Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Mobilt bredband med flatrate?

Jag är väl en av de få i min umgängeskrets som faktiskt gillar Telia. Jag har Telia hemtelefon, Telia ADSL och Telia Mobilabb.. Igår funderade jag på om Telia inte har, precis som konkurrent Telenor, ett mobilt bredband med flatrate. Fick det bekräftat av supporten hos Telia efter att de hjälpt mig med AT-kommandona för GPRS-uppkoppling från Laptop till min mobil över Bluetooth.

Telia Connect heter tjänsten som består av ett PC-Card med GPRS/3G och WLAN (Telia Homerun). Tjänsten kostar 468kr/mån eller 548kr/mån om du vill ha PC-Cardet med, bindningstid 12 mån. Jag tänkte efter lite och kom fram till att min kostnad för bredband hemma skulle inte bli mycket dyrare med den här lösningen, om jag sade upp ADSL och bara körde trådlöst. Hemtelefon (som enbart finns för att ADSL krävde det) och ADSL-abbonemang kostar lite varje månad också. En fördel med att köra mobilt bredband är ju dessutom att jag alltid har tillgång till det, om jag så sitter på stan och fikar. Telia Homerun finns lite överallt på stan och fungerar mycket bra - 11Mbit bredband är inte fy skam.

Att jag dessutom använder mitt 8Mbit ADSL för att surfa på nätet, läsa min e-post och chatta bort tid på IRC innebär ju att min upplevelse av internet med 0.5Mbit (eller vad det är på 3G idag) skulle inte vara direkt plågosam.

Så vad är haken? Obegränsat mobilt bredband för 468kr/mån.. Just det, klart det fanns en hake..

Vid förbrukning på mer än 200 MB per dag kostar överskjutande del 10 kr/MB.

Obegränsat bredband för Telia är alltså 200MB/dygn.. Låt mig ta emot ett par bilagor i min e-post och helt plötsligt tickar pengarna iväg.. Nej, Telia - jag väntar på en bättre lösning där jag vet vad det kommer att kosta mig.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iaidokas bild

Jag tror att Vodaphone har en sådan tjänst, där det verkligen är flatrate. De hade det för nått år sen när jag kikade iaf, kan ju ha ändrats.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

urbans bild

faktiskt gillar Telia

Så'nt värmer i hjärtat på en gammal televerkare/telian, även om jag jobbat annorstädes ett drygt decennium.

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

fedors bild

Men ”idiot” Telia är ju ett företag som Microsoft som man bör bojkotta eftersom både är fula monopol.
Klart att de inte ger något bra mobiltbredband till fast pris de har levat på att betala per minut hur länge som helst

david.vikstroms bild

När jag kollade med tre så hade dom för 399/mån. Om man tecknar ett sånt nu kommer man dessutom att få tillgång till deras högre hastighet som dom kör igång kvartal 1, 2007, för samma pris. 4,8Mb/s tror jag att det var, en teknologi som ex Telia har valt att inte implementera. Jag är dock inte 100% på dessa uppgifter så rätta mig gärna någon om jag har fel.

jonasbjorks bild

Roligt att se någon kalla sig själv idiot. Det händer inte så ofta.

Telia ägs av staten till den största delen och den andra delen fick ägarna (folket) köpa i form av aktier*. Telia är ett bolag som du och jag äger genom staten. Delar av vinsten går rätt ner i vår gemensamma kassakista, vilket bidrar till pengar till välfärd (som det så fint kallas) t.ex. Handlar du från någon privat aktör (Tele2, Telenor och liknande) hamnar pengarna hos investerare och gynnar inte dig och mig som medborgare på annat sätt än att det möjligtvis skapas arbetstillfällen.

Oj, det här blev kanske politik.

* Här har du de riktiga idioterna. Staten säger till folket "nu kan ni köpa aktier i Telia". Folket tänker "WOW", jag tänker "undra om Göran Persson vill köpa sin bil av mig.. Att sälja något till någon som redan äger det du vill sälja - det måste vara den bästa affären du kan göra.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

alberts bild

Telias monopol har upphört. Monopolet på den rörliga avgiften (telefoni) försvann för över 10 år sedan och monopolet på den fasta avgiften försvann 1:a Januari 2005. Så numera konkurrerar alla operatörer på samma villkor.

curiums bild

Roligt att se någon kalla sig själv idiot. Det händer inte så ofta.

