sedan behöva gå igenom det ena helvetet efter det andra. (Och nu avser jag att det handlar om en icke speciellt teknikintresserad datoranvändare.) Allting går att sälja med mördande reklam, heter det, men varför ska vi lura på någon Linux med falska förespeglingar?
Slutligen tycker jag mig märka att en hel del blir lite stötta av att jag tar mig friheten att påpeka att Linux har brister. Jag har svårt att förstå en sån känlighet. Det är som om Linux vore en religion som man inte får kritisera för då faller de troendes livslögn i kras och de troende hamnar i en livskris. Men att se felen är första steget till att lösa dem. Men just de buggiga distarna är en akilleshäl för Linux som inte kommer att kunna lösas så länge versionshysterin får regera över stabilitet och användbarhet.

magnusbergs bild

Nu har jag kommit fram till vad jag tror skulle vara ett lyft för Linuxanvändandet och något som jag själv med gott samvete skulle kunna rekomendera alla datoranvändare. Kbuntu och Ubuntu är baserade på Debian Sid (unstable) men tänk om man istället valde att basera dem på Sarge (stable). Då skulle man få en enkel installation och en strulfri dator. Det är precis det som saknas. Nu kan inte jag konsten att bygga distar och jag vet inte ens om Kbuntu och Ubuntus installationsprogram är open source men vilket lyft det skulle bli - tror jag - om någon satte samman en lättinstallerad, stabil och välbeprövad Linuxdist. Den skulle jag absolut tvinga på alla jag känner inklusive mina grannar.

"Blir det inte lite av en tankevurpa när du jämför en beta-version av debian med alla andra distar?" Svaret på detta framgår ovan eftersom alla andra distar är typ Debian unstable och en hel del av dem är direkt baserade på Debian unstable.

pcfixarens bild

med dessa nya sidor som skulle skapas? Det vore trevligt med en uppdatering så inte diskussionen dör bort igen ...

_______________

Välj Nytt
Välj Rätt
Välj Linux

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

pcfixarens bild

LinuxHemma är ett bra namn på en nybörjarsida som riktar sig till windows användare tycker jag
När jag hör det namnet tänker jag osökt på datortidningen PChemma vars främsta målgrupp är nybörjare på windows.
Appropå datortidningar, kanske kan vi inom ett par år starta en svensk linuxtidning när antalet användare är tillräckligt stort, det har varit uppe för diskussion tidigare vet jag.

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

urbans bild

linuxhemma låter bra, är den ledig? strulfritt.nu är annars min gamla favvo.

linuxforalla är sämre eftersom folk kan få problem med de tappade prickarna

spridlinux - jag upprepar det låter som att den vänder sig till folk som ska SPRIDA Linux och då bör vi använda namnet till det.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

urbans bild

Nu är nog inte Mac-användarna huvudsaklig målgrupp för det här. De som kör det där andra OS-et har liksom andra problem att fajtas med, som är mycket värre än om några proprietära mediaformat eventuellt inte skulle funka.

Säkert kommer de flesta av våra nya användare ändå att vara hyggligt tekniskt kunniga och intresserade, trots att vi pekar på hur enkelt det är, kommer det att dröja några år inan de helt tekniskt okunniga och ointresserade går över till Linux, och då är säkert de här småproblemen åtgärdade.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

curiums bild

Switcher låter lite väl nördigt och overkill.
___________________
Det här är min signatur

--

urbans bild

> linux inte behöver vara så himla mycket svårare

Fel, Linux är i de flesta avseenden mycket LÄTTARE än Windows.

- I med en skiva (oftast) och allt installeras, inklusive ordbehandling, bildredigering och mycket mer som i Windows kräver massor av olika skivor från olika leverantörer, med olika installationsprogram osv.

- Inget trassel med licensnycklar och originalskivor som brukar ha kommit bort när man behöver dem.

- "Drivisar" till det mesta finns med från början.

- Ytterligare program installeras från ett ställe, det finns tusentals att välja på.

- Uppdateringar hanteras från ett ställe

- Omstart krävs bara efter uppdatering av själva kärnan. Andra uppdateringar sker i flykten.

- Virus, maskar och spyware är nästan okända begrepp

- Hjälp, tips uppmuntran och support finns gratis dygnet runt på Internet

Att det sedan finns superavancerade verktyg och machodistar som kräver mycket inlärning är en annan sak. Det grundläggande för vanliga användare funkar utan konstigheter med de vanliga distarna.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

jonasbjorks bild

Jag har ungefär samma inställning till Linux som du. Jag kallar det att se nyktert på verkligheten.. För mig är varken GNU eller Linux en religion, jag är född kristen och det är den religion jag bekänner.

Det där med buggiga programvaror är ett problem. Jag brukar säga friheten har ett pris. Ubuntu Linux är en av de mest hypade (nu kommer jag få på fingrarna igen) distarna, där användarskaran nästintill har Ubuntu som mantra.. I dagarna skickades det ut en Xorg-uppdatering som gjorde att flera användare helt plötsligt satt med en oanvändbar grafisk miljö (inga problem, säger anhängarna, bara surfa in på ubuntuforums och läsa hur man löser det. ja, om man som användare känner till att det går att surfa i konsoll och vad programmen heter). Friheten har ett pris, vi har i runda slängar runt 300 distar som mer eller mindre kör det som är "rätt" för dem. Alla verkar skita i att det finns standarder för hur filer skall placeras (FHS) och vad som skall ingå i en linuxdist (LSB). Det känns ju inte "rätt" för dem. Är Ubuntu ens kompatibelt med Debian numer?

Jag använder Ubuntu som exempel här, men avser flera distar..

Jag förstår att man som lite halvglad tekniskt intresserad tycker Linux är roligt. Har man tur kan man hjälpa till också. Linux är dock, i mina ögon ett helt system för att ordbehandla, surfa, hantera e-post och lite till. Men jag skulle _ALDRIG_ använda en "gratisdist" där jag är hänvisad till support via forum om jag skulle köra Linux på företaget. Nu körde jag själv Debian, numera SUSE Linux Enterprise Server på mitt eget företag. Kanske för jag anser mig ha kunskapen för att fixa problem som uppstår. Debian Stable som jag körde hade en fin bugg i sitt libc som skickades ut för något år sedan, vilken gjorde i princip hela maskinen oanvändbar. På en DRIFT-server..

Visst har Linux problem, men en jäkla massa möjligheter också. Jag gillar Linux, jag gillar allt med Linux och försöker se möjligheterna. Men å andra sidan blir jag glad när någon kör OpenOffice i Windows också..

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

urbans bild

Nåja, allt är ju relativt. Jämfört med att få sin burk full med virus är det ett relativt måttligt strul att inte kunna bränna CD.

Dessutom motsäger du dig själv, du klagar på att andra distar kör ofärdiga, buggiga program. Sedan kör du själv en testing-version, så klart den är buggig, det är ju för att hitta buggarna, som man släpper ut den. Gnäll då inte över dem utan rapportera dem till utvecklarna. Du kör förstås vilken alfa- eller betaprogramvara du vill, men det vi ska rekommendera nya användare är stabila versioner.

Sedan håller jag med dig. Spela ska man inte göra i Linux, om man inte är nöjd med de småspel som följer med. Ja det vill säga är man tekniskt intresserad och envis får man göra som man vill. Till svenssonspelaren säger jag: Köp en spelkonsol och kör Linux för nyttoprogrammen.

Visst Linux har brister. Dem ska vi dra fram i ljuset och fixa eller se till att andra fixar. Men det får vara proportioner på gnället. Windows har enorma brister som drabbar användarna hårt. Vår plikt är att visa att det finns alternativ. När folk väl vet att det finns alternativ är valet deras, vi ska inte lura eller tvinga någon.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

curiums bild

sudo k3bsetup2
Löste alla mina problem med att bränna.
sudo apt-get install k3b
sudo k3bsetup2
k3b
och sen är det bara att bränna i Ubuntu. I windows:
1. Surfa igenom 54652 sidor därifrån man kan ladda ner gratis bränn-program
2. Ladda hem dom som verkar lovande (ungefär hälften)
3. Installera dom alla (nästa, nästa, nästa, nästa osv osv)
4. Prova dom alla i jakten på den bästa
Själv skulle jag föredra Ubuntus sätt att installera ett bränn program. I Windows har jag fortfarande inget brännprogram, i linux har jag haft det i ungefär sedan jag först installerade Debian (hade säkert det innan men Debian var första disten jag använde till seriös använding).

Allt handlar om en smaksak egentligen. Jag gillar Linux användargränsnitt mycket bättre än Windows användargränsnitt. Du verkar uppenbarligen gilla bättre Windows sätt att installera program på medans jag avskyr det. Smaken är som röven klöven som min farmor sa..
___________________
Det här är min signatur

--

danielhedbloms bild

Linux är i mina ögon verkligen för alla sorters användare. Hur många känner du som installerat Windows själva på sin dator? Jag kan inte ens komma ihåg hur många jag hjälpt att laga datorerna åt. En installation jag gjort åt någon kan vemsomhelst använda utan några problem. Då finns stöd för allt, java, wma, wmf, divx, dvd, realplayer, qt mm mm. Att köra någon av de enklare distributionerna är idag inte svårare än att köra Windows.

Ge te.x Ubuntu + Automatix en ny chans, du blir nog inte besviken.

curiums bild

Kan man få Ubuntu stabilare än att det aldrig hänger sig..?
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Linux För Alla
___________________
Det här är min signatur

--

nows bild

Nånting åt det här hållet kansek:

linuxhemma.se -> En sida som går igenom grunder i Linux och fri mjukvara. Vilka program man kan ersätta windowsprogram med och vilka som finns. Skillnaderna mellan KDE och Gnome osv.

spridlinux.se -> Kortfattad info om varför man bör byta. Lite länkar och annat pedagogiskt. Betydligt renare än spreadfirefox tyckar jag.

Tror att båda adresserna är ledig så det är väl nästan bara till att registrera och köra igång. Räkna med min hjälp!

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

curiums bild

Som sagt, Linux För Alla var inget seriöst och är inget att rekomendera att använda..
___________________
Det här är min signatur

--

mammas bild

Du får gärna peka på de problemen som är svårare än att få WMA-DRM-låtar att spela på en mac.

Nej, det här känns som fel tillfälle att starta ett flamewar. Men många av de argument som Apple använder i sin kampanj "Get a mac" kan vi också använda, med det tillägget att Linux är gratis. Man kan ta mycket från sina konkurrenter och vända det till sin fördel.

nows bild

Här har du ju mer eller mindre den info som skulle finnan under spredlinux-sidan. Är dock rädd att den redan är reggad som se. Men linuxhemma ser ut att vara ledig så det kanske är en idé att slå ihop allt till en sida i alla fall. Och på förstasidan ha lite mer av ett spridlinux-tema..

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

Marcuss bild

sant. inget bra exempel Smile.

urbans bild

Här måste jag faktiskt försvara Windows. Det finns brännarfunktionalitet inbyggd i Utforskaren (Explorer). Pula i en tom CD, Flagga E och leta fram D: eller vad nu din brännare kan heta. Dra i de filer du vill bränna och välj Bränn de här filerna på CD. (Rekonstruerat ur minnet, har ingen Windowsburk på i närheten)

Inget avancerat men vill man ha ett gäng filer eller mappar brända så funkar det och det är rimligt lätt.

Jag tror dessutom man kan bränna musikfiler i mediaplayer, men där är jag kanske ute och cyklar.

Ska man bränna ISO-filer tror jag däremot man behöver ett brännarprogram.

Vi ska inte sprida skit som är osann! Det finns nog med brister i Windows ändå.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

magnusbergs bild

Jag kör Debian testing för att jag är intresserad och redo att ta motgångarna, vilket jag påpekade i mitt tidigare inlägg. Men om jag inte kört just Debian så tror jag inte jag hade haft något annat val än att köra vad som motsvarar Debian unstable d.v.s. distar som är i stort sätt helt otestade sammansättningar av de minst testade program versionerna. Ärligt talat har jag ingen större koll på andra distar men jag vet ingen annan än Debian som har tre olika versioner där en ska vara riktig uttestad - fast även den kan brista vilket jonasbjork berättade om. Jag testade Kubuntu för ett tag sedan men efter bara någon minuts användning så insåg jag att åtminstone inte den Kubuntu versionen uppfyllde mina funktionskrav eftersom funktionsfel visade sig så omgående.
Sen är det inte bara problem med att bränna CD skivor man råkar ut för. Gå in och läs alla bugrapporter! Från november/december och fram till får två veckor sedan har jag inte kunnat köra Debian testing eftersom det varit en bug i Alsas drivrutiner för via82xx chip. Detta gjorde att Arts ljud demon tagit över processorn och fått den att gå het. Och detta fel var i kärnan, grunden för ett Linux system. Det fixades först i 2.6.17.
jonasbjork är inne på något som vi alla kan hoppas på och det är att fler distar ansluter sig till den standardisering som en del anslutit sig till. Sen tycker jag de ska lära av Debian och ha eh unstable där alla nya applikationer hamnar. När de klarat sig utan någon bugrapport under 10 dagar går applikationerna vidare till testing. När testing blivit rejält uttestad, och varit fryst för upgraderingar och ytterligare testad ett tag, så blir den kallad stabil. Det blir ingen färskvara men mycket lämplig att köra för de som vill han en snudd på strulfri dator. Men för att den ska attrahera nya linuxanvändare krävs också att det blir lätt att installera och konfigurera allt det som en ""vanlig"" datoranvändare vill ha.

urbans bild

Njae, jag är också myckat nöjd med stabiliteten i Ubuntu.

Däremot sa vi inte fokusera på stabilitet i Ubuntu eller Linux över huvud taget. Det var ett paradnummer en gång i tiden, men Windows har faktiskt blivit mycket bättre i stabilitetshänseende sedan 95/98/ME

Vi får hitta annat att konkurrera med och det är ingen större konst.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

magnusbergs bild

De enskilda programmen ska väl funka också för jag tror inte många bara kör en basinstallation utan använder webbläsare, cd-brännare, ordbehandlare o.s.v. och finns det då britsfälliga aplicationer så är inte det bra reklam för Linux även om de frästa väljer att blunda och tro.

nows bild

Skulle ju också vara ett bra namn. Problemet ligger ju i ö:et - jag har ärligt inte koll på hur bra svenska tecken funkar på webben. Och www.LinuxForAlla.se låter lite korkat..

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

pcfixarens bild

Menar du kanske den tyska sidan "Linux Fűr Alle"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

archies bild

En win-mac-linux reklam i samma anda som Apple kör nu? Givetvis med slutpoängen att linux då är det rätta valet. Fritt, gratis, stora möjligheter, hm, finns mkt som ni redan nämnt som man givetvis ska spela på!

jonasbjorks bild

spridlinux.se är vår Smile

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

urbans bild

Har vävt in det här http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Strulfritt
Kom gärna med förbättringar
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

urbans bild

Debianfilosofin är på många sätt vettig och jag kör "egentligen" Debian på min hemmamaskin. Till saken hör att jag har en testdator också, som är identisk med hemmaburken. På den var det tänkt att jag skulle prova nya saker och när många pratade om den där Ubuntu, så stod den högt på min testlista. Problemet är bara att jag fastnade och nu är det bra länge sedan jag ens bootade min "riktiga dator".

