Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mandriva 2007

Niklas Dahl testade Mandriva 2007 åt Linuxportalen och här är hans omdömen.

Först och främst så hade jag inte så höga förväntningar på Mandriva. Senaste tiden har det känts som om de inte riktigt vetat vad de vill göra med sin distribution, och på flera områden har konkurrenter på Desktop-fronten dragit ifrån. Mandriva har ju alltid haft som fokus att få saker att 'bara funka', utan onödigt krångel och utan terminalen, men senaste två releaserna har egentligen inte haft mer att komma med än nya bakgrundsbilder och lite finputs i kanterna. Det är därför förväntningarna inte varit så höga.

När jag sedan fick nys om att Mandriva 2007 äntligen skulle komma ut, så loggade jag in på mitt klubbkonto och såg att de lagt till torrentfiler för 2007 PowerPack bland nedladdningarna. Att de använder sig av torrent tycker jag är bra. Det blir mindre belastning på servrar, och fler personer kan få hem sin egen kopia snabbare än om man bara släpper den via t.ex. ftp. Det var lite synd att det inte fanns någon dvd-release, utan den släpps på fyra CD-skivor. Gratisversionen finns också som en DVD-skiva. Att ladda ner PowerPack med BitTorrent gick mycket snabbt.

+ Att det finns officiella torrents för nedladdning, även för gratisversionerna.
- Ingen DVD-release för PowerPack

Installationen ser ut som den gjort de senaste åren. Inget nytt här. Den är enkel, rak, och det är väl ingenting jag kan anmärka på. Kanske lite svårt när man kommer till paketvalet, men ett "standard"system är redan förvalt, så det är bara att trycka på "Nästa" om man inte vet vad man ska välja.

+ Valfrihet under installation när det gäller program
- Svårt att välja program om man inte vet vad som är vad

Som klubbmedlem får man proprietära drivrutiner för grafik installerade under systeminstallationen, men de följer inte med om man använder Free-edition. Sad

När installationen är färdig så får man en chans att konfigurera sitt system innan man startar om. Det mesta är redan färdigkonfigurerat, men jag valde att konfigurera nätverket innan jag startade om. Snabbt och lätt.

Nyheterna med Mandriva är att det levereras med kernel 2.6.17, Gnome 2.16, KDE 3.5.4, har ett nytt tema som heter 'ia ora', och minst två nya grafiska verktyg för konfiguration av datorn har lagts till i den redan långa listan på grafiska konfigurationsverktyg. All konfiguration finns att hitta på samma ställe; i Mandriva Control Center. Det jag fick upp ögonen för var det grafiska verktyget för att få XGL/AIGLX+Compiz, och jag sitter just nu och skriver detta med XGL+Compiz igång. Man behöver inte ens röra en terminal, vilket jag tror att många uppskattar. Mandriva Control Central
DrakRPM Det grafiska verktyget för pakethanteringen, drakrpm, har fått en rejäl uppfräschning i utseendet.
Efter att ha använt Mandriva hela torsdag morgon och lekt med diverse funktioner, så kan jag glatt konstatera att Mandriva är med i leken (igen). De har en användarvänlig distribution med ett stort utbud av grafiska verktyg för att underlätta konfigurering, så att man kan fokusera på det arbete man helst vill göra. Jag har inte varit såhär uppspelt över en distribution på länge. Det är bara att kasta in den och börja jobba, eller leka med de otroligt underhållande XGL-funktionerna.. XGL