Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft skruvar upp trycket mot piratkopior

Microsoft har verkligen lagt ner energi på att förhindra att piratade versioner av Vista sprider sig. Detta efter det visat sig att Vista troligtvis kommer att distribueras på en DVD oavsett vilken version du köpt.

Försöker du installera en olaglig version av Vista så kommer operativsystemet låsa ner funktioner och begränsa användningen till enbart Outlook Express. Man kommer dock inte neka användaren att uppdatera Vista med kritiska uppdateringar.

Källa: www.engadget.com

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Outlook Express kommer inte finnas i Vista, det nya e-postprogrammet heter Windows Mail.

Men jag älskar detta! Äntligen! Tänk när folk helt plötsligt förstår vad mjukvara kostar.. Kanske är man beredd att använda GIMP istället för piratkopierad Photoshop den dagen.. Kanske OpenOffice faktiskt blir ett alternativ till MS Office.. Eller vill man köpa MS Office för 6995 kr?

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Deras nya, hårdare strategi är ett skott i foten när man väger in Office/Works-biten då?

Hur tar vi vara på detta? Wink

--
Linuxevangelism

toddes bild

Inget illa menat men snälla in GIMP det är fruktansvärt dåligt tbh.
Men kanske bara tycker så för att jag har använta Photoshop sen version 6 kom ut...

Men på dom andra punkterna så håller jag med. Och med detta så kanske vi får över fler folk till linuxsidan och kanske företag får upp ögonen och börjar släppa sin mjukvara till Linux också ist för enbart windows.

Jag har väntat så på en native Photoshop version till linux så jag slipper köra dual-boot för att kunna editera bilder Smile

urbans bild

Ja, intresset för Vista verkar rätt lågt, men å andra sidan ökar det säkert när Microsoft drar igång sina reklamkampanjer, när alla nyttiga idioter i datapressen skriver så tangentborden glöder och när datorfabrikörerna börjar skeppa ut nya burkar med Vista. Underskatta aldrig Microsofts marknadsföring!

Kopierskydden spelar oss dock i händerna. Kan inte folk piratkopiera märks prisskillnaden mot alternativen. Annars låter det ofta så här:


-Varför provar du inte ett fritt alternativ?
-Vaddå fritt, Windows och Office är gratis på DC, så varför bry sig

Slipper vi den diskussionen är jag säker på att vi fördubblar linuxanvändandet på ett bräde.

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

hoths bild

Ja, helt säkert rätt. Men, VISTA kommer att sälja mycket ändå den dag då Microsoft inte längre säljer någon XP. Då kommer konsumenter att tvingas på VISTA.

Men, det kan ju vara till fördel för Linux, ändå. Betänk följande
Dator, hårdvara: <=4000kr
OS, VISTA: 4000kr
Office, 2007: 4000kr

Summa: 12 000kr

Det är liite dyrt när Microsofts mjukvara kostar två gånger så mycket som själva datorn. Detta borde vara en bra chans för Linux, kan man hoppas.

Edit: Ett <-tecken tolkades som en ofullständig HTML-tagg vilket gav en något ofullständig kommentar...

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

Planerade folk att uppgradera till XP? Nej, men Microsoft och mjukvarutillverkarna (likaså hårdvarutillverkarna) tvingade dem att göra det.. "This program requires Windows XP". Den gamla goda tiden med Windows 95 och 98 var över.. Inga uppgraderingar till operativsystemet från Microsoft, inga mjukvarutillverkare som uppdaterade programvaran de körde. Ingen ny hårdvara som fungerade med annat än XP. Folk väljer inte att uppgradera till Vista, de tvingas in i en uppgradering - förr eller senare. Hasta la vista, baby!

--
Du kan och jag kan, tillsammans kan vi mer!
Jonas Björk, www.jonasbjork.net

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

Det är inte bara så att du är van vid Photoshop och därför har problem med GIMP? Jag är van vid GIMP och får nervösa sammanbrott när jag vill leka med bilder i skolan..
___________________________________________
vet du hur manga viruser fanns i min dator,?? 49468

--

mauths bild

Att de slår hårdare mot pirat kopior har nog att göra med att det finns allt mer applikationer, typ word att tillgå på nätet och därmed blir hemanvändarna en mer ointressant målgrupp för den typen av försäljning. Det inte är längre meningsfullt att försöka behålla hemmen som direktköpare av deras produkter.
Vista är nog första steget för att överge hem-datorn som den ser ut idag. Vi kommer att få mer underhållnings apparater med surfning, spel, musik och film.
Med snabbare överföringar blir även hårdisken överflödig och vi går tillbaka till stordatorer men för hemmen. Hemmen behöver inte office och annan programvara lokalt längre. MS har nog insett detta och kommer att slå allt hårdare mot piratkopiering för att sälja sina produkter till företag och internet leverantörer. Den normala hemanvändaren köper tid med programvaran av sin internet leverantör och den tänker MS stå för. Jag tror nämligen att MS har varit medvetet slapphänt med piratkopiering för att vänja användare hemma så att de köper MS produkter när det är dags att köpa programvara.
Att de stora massorna går över till linux är inte realistiskt. Tyvärr

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

salmiaks bild

Det tror jag med. Jag tror nog att Vista kommer resultera i en sjuhelsikes massa nya Linuxanvändare.
Men sen finns ju spekulationer (eller det kanske inte bara är spekulationer numera) om att Microsoft medvetet gör det halvlätt att piratkopiera deras operativsystem, för att lättare kunna behålla monopolet på marknaden. Vi får se om Vista är lätt att piratkopiera. Det är helt upp till Microsoft om vi får se många nya Linux-users tror jag, för så länge det är "gratis" så bryr sig inte folk om att byta, än hur bra alternativ som finns.

lundatoks bild

Skulle det "räcka" att byta kortkommandona till PS-likande eller är det rotat djupare?

--
Linuxevangelism

mindlights bild

HemPC är over. Finito. Fin. Borta. Poof Gone.

Iochmed det kommer inte Office levereras med nya PCs.

Det du får med en ny PC kommer fortsättningsvis vara det du fick med en ny PC inna HemPC-avtalen kom igång:
MS Works.

Och den sviten vet vi ju alla hur bra den är. Helt okompatibel med Microsoft Office och helt urusel.

Jag spår Open Office en ljus framtid.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

Om man vänder på det så hittar jag inget alls och det är olika namn med mera.. Känner inte ens igen mig i PS.. :/
___________________________________________
vet du hur manga viruser fanns i min dator,?? 49468

--

curiums bild

Som jag skrev ovan handlar sådant där nog mest om vanor med mera.
___________________________________________
vet du hur manga viruser fanns i min dator,?? 49468

--

pcfixarens bild

Jag har arbetat mer eller mindre proffisionellt med Photoshop och har försökt att använda gimp men det är myvcket som skiljer,
tex så är konseptet att palleterna och bilden ligger i separata fönster som hela tiden lägger sig ivägen väldigt irriterande och kontraproduktivt
Gimp har vad jag vet inte stöd för SMYK färger som används vid tryckning av broshyrer och reklam, det kan hända att detta finns som en plugin men jag har inte lyckats få det att fungera
Gimp skulle möjligen vara ett bra verktyg för bildbehandling för websidor och liknande men det kan tyvärr aldrig ersätta photoshop helt så länge det inte har SMYK färger som standard och man ändrar på hur fönsterna hanteras.
Det verkar som om de som utvecklar gimp har tänkt helt efter eget huvud istället för att fråga grafikbyråer ocvh andra "proffs" hur de vill att programmet ska fungera, vilket Adobe lägger stor möda på med photoshop
här kan ni läsa om vad proffesionella grafiker anser fattas i Gimp
http://www.desktoplinux.com/articles/AT6362808891.html
_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org