Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

UNIX haters handbook

Den här numera klassiska boken skrevs i början av 90-talet och är en humoristisk och slåelak drift med UNIX-filosofin och en nedklankning på de system som användes under denna tidsålder (Linux fanns inte riktigt med på banan). En del brister som tas upp är inte längre sanna i moderna UNIX-ar, medan andra fortfarande finns kvar.

Ett exempel på en sådan brist är hur farligt UNIX-kommandona är för användare som råkar snubbla på tangentbordet. Anta att du vill radera alla .txt -filer i mappen du står i. Då skriver du rm *.txt. Säg att du råkar få in ett mellanslag innan punkten, vilket ger rm * .txt. Kommandot körs och raderar först ALLA filer i mappen och försöker sedan hitta en fil som heter .txt (vilken naturligvis inte finns då mappen är tom)

En annan sak är att kommandot cp gärna gör sitt jobb även om det redan finns en fil dit man försöker kopiera något - du skriver med andra ord över en fil utan att du märker det. (detta går att åtgärda med alias men kräver kunskap om problemet, vilket man ofta får först när skadan redan skett Wink)

UNIX haters handbook bjuder hur som helst på många skratt, sanningar och totala befängdheter - dvs. den är klart läsvärd. Man förstår verkligen hur risiga UNIX-systemen faktiskt var i början av 90-talet och hade inte GNU/Linux och FreeBSD uppkommit hade detta operativsystem varit stendött idag.

Missa förresten inte Dennis Richie's anti-förord Smile

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iaidokas bild

Alla stora unix-miljöer jag varit i sätter alias på rm till rm -i, så man måste bekräfta raderingar. Dessutom är det inte en brist i Unix, möjligen kan det ses om en brist i skalet.

---
Portalen heter Suseportalen, portalen har alltid hetat Suseportalen.

Test.

iveqys bild

mycket intressant. Lägger det till listan med saker att läsa. Den var rätt tung ju...

Kristians bild

För stor makt är farligt Smile

---------------------------------------