Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Stavningskontroll i OpenOffice.org

Hej.

Jag har vissa problem med stavningskontrollen i OpenOffice.org. Varje gång jag försöker skriva et sammansatt ord där första ordet slutar på ett s så föreslår stavningskontrollen helt felaktiga saker.

Tag tillexempel ordet "stavningskontroll"
OOo vill inte godkänna detta ord utan föreslår istället att jag byter ut ordet mot antingen "stavnings kontroll" eller "stavningkontroll". Jag vill inte använda någon av dessa.

Är det någon annan här som upplevt samma problem och som kanske funnit på någon lösning?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jelhs bild

Det är "egenheter" vi får stå ut med men om du väljer "lägg till" så finns ordet stavningskontroll fortsättningsvis i ordlistan.
Sedan är det bara att göra samma med andra ord där man inte är nöjd med vad stavningskontrollen erbjuder.

Kristians bild

Stavningskontrollen i OpenOffice är inte direkt perfekt, men den ger en humm om eventuella språkliga brister i texten.

Jag minns när vi hade en efter-labrapports-inlämnande-lab-genomgång i en kvantkurs under mitt första år på LTH. Då sitter vi i alla i ett rum och vår labbhandledare har rättat våra labrapporter och hon är inte direkt nöjd (det ska tilläggas att vår rapport gick klanderfritt igenom, medan övriga närvarande fick skriva om sina Wink). Hon frågar "Hur många har läst igenom sin rapport innan ni lämnade in den?"

Jag, min labkompis samt de flesta andra räcker upp handen. En mörkhårdig kille längst ner i hörnet räcker inte upp handen - labhandledaren frågar honom därför varför han inte bemödat sig att göra denna enkla kontroll. Han svarar "Men jag körde stavningskontrollen i Word"

Labhandledaren fnyser och muttrar att Word minsann inte kan upptäcka ifall halva rapporten saknas, om saker står i helt fel ordning eller om rapporten ens hänger ihop.

Vad lär vi oss? Stavningskontrollen är en hjälp på vägen men det räcker inte. Läs igenom din text och be gärna en kamrat läsa igenom den innan du lämnar in den. Ofta ser man bara "det man tycker det ska stå" när man suttit och jobbat med en text under lång tid.

PS. Nu kommer säkert någon klaga på fel och stavfel i min kommentar Wink .DS

---------------------------------------