Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ny ISO av openSUSE 10.1 är ute

Nu har openSUSE projektet publicerat nya versioner av ISO-filerna för openSUSE 10.1 . Alla uppdateringar fram tills nu finns med på ISO-filerna och pakethanteringsproblemen (libzypp) är lösta.

Om du redan kör openSUSE 10.1 behöver du inte ladda ner de nya versionerna av ISO-filerna. De är dock lämpliga för nyinstallationer.

Ladda ner från opensuse.org och bränn ut på CD-R eller DVD-R beroende på vad du laddar ner och installera på din dator.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jontes bild

-borta även för oss som kör SuSe10.1 "live"?

Sorry om jag låter gnällig i inlägg men jag tycker att många distar har en del att ta in. Gäller inte bara oss ~lite mer tekniska begåvade.

Mvh
-------------------------------------
Skriver alltid med glimten i ögat Wink

-> Allt söder om dalälven kallas för skåne Wink

magnusbergs bild

Mina första stapplande linuxsteg var med SuSE 7.3 på en Mac och sen 9.1 på en PC. Då tyckte jag det var segt och bytte upp mig till Gentoo och kompilerade så processorn glödde mest varje dag. Igår gjorde jag en testinstallation av OpenSuSE 10.1 på en partition och tyckte efter en snabb test att det verkade riktigt lovande. Idag kastade jag ut Debian Etch och installerade SuSE som huvud-OS.

Jag har dragit två lärdomar hittills:
1. En nätinstallation tar mer än en halv dag under vilket datorn är obrukbar för annat än att installera. Därför är nog skivor att rekommendera. Förutom paketnedladdningen så är installationen är över lag jävligt seg.
2. Jag minns att den XFree86-config fil som jag efter mycket möda lyckades få till, en gång i tiden med version 9.1, blev behandlad som en guldklimp eftersom SuSE hade svårt att få till en användbar bildsskärmskonfiguration. Jag sparade den filen på minst två ställen och använde den när jag gjorde ominstallationer. Det var bara att kasta in den i /etc/X11 och köra. Även idag gick det åt helvete med bildsskärmskonfigurationen när jag bootat och skulle ställa in rätt horr och vert frekvenser - vilket man inte gör direkt vid installationen - blev skärmen knasig. Detta eftersom det inte skapas nya modlines i xorg.conf vid en sådan ändring. Därför besökte jag http://www.sh.nu/nvidia/gtf.php och räknade ut en modline för den frekvens som jag kommer att använda, klistrade in i xorg.conf och startade om.

Hittills efter mindre än en halvtimmes användning, som mest bestått av att ställa in KDE, tycker jag faktiskt att OpenSuSE 10.1 är en mycket positiv linuxupplevelse. Hoppas det intrycket håller i sig.