--

lundatoks bild

Det är i och för sig en sanning med modifikation. Skanova som jag har för mig fortfarande är Teliaägt driftar väl större delen av det kopparnät som finns i Sverige?

Sist jag hade med Skanova att göra, i slutet av september, var dom som en sista sovjetisk utpost.

Jag hörde på radion att den enda marknad som faktiskt blivit billigare efter avreglering var telemarknaden. o.O

--
Ubuntu Linux

david.vikstroms bild

Att alla konkurrerar på lika villkor är väl en lätt överdrift, ta till exempel alla* telestationer, som används för fast telefoni, och därför också för t.ex. adsl. Detta utnyttjas på så sätt att endast ett fåtal utbyggda portar hyrs ut till andra företag, de blir lovade ett visst antal portar i en telestation, tar emot bokningar på dessa, men sedan kom telia på att, ojdå, här fanns det ju folk som ville ha adsl, och så lägger dom beslag på även dessa. Detta resulterar i att andra företag får oförtjänt dåligt rykte för att inte kunna leverera i tid, då det faktiskt handlar om maktmissbruk från ett företag i monopol-liknande situation. På samma sätt har telia hand om fördelningen av telefon-nummer, vilket gör att de behåller bra nummerserier, (nummer som börjar på sifferföljder som är lätta att komma ihåg) medans de fördelar andra nummer som de inte vill ha.

Tilläggas bör att jag inte i stort tycker illa om telia, de har ett viktigt uppdrag och utan detta bolag hade obygden haft det svårt att följa med någorlunda i utvecklingen.

*vissa andra företag har nu börjat sätta upp egna telestationer, men även där tillkommer problem då de skall hyra in sig på nätet...

ein.anderssons bild

Nummer delningen har faktiskt PTS* hand om.

*Post och Telestyrelsen.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

ein.anderssons bild

Skanova är ett varumärke under TeliaSonera och inte ens ett eget företag Wink

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

alberts bild

Ok. Det kanske inte är exakt lika villkor. Men det är åtminstone marknadsmässiga villkor. Bättre än så blir det inte. Marknadsekonomi brukar leda till att ett eller några få företag efter ett tag dominerar en bransch. I yngre branscher, som inte hunnit stabilisera sig än, finns det oftast flera mindre företag. Men efter ett tag blir det färre och större företag. För att det inte ska uppstå monopolsituationer måste branschen regleras på ett eller annat sätt. Hur detta ska ske är en politisk fråga som jag inte tänker ta ställning i.

fedors bild

precis bra att du förklarar hur det ligger till slapp jag göra det Smile

urbans bild

Om jag vill konkurrera med den lokala ICA-handlaren kan jag inte kräva att få göra det i hans lokaler:


- Nähä, du Arne, det ska vara fri konkurrens, du får flytta undan drickabackarna, för i det hörnet ska jag sälja mina grejor. Du förresten, jag ska ha öppet till midnatt, så du får inte låsa dörren innan dess.

Däremot borde man kanske ha delat Telia innan man sålde ut det och behållit själva transmissionsnätet inklusive koppartrådarna ut till jacket i ett statligt bolag som sålde kapacitet till alla på lika villkor.

Tjänster och kopplingsteknik kunde däremot ha privatiserats och konkurrensutsatts.

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

david.vikstroms bild

Det är ungefär där jag vill landa också med mitt resonemang. Dock håller jag inte med om din liknelse, jag skulle snarare vilja likna det med att om man tog bort monopolet på alkoholförsäljning så alla butiker fick sälja alkohol, men de var tvungna att köpa spriten från systemet... Hur som helst så kommer det väl inte att dröja så väldigt länge innan kopparnätet mer eller mindre skrotas, så detta är väl ett problem som naturligt kommer att växa bort.