Vanliga användare behöver definitivt stabila välfungerande program, så långt är vi rörande ense. Men de behöver också "användarvänlighet" i form av plug-and-play och moderna grafiska gränssnitt. På min debianburk fick jag hacka en del för att få igång en USB-pryl i datorn, men i Ubuntu rasslar den igång och identifieras utan att jag behöver bry min lilla hjärna. Bara ett exempel.

Kanske är Debian lite väl konservativa och försiktiga? Kanske vänder det sig bara till en annan kategori av användare?
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

sunkpers bild

det fanns inbyggt i ubuntu sist jag brände. Vet inte vad den var för jag brydde mig inte men den funka bra. annars är k3b mycket bra, mycket bättre än Nero till windows (som också finns till linux för övrigt)

lundatoks bild

Blir det inte lite av en tankevurpa när du jämför en beta-version av debian med alla andra distar?

Både SUSE och Ubuntu är tråkigt stabila när man installerat dom. Vad gäller ditt stöd för ljudet så brukar det ju vara så att dist:arna släpar några versioner på kärnan eller patchar dom själva tills det kommer en stabilare kärnversion.

Linux är inget jag skulle vilja förklara och supporta för min farsa, men många med tummen en bit från mitten av handen när det kommer till datorer verkar gilla enkelheten med exempelvis Ubuntu.

--
Ubuntu - barnsligt enkelt

curiums bild

Jasså? Det har jag faktiskt aldrig lyckats med i Windows.. Konstant fel..
Dock fungerar det i Ubuntu sist jag fick för mig att bränna på så vis.. Wink

Jo man kan bränna i mediaplayern! Först lägger man till låtarna man vill bränna i en lista sen när man klickar på "bränn" så kommer det upp en ruta om att man måste betala om man vill kunna bränna snabbare än typ 2x, 4x eller något annat jättelångsamt och sen slussas man vidare till ett annat program där man inte kan bränna. Användarvänligt som ***!
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Typ inga virus som gör att systemet krashar oavsett hur stabilt os man har? Tongue
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Då ska vi se.. Vad har jag installerat för program som jag använder som inte fanns i standardinstallationen.. Kopete.. AmaroK.. Graveman.. OnTV.. Ja det var nog allt.. Allt från apt och utan stabilitetsproblem eller något annat.. Allt har fungerat out-of-the-box..
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Haha nej jag bara spann vidare på att LinuxHemma lät som PCHemma.. Tongue Tror inte Linux För Alla är så lyckat i och med att PC För Alla redan finns och dom som vet vad det är för en tidning kommer tro att Linux-användarna försöker härma Windows för att Windows är bättre och då bryr dom sig inte, vilket är synd för det är nog dom man vill komma åt, dom som vet iaf lite om datorer redan, dom som är intresserade och läser lite tidningar och så..
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Haha nej du får titta lite uppåt på mitt inlägg ovan Wink
___________________
Det här är min signatur

--

lundatoks bild

Det är aldrig smakfullt att framhålla sig själva på andras bekostnad. Sen tror jag man riskerar att förlora fokuset om man håller på att nämna
konkurrenter i kampanjen.
--
Ubuntu - barnsligt enkelt

nows bild

där ser man =)

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

urbans bild

Snyggt jobbat Jonas (visste det iofs innan men ändå) frågan är bara vad som ska vara på sidan.

Namnet spridlinux (och traditionen) antyder att det är en sida om marknadsföring av Linux, alltså en sida för oss nördar som vill bli marknadsförare. En sida för aktiviteter och kampanjer.

Min andra vision är en sida för ickenördar och ickemarknadsförare. En sida för Svensson som fått virus igen och nu undrar hur han ska slippa installera om varje vecka. Svensson vill inte sprida Linux. Han vill bara ha något som funkar i datorn därhemma. Namnideer: strulfritt.nu, skaffalinux.nu fixalinux.nu, byt.os.nu eller varför inte linuxhemma.se

Naturligtvis hänger de här sakerna samman. Börjar vi marknadsföra Linux måste vi ha något bra ställe att hänvisa nyfikna till.

