Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Meta-tangent-problem i gnome-terminalen

Det här problemet har jag haft sen jag började med Linux för ett par år sen:

I Gnome är det förvalda alternativet att Win-tangenterna används som "super-tangenter", som jag inte haft nån användning för, medan de användbara meta-tangenterna får samsas med Alt.

Det har nackdelen att Alt går före, och t.ex. i gnome-terminalen gör kortkommandon med alt/meta att man öppnar menyer med Alt istället för att flytta markören med Meta.

Om man väljer att mappa Meta till Win-tangenterna så går det igenom i Emacs, men i gnome-terminalen fungerar det inte, utan där måste man istället använda Esc som Meta, vilket är lite irriterande! Är det någon som lyckats lösa det här problemet?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Jag testade att googla på "gnome windows key as meta" och då fick jag några svar som verkade vettiga, men jag vet inte om dom passar för ditt problem.

--
Ubuntu Linux

battras bild

Jag fick »Din sökning - "gnome windows key as meta" - matchade inte något dokument.« En sökning utan citat-tecken gav fler resultat, men jag såg inget som tog upp mitt problem.
Jag har googlat och sökt på diverse Linux-forum en hel del utan att hitta något om det här, så om du sett nåt som kanske kan hjälpa mig så skulle jag bli väldigt glad över en länk! Smile

lundatoks bild

battras bild

Tack!
Tyvärr hjälpte det inte. Sad

Om jag använder någon annan terminal än gnome-terminalen, t.ex. konsole eller mlterm så kan jag iaf använda Alt som Meta, men jag gillar gnome-terminalen.

lundatoks bild

Jag har läst ett tricks om det tidigare, tror t o m att det var här på LP.

googlade lite

Kolla svaret från redhat.com, där fanns det tror jag.

--
Ubuntu Linux

battras bild

Tjohooo!

Ett av mina värsta linux-bekymmer är löst efter ett år av ångest!

Jag tackar och bockar!