Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skype 1.3 för Linux

En ny version av Skype för Linux har släppts. Nyheter i denna version är bland annat stöd för ALSA. Tyvärr finns en del ljudproblem i, framför allt, Ubuntu 6.06. Skype rekommenderar uppgradering till Ubuntu 6.10 för att lösa ljudproblemen.

Kom dock ihåg att Skype är en sluten produkt och det har debatterats hur säkert det är att använda eftersom ingen insyn i källkoden tillåts. Det har gjorts en del framsteg i försöken att reverse engineera Skype. Dvs att lista ut hur programmet fungerar. Dessa försök har visat att Skype använder varenda trick i boken för att överlista brandväggar, hindra IDS (intrångsdetektorer) samt hindra debuggning och disassemblering. T.ex. är programmet krypterat på disk. Endast den del som för tillfället exekveras är dekrypterad i minnet. Vidare detekterar programmet om det körs under en debugger och krashar i så fall. All kommunikation är krypterad för att hindra analys av nätverkstrafiken. Skype använder till och med tidsgränser för olika punkter i programmet. Om det tar för lång tid att ta sig mellan två punkter gissar Skype att någon typ av analys är på gång och krashar, för säkerhets skull.

Hur som helst är Skype skickligt programmerat och fungerar förvånansvärt bra.