Visst vi har mycket och bra nybörjarmaterial på LP, men det är lite för mycket och det är dessutom spritt och ur fokus. Man får leta i wikin, bland bloggar, i forum och på diverse andra ställen. I strulfritt (eller vad en nu ska heta) ska det finnas bara material för nyfikna och nybörjare.

Min huvudpoäng är att det är skillnad på säljare och köpare. De har olika behov. Handlar du på Konsum behöver du bara fatta hur du hittar till mjölken och sedan hur du hittar till kassan. Affärsföreståndaren behöver däremot veta var man lämpligen placerar extraprisskyltarna - så att du ska hitta en massa annat du "behöver" på vägen mellan dörren, mjölkkylen och kassan. Han måste också ha koll på när man ska förpesta folks brevlådor med direktreklam, affärslagstiftning och mycket mer.

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

svenos bild

Jag fattar inte varför alla snackar om k3b. Ok, k3b är jättebra, men vad jag vet är det skrivet för KDE. Vad saknas i Graveman egentligen? Jag bränner iso-filer, cd-audio och data-cd med ganska modest hårdvara och framförallt minimalt hårddiskutrymme med Graveman utan problem. Dessutom slipper jag installera ett KDE-program i min Ubuntu (som ju kör Gnome). Är inte k3b att gå över ån efter vatten om man använder Gnome? Jag kan mycket väl ha missat nåt fantastiskt med k3b eftersom jag inte har haft behov av nåt annat än Graveman. Men vad?

--Sven Olausson

urbans bild

Fniss, så långt hade jag inte klickat.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

jonasbjorks bild

Jag låg och tänkte på det här innan jag somnade i natt. Alltid när vi skriver om Linux jämför vi med Windows. Vi bekräftar Windows. Har du någonsin sett Microsoft skriva om linuxprogramvara? Nope, inte jag heller. Enda gången jag läst om Linux hos Microsoft är i GET THE FACTS, och det var ju inget positivt.

Jag tycker våra kampanjer skall undvika att jämföra t.ex. GIMP med Photoshop, snarare ha "För att redigera dina digitala bilder använder du GIMP - det bästa bildredigeringsprogrammet som finns!" Vilket är sant, det finns inget bättre för Linux.

Windows är ett ord som min mun sällan skall nämna. Jag är trött på allt Windows, Windows, Windows..

Kul att se din signatur, "barnsligt enkelt". Smile

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

nows bild

Mitt förslag för Linux Hemma (som jag tycker är det bästa namnet):

En startsida som sammanfattar för(och nackdelar) med linux och tar kål på lite av myterna som finns.

Fyra huvudsidor med passande undersidor:
1 kom igång (om kde, gnome, live-cd och en wizard att hitta rätt dist)
2 nytta & nöje (info om program för internet, kontor, spel, mp3 osv)
3 hjälp & guider (som pdf att skriva ut och kanske som filmer)
4 om öppen källkod (behöver inte vara så mycket men det bör nämnas)

---

Nisse Wångstedt - nisse.wangstedt.net

jonasbjorks bild

Med tanke på att vi har strulfritt.se kanske vi skall använda den?

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

K3B är flashigare förstås.. Wink
Nej men K3B tror jag har fått mer uppmärksamhet i övrig därför känns det säkrare för många att installare K3B än något annat. Plus att K3B är mer likt brännprogram i Windows (iaf dom få jag har lyckats få igång..) än Graveman.
___________________
Det här är min signatur

--

curiums bild

Antog det.. Wink

Fast jag kanske ska påpeka att jag inte vet hur det är nu i Windows eftersom att jag inte ens har bootat XP sedan jag installerade det.. Fast jag tror i och för sig att det var en ganska ny version jag provade med.. Ingen här som vet om det funkar nuförtiden?
___________________
Det här är min signatur

--