Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

LOSF2006: Ericsson

Oskar från Ericsson började sin föreläsning med att prata om filmen Elephants Dream och att den är open source. "Alla tycker inte att kod är vackert.."

Varför använder Ericsson Linux? Linux är bra för att lock-in inte existerar, de låser sig inte till en tillverkare. Flexibiliteten i vilken hårdvara man kan använda. Linux har blivit ett stort OS idag, det är företag och universitet som använder Linux. Källkoden ger Ericsson en stor flexibilitet. Det finns ingen kommersiell mjukvarutillverkare som kan erbjuda den långa support som Ericsson ofta vill ha. Ericsson använder Linux i system som kräver under 30 sekunder nertid per år.

Varför gör inte Ericsson en egen Linux? Kostnaderna för underhållet av en sådan skulle vara höga (han pratar om 5-7 år). Vilken Linux kördes för sju år sedan? 1.0?

Ericsson har en egen linuxgrupp. De skriver sina egna drivrutiner. Mycket kompententa linuxutvecklare. GPL är inte farligt, enligt Oskar (hänvisade till OMX), man behöver bara veta vad man gör.

Lite kort om vad friheterna med Open Source är..

Linuxkärnan innehåller 6.2 miljoner rader kod, under de 6 första månaderna efter att 2.6 släpptes ändrades 1.5 miljoner rader med bibehållen kvalitet. (Hänvisar till Kadedralen eller Bazaren). GCC är en de-facto standardkompilator idag. Ericssons erfarenhet är att Open Source community support är bättre än komersiell support. Berättar om 4 buggar som rättas av communitien på ett par timmar, det har de aldrig sett hos en komersiell leverantör.

Ericsson använder samma sätt att utveckla internt som communitien kring open source gör. "Ericsson SourceForge". Det du skapat inom Open Source kan vara din bästa CV, Ericsson tittar på sådant när de rekryterar folk.

Ericsson ger tillbaka kod till communitien, eftersom att de vill vara goda medborgare trots att de drivs av pengar. Ericsson har ett helhetsansvar för sina produkter, kunder ringer till Ericsson om produkterna inte fungerar. Ericsson måste kunna supportera Open Source.

Inga direkta kostnader för open source, men ökar de indirekta kostnaderna. Någon på Ericsson måste kunna supportera koden. Open Source är en miljö där inga garantier finns och cheferna blir nervösa.

Även om open source är gratis att ladda ner, har det ökat en del andra kostnader.

Huvudbudskap: Öppen källkod är inte per definition sämre eller bättre än kommersiella alternativ. Öppen källkod är ett gångbart alternativ till kommersiell eller egen utvecklad kod. Företag som inte hänger med i denna utveckling kommer att hamna på efterkälken.

Frågestund:
Hur ser Ericsson på patent inom öppen källkod?
- Vi ser ingen konflikt med att använda patent inom öppen källkod.

Hur garanterar ni att ni inte gör patentintrång själva?
- Det finns databaser där vi kan söka. Det är svårt att kolla sådant. Problemen finns också när vi använder properitär programvara.

Ni sa att ni är goda medborgare. Tjänar ni inga pengar på att ge kod till communitien?
- Vi har alltid varit engagerade i standarderiseringsarbetet. Vi kommer att tjäna pengar på att det finns standarder.

http://www.orangeblender.org/ (Elephant Dream)
http://www.ericsson.com/opensource

Oskar körde Ubuntu Linux på sin laptop under presentationen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sundmarks bild

Jag har tidigare skrivit lite mer om Ericsson på min blogg.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark