Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Firefox ofritt enligt Debian

Tydligen är det så att Debian i fortsättningen kommer att ändra namn på webbläsaren Firefox. Detta pågrund av att namnet (och logotypen) inte är så fritt som Debian vill ha det. Detta kommer ochså att påverka distributioner som härstammar från Debian, exempelvis Ubuntu.

"Debian developer Eric Dorland confirmed to internetnews.com that Debian will re-name Firefox and that the re-naming process could be completed as soon as next week."

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Debian själva har en ganska ofri licens för sin logotyp.. http://www.debian.org/logos/

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Oscars bild

Hoho, ibland blir sånt här bara så otroligt töntigt - det är viktigt att kämpa för öppna licenser, men oftast brukar sånt här gå över styr.

Det är lite som OpenBSD, som enligt mig är de värsta nissarna när det kommer till sånt här - OpenSSH, OpenNTP, OpenCVS och en annan massa programvara som de skrivit för att deras orginallicens har vart "dålig" (och deras vägran att gå över till Apache 2.x pga licenser).

Sen tittar man in i projektstadgarna, och försöker att inte avlida av ironiattacken som uppstår:
Be as politics-free as possible; solutions should be decided on the basis of technical merit.

alberts bild

Jag tycker det är bra att allt går korrekt till så det inte blir nått tjafs senare. Det finns krafter där ute som gärna ser att framgångsrika Linuxdistributioner begår felaktigheter. Det är just sådant som SCO & Co kan hugga ner på. Som tur är hittade SCO inget av substans förra gången, men vem vet vad som händer nästa gång.

gustavnilssons bild

Ganska löjligt att ubuntu kör med icke-fria drivrutiner, men byter namn på firefox för att namnet är "icke-fritt".

iaidokas bild

Jag tycker att det är lysande att det finns BSD-licensierade implementationer av bra mjukvara, så kan alla använda den utan att vara begränsade av krångliga licensvilkor.

---
Portalen heter Suseportalen, portalen har alltid hetat Suseportalen.

Test.

Kristians bild

Debian har sina guidelines http://www.debian.org/social_contract och följer dem.

Ibland så kan man tycka att Debian kan vara lite extrema men man får ändå respektera deras ambitioner

---------------------------------------

 

curiums bild

Debian, inte Ubuntu.
___________________________________________
vet du hur manga viruser fanns i min dator,?? 49468

--

lundatoks bild

Precis som i debian finns ju en non-free sektion av mjukvaran, vilken inte är aktivt från början.

Ubuntu har till och med flyttat det från deras servrar till Canonicals.

--
Linuxevangelism

margus bild

Håller med. Men varför kan den inte finnas med som default i windows? Tänker på ssh.

dholms bild

Nackdelen med BSD-licenserna är att ett företag kan ta produkten, förbättra den, och sen inte ge någonting tillbaka. Tex som microsoft gjorde med nätverksstacken ifrån BSD. Det finns licenser som är något friare än GPL men som ändå ställer vissa krav på dig som användare. Personligen gillar jag MPL (Mozilla Public License). Den är som LGPL fast med det tillägget att du även får länka statiskt utan att ärva licensen. På så sätt kan du använda koden i alla tänkbara projekt men modifierar du originalkoden så måste du göra dina modifikationer tillgängliga. Du kan fortfarande skydda din egna kod precis som du vill.
Även om tanken med BSD var/är bra så kan det vara skadligt för Open Source communityn i längden. Som det är nu så har vi en väldigt bra bas att bygga på och vi är skyddade ifrån att något stort företag går in och tar den basen och lyfter sig själva till en nivå som blir svår för oss att uppnå, allt detta tack vare (L)GPL.

--
Don’t take life too seriously, you won’t get out alive.