Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SNÄLLA HJÄLP MIG!!!!

Jag är frustrerad. Är nybörjare när det gäller Linux. Har laddat ner och installerad SUSE 10.1. Blev förälskat direkt. Jag vill inte gå tillbaks till Windows pga ett problem jag har med installationen av drivrutiner till mitt grafikkort. Alltså allt gick bra när jag installerade dom nyaste drivrutiner som går att få tag på .....men.....jag har ingen 3d stöd , ingen 3d grafik så att mina barn kan nyttja en del spel. Allt flyter på jättebra och ser snyggt ut men jag kan inte spela spel som kräver 3D.

Har kollat på alla lösningar men jag vet ej hur man gör med alla dessa kommandon . Vill lära mig. Ex. ( Use sax2 -r" for X.Org configuration ) Kan någon hjälpa mig hur jag ska göra på ett bildligt sätt eller skriven/förklarat som att det skulle vara till en 5 åring ....ju jag vet jag är en fördummat windows användare....men jag vill vara en Linux.
Snälla hjälp mig med grafikkortet. JAg vill inte använda Windows igen....men kanske blir tvungen pga av mina barn som vill spela ngt med 3D......

Mitt system konfiguration är följande

processor X2 4400+
minne 1024 mb
moderkort Sapphire Pure Innovation med PCI express
hårddisk Samsung sata2 80 GB
GRAFIKKORTET HIS RADEON X800 GTO Turbo med 256mb

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

Se info här. Testa att byta ut 10.0 mot 10.1 i kommandona.

baloonys bild

Tack....
Men det lyckas inte ändå....det första har jag gjort alltså installerat ATI/fglrx och paket x11-video-fglrx + ati-fglrx-kmp-.....där var 3 olika varianter och jag installerade alla 3 .....det enda jag har fastnat i det är........... Use "sax2 -r"
for X.Org configuration. vad är detta var hittar jag sax2 -r ? Hur ska jag konfigurera X.Org . Ursäkta men jag fattar ingenting. Jag har använd Linux i bara 4 dagar efter 10 års windows användandet och vet ej på vilket sätt ska jag använda mig av denna info.

dreadhead90s bild

hmmmm... var är jonas när någon behöver honom?!?!?!? Tongue

en sak bara...nästa gång du skriver en ny tråd, försök ha med lite om problemet så att man vet lite vad det kommer att handla om...

lundatoks bild

Albert gav dig allt du ska behöva:


SUSE LINUX 10.1 / SLES10 / SLED10
If you want or need to use the latest and greatest ATI driver, continue here .

Update your Kernel via YOU (YaST Online Update). Use

YaST -> Software -> Change installation Source -> Add

Protocol: http
Server Name: : www2.ati.com
Directory on Server: suse

to add the ATI http server as additional installation source.
Now use

YaST -> Software -> Install and Delete Software

to install the ATI/fglrx driver. Select the following packages:

x11-video-fglrx
ati-fglrx-kmp-<kernel-flavor>

depends on your installed kernel. Check with
"uname -r" for installed default/smp/bigsmp kernel. Use "sax2 -r"
for X.Org configuration.

Tyvärr kör jag inte Suse så jag kan inte översätta fikonspråket. Laughing out loud

--
Ubuntu Linux

jonasbjorks bild

SaX2 är ett grafiskt program för att konfigurera din Xorg-server. Du loggar lämpligtvis in som root i en konsoll (tryck ALT+F1 för att komma till textläge = konsoll) och skriver SaX2 -r för att köra kommandot.

Det är viktigt att dina fglrx-paket har samma versionsummer som din linuxkärna (versionen på kärnan får du fram genom att skriva "uname -r" ). Det är lite krångel med Linux om man är van med Windows, du får tänka på att det finns _en_ windowsplattform, med Linux har vi flera olika. Det här har naturligtvis både sina nackdelar och fördelar.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

baloonys bild

TACK
Det lyckades!!!!!!!!!!!! Nu kan jag vara en LINUX användare......BYE BYE MICROSOFT.
Tackar alla för hjälpen......