Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu nybörjare

började använda ubuntu idag och har några saker jag behöver hjälp med.

Hur ska jag installera mitt ljudkort (Sound blaster X-fi), CD:n med drivrutiner stödjer inte linux.

Var kan jag hitta program samt annan hjälp (tex hur linux fungerar, inte samma uppbyggnad som windows ju (ingen programmapp eller windowsmapp)) m.m. om linux (främst om ubuntu distrubutionen)? Allså en eller flera websidor som är bra för linux-nybörjare, mer än denna Laughing out loud.

Teckensnittet som visas på websidor ser helt annorlunda ut än vad det gör i XP (antar att det beror på att inte samma fonttyper är installerade), tex ser texten här på eforum mer gammeldags ut än i XP, kan man fixa detta (ladda ner fler typsnitt)?

Min mus (logitech MX 310) bakåt knapp samt framåt knapp (den som man kan trycka på för att gå till baka till de websidor man varit på och vice versa) fungerar inte. Hur ska jag göra för att åtgärda det? Har letat men hittar inget, någon som kan hjälpa mig direkt här på forumet eller med en direktlänk?

Mitt tangentbords extraknappar (Microsoft Digital Media Pro Keyboard) fungerar inte (händer inget när man trycker på dem), jag har inga drivrutiner till linux. Har letat men hittar inget, någon som kan hjälpa mig direkt här på forumet eller med en direktlänk?

Hoppas någon kan hjälpa mig med detta. Förövrigt så är mitt första intryck av ubuntu riktigt bra, får hoppas det håller sig

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iveqys bild

Hej, välkommen!
Jag kan inte hjälpa dig med allt, men någon annan fyller nog snart i. Ett bra ställe att börja på är vår wiki. wiki.linuxportalen.se

Annars rekommenderar jag att du googlar på varje enskilt problem som du har, så får du antagligen bra svar. Det finns massvis med linux-sidor.

www.ubuntu-se.org
www.ubuntulinux.se
www.ubuntu.com

är några som du kanske är intresserad av, men personligen tycker jag inte att de håller samma nivå som den här sidan.

Har inte ditt ljudkort automatiskt blivit hittat?

distens bild

Måste tyvärr medela att ditt ljudkort inte funkar i Linux. Drivrutiner kommer att släppas någon gång under 2007.

Dina extraknappar på tangentbortet bör du kunna få igång genom att gå in på Skrivbord --> Inställningar --> Tangentbordgenvägar.

johannesjohanssons bild

Hej.
Jag kan inte svara på allt nu men jag ska se imorgon om jag inte kan svara på de specifika problemen.

I vår wiki finns en rad guider för nybörjare. En bra början för Ubuntu användare är http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Ubuntu_för_nybörjaren här finns det en del enkla guider om hur man handskas med systemet.

Angående ljudet kan det vara så att du försöker spela mp3 filer? Tyvärr kan inte ubuntu levereras med mp3 stöd. men det går att installera i efter hand sljälv anänder jag ett skript som heter "Automatix" med detta skriptet kan du enkelt installera stöd för diverse slutna codecs samt mycket annat.

Ett råd på vägen är att inte ge uppför lätt. Och läs de grundläggande guiderna i wikin. Sist men inte minst FRÅGA.

älkommen en än gång.
//era

---
Johannes Johansson

mernils bild

Ett annat tips är att skaffa dig en irc-klient. Det finns en massiv hjärntrust på nätverket freenode .. och kanske speciellt i kanalen linuxportalen.se. där mest folk som har en IQ över 100 ingår. Men även på andra kanaler om du föredrar engelska (vilket de flesta inte gör). Men testa #linuxportalen.se på nätverket freenode, det är goa gubbar och tjejer!

Edit: Och får jag förtydliga så är IRC den viktigaste kunskapskällan för varje nybörjare (och elajt) .. det handlar bara om att våga kasta ut en fråga.
_____________________
mernil.wordpress.com

iaidokas bild

Vad gäller musen så måste du antaligen in i /etc/X11/xorg.conf och säga till om att din mus har mer än 5 knappar.

Såhär såg min config ut för musen när jag hade en 7knappars Microsoftmus:

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/psaux"
# Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
# Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "Buttons" "7"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
EndSection

Caps-Lock är ett annat sätt att skriva Ctrl.

Test.

simme_90s bild

tänkte jag skulle börja fixa till musen och skrev till lite i xorg.conf filen. Resultatet belv dock att scroll hjulet användes som fram och tillbaka knappar, dvs, om jag rullar hjulet uppåt går jag framåt i historiken och rullar jag bakåt gåt jag bakåt. Innan fungerade scrollhjulet som det skulle. Det är alltså knapparna på sidan av musen (som man använder tummen för att trycka på) som jag vill ha som fram och tillbaka knapp.

Min xorg.conf fil:

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
Option "Emulate3Buttons" "true"
Option "Buttons" "7"
EndSection

urbans bild

Filerna ligger helt annorlunda så glöm det du lärt dig och lär om, men oftast måste man inte bry sig så mycket om var de ligger.

Windowskatalogen motsvaras väl närmast av /bin och /sbin, men jämförelsen haltar. Där ligger i alla fall de mest grundläggande programmen i datorn. ( när man skriver sådär, ska du veta att / är filsystemets rot (Jfr C:\) /bin är alltså mappen som heter bin och som ligger i roten. Bin står för övrigt för binaries, alltså körbara program.

Tillämpningsprogram ligger oftare i /usr/bin och /usr/local/bin

Inställningar till det mesta ligger i /etc och det är väl den enda systemmapp du behöver pilla i normalt sett.

Annars hittar du de vanligaste användarprogrammen under 'Program' och grafiska verktyg för att ställa in saker under 'System'.

Installerar program gör du med "Lägg till/ta bort" under Program eller i mer komplicerade fall med Synaptic (under System - Administration). Många föredrar att göra det från terminalen (Jfr CMD i windows) med...

   sudo apt-get install programmets-namn

Lägg också märke till att det inte finns några enhetsbokstäver. Användaren slipper bry sig om olika diskar, partitioner, nätverkskataloger osv.

Är du nyfiken på var ett visst program ligger har du kommandona wich och locate, som kan hjälpa dig att luska ut var saker och ting ligger.
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

simme_90s bild

Fick igång musen Laughing out loud äntligen, Tack.

angående ljudkortet, jag har ju ett till på moderkortet (det integrerade), skulle jag kunna få igång det? mitt moderkort är ett ASUS P5GD1 med ett Intel HD Audio 7.1-kanals surround. Hade ljudkortet inaktiverat i bios och testade att akivera det men jag får inget ljud i Ubuntu.

johannesjohanssons bild

Hej Simme.

Såg att du fått en del hjälp. Men jag skulle vilja rekommdera en så kallad PODcast för linuxnybörjare.

http://www.linuxreality.com/

Programmen är på engelska men det brukar ju inte vara ett problem för dagens ungdom. Ett tips är att lyssna på programmen från början och sedan framåt. Du kan ju hoppa över de där han går igenom installationen av olika Linuxsystem. Så det är bara att ladda över till mp3 spelaren och börja lyssna.

En annan bra källa till kunskap är http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper här finns det beskriviet vanliga problem och dess lössningar.

//era

---
Johannes Johansson

simme_90s bild

Tack för all hjälp jag fått. Jag har lyckats få igång ljudkortet (det integrerade) och tangentbordet samt musen som jag skrev innan. Väldigt nöjd Laughing out loud

Har även laddat ner och installerat automatix och hämtat codec paketet så nu kan jag spela mp3 också Laughing out loud

simme_90s bild

tänkte jag skulle installera skrivaren också. Har hittat linuxprinting.org men fattar inte vad jag ska göra, och ja, jag har läst texten där men jag tycker sidan är rörig.

Jag har en HP Color LaserJet 2550L och av det lilla jag fattat från linuxprinting.org så ska den fungera utmärkt med linux. Frågan är bara hur jag ska göra för att få igång den?

simme_90s bild

Fick igång den Laughing out loud

curiums bild

Min mus (logitech MX 310) bakåt knapp samt framåt knapp (den som man kan trycka på för att gå till baka till de websidor man varit på och vice versa) fungerar inte. Hur ska jag göra för att åtgärda det? Har letat men hittar inget, någon som kan hjälpa mig direkt här på forumet eller med en direktlänk?
Ett hett tips är att kolla i wikin vid problem, la för ett tag sedan in en guide om hur man får igång just alla knapparna på musen eftersom att fler än jag verkade ha haft problem med det, nästa gång du får problem med musen (du kanske installerar om och har glömt hur du gjorde förra gången) så kan du kolla in:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/5-knappars_mus

Mitt tangentbords extraknappar (Microsoft Digital Media Pro Keyboard) fungerar inte (händer inget när man trycker på dem), jag har inga drivrutiner till linux. Har letat men hittar inget, någon som kan hjälpa mig direkt här på forumet eller med en direktlänk?
Kolla upp LinEAK!
____________________
Det här är min signatur:
Vi kan inte frälsa alla!

--

iaidokas bild

Linux anser att scrollhjulet är knappar. Så de flesta möss idag är 5-knappars. Höger, vänster, klicka på hjulet, rulla hjulet upp och rulla hjulet ner.

Caps-Lock är ett annat sätt att skriva Ctrl.

Test.

iaidokas bild

Du är nästan i mål, snyggt jobbat. Nu måste du ändra ordningen på dina musknappar. Smile

Kommandot för att göra det heter "xmodmap", du kan läsa instruktionerna för det med "man xmodmap".

Jag _tror_ att kommandot du skall ge är:

xmodmap -e "pointer = 1 2 3 6 7 4 5"

Men det får du labba med för att hitta precis rätt ordning.

Caps-Lock är ett annat sätt att skriva Ctrl.

Test.

freddegs bild

Jag har en Logitech mx510 mus och så här ser min xorg.con ut

Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
        Option "Buttons" "5"
        Option "ZAxisMapping" "4 5"
        Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"

Option "Emulate3Buttons" "true"
EndSection

Hoppas att det kan vara till hjälp.

iaidokas bild

wich heter "which" i Ubuntu, och i de flesta unixar.

Caps-Lock är ett annat sätt att skriva Ctrl.

Test.

freddegs bild

Jag hittade en sida på ubuntuforums.com där det står en del om ljud problem men tyvär så är det inte svenska men du kan ju prova.
Ubuntuforums.com

david.vikstroms bild

Glöm inte www.ubuntuforums.org , där bodde jag dom första veckorna med Ubuntu...

pcfixarens bild

den information du behöver här
om jag har förstått det rätt så finns programvaran redan i ubuntu och installationen borde starta när du kopplar in skrivaren men jag kan ha fel
har du tittat om det står något i manualen
Jag har själv en Samsung ML2010 laserskrivare och till den följde det med både instruktioner och drivrutiner för att installera.
Tyvärr ställde den in sig på letter istället för a4 så det fick jag ändra manuellt på ett par ställen men nu fungerar den fint.

HP är kända för att ha bra linuxstöd på sina skrivare så det borde inte vara några större problem att installera den tycker jag

_______________

Välj Nytt
Välj Rätt
Välj Linux

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

freddegs bild

Har du provat att lägga till skrivaren i " System - Administration - Utskrift " Där så skall det finnas några skrivare som heter Color LaserJet 2550. Det är ju inte exakt samma som din men det är ju värt ett försök.

freddegs bild

Det kan jag inte svara på eftersom jag inte har den skrivaren men du kan ju prova dig fram för att se vilken som funkar.

urbans bild

Då funkar allt, eller är det något som trilskas fortfarande?

Annars är det väl bara att börja lära känna det fantastiska OS du fått in i datorn och alla superba program. Som du dessutom har upptäckt finns det dessutom en hel kultur med trevliga människor i linuxvärlden - Mycket nöje!
_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

iaidokas bild

Ahh, listig lösning, då slipper man kanske krångla med en manuell xmodmap:ning

Caps-Lock är ett annat sätt att skriva Ctrl.

Test.

urbans bild

Tack, det gör det nog överallt, jag hade bara för bråttom

_______________________________________________________________
Distributing CLUE to users

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

iaidokas bild

Det där med HPs Linuxstöd är rätt pendlande... Deras billiga modeller kan ha rent vedervärdigt stöd för Linux, medan andra har toppenstöd.

Mitt tips är att alltid kolla på linuxprinting innan man köper ny skrivare, men ärver man en befintlig skrivare så är det ju inte så mycket att göra.

Caps-Lock är ett annat sätt att skriva Ctrl.

Test.