Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux Open Source Forum 2006

I morse öppnade Linux Open Source Forum 2006 på Sollentunamässan. Under två dagar kommer runt 250 anmälda deltagare få information om Linux och Open Source.

Bland utställarna hittar vi Novell, Red Hat, MySQL, Cendio, QiValue, Op5, Redbrick ... Vi skall försöka rapportera om vad de alla har att erbjuda under dagen.

Nyss var det ett föredrag om lagstifningen och Open Source, just nu sitter vi och lyssnar på Rikspolisstyrelsen som berättar om deras övergång till Open Source.

70% av all IT-utveckling hos polisen sker hos polisen själva. Största systemet hos polisen är byggt på JAVA och används av 8000 användare dagligen. Besparingen från HP-UNIX till Linux är en miljon kronor. Byter de ut hårdvaran också sparar de 5.1 miljoner.

Systemet Bild sparar alla bilder, passfoton och brottsplatsutredningar. Kostnaden för att köpa det idag är 2.6 miljoner. Genom att gå över till JBoss, MySQL och Linux sparar de 73% (1.9 miljoner). Detta är vad svenska polisen kommer göra. Polisen har testat detta och skall gå i skarp miljö med det. De kommer använda SUSE Linux.

BEA logic och Oracle är nyckelprodukter hos polisen idag.

Besparingar med Open Source: 46% mjuvkvara, 48% hårdvara. Skall gå över på x86/AMD plattform. Sparar 37 miljoner per år med Open Source. En halvering av kostnaden för IT-miljön.

Föreläsningen fortsätter..

Tack till Johan Bernhadsson på Anykey Solutions som snällt lånade ut sin laptop och 3G anslutning till mig. De har inte fått igång WLAN:et här ännu..