Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

LOSF2006: Stockholm Stad

I slutet på dagen var det mingel, det bjöds på lite snacks och vin/öl/dryck. Jag stod vid novellkillarna och en man kommer fram till mig och berömmer mig för min fråga till hårdvarutillverkarna varför en dator UTAN Windows är dyrare än med.

Han berättar att han är från Stockholm Stads IT-enhet och hur huvudstadens olika IT-avdelningar slås ihop till en enhet nu efter valet. De kör mycket Novell i Stockholm och tittar idag på att använda tunna klienter till vissa arbetsgrupper inom staden. Öppen källkod använder de iform av SUSE Linux Enterprise Server och alla skolors (eller "pluggen" som det heter på stockholmska) hemsidor körs på Apacheservrar med ett CRM-system som inte är fritt, men "förbannat bra". SiteVision heter det.

Mannen (jag såg inte hans namn) berättar om ThinLinc från Cendio och pratar varmt om dem. Vi går över till Cendios monter, men de håller på och plockar ihop för dagen. Cendios VD Peo Moosberg lovar mig att visa mig ThinLinc och deras lösningar för att köra Linux och Windowsapplikationer på samma skrivbord "seamless" imorgon.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

david.vikstroms bild

Ville bara passa på att tacka Jonas, helt underbart med så mycket intressant läsning på bara en dag! Stor eloge!

mlanttos bild

Undrar vilka skolor han menar med "alla skolor". Gymnasieskolorna har, vad jag förstått, stor frihet att välja egna maskiner, egna system, m.m.

F.n. står en enkel PentiumIII med WhiteBox och snurrar på www.tea.edu.stockholm.se (Tensta Gymnasium)
Andra skolor har sina egna servrar.

(Tyvärr, tyvärr...) inget CMS än: Enkel Apache med PHP.

Vi IT-tekniker är fullt överbelastade med annat arbete så sidan lämnas lite halvt om halvt vind för våg. Sköter inte sidan, bara servern.

Förresten, finns det några CMS som är någotsånär enkla att lära sig?
Både jag och en annan på mitt jobb har tittat på Joomla men inser att tröskeln är ganska hög.

drgrs bild

> hemsidor körs på Apacheservrar med ett CRM-system

Ok, friskolorna konkurrerar hårt med kommunala skolor ... men inte behöver kommunen ett CRM-system för att hitta nya elever?! (CMS menade du nog Wink.

F.ö körs nog inte SiteVision i en "apache-server" utan möjligtvis i en tomcat-server. SV är nämligen ett J2EE baserat system som kräver en java-applikationsserver. (SV är dock väldigt bra, om än ofritt och rätt dyrt)

Ja idag har nog Jonas fått lite skrivkramp efter allt han rapporterat.
Det var en spännande läsning.
Sedan tycker jag att din fråga om varför en windows dator kosstar mera än en utan är helt berättigad.

Sedan har detta inlägg mindre stavfel än vanligt nu när ff2.0 har stavningskontroll vilket jag uppskattar som är ordblind.

jonasbjorks bild

Tack! Jag satt på föreläsningarna och skrev ner "det viktigaste" och när de hade pratat klart klickade jag "Publicera". IT när den är som bäst. Linuxportalen.se hade de snabbaste nyheterna från LOSF2006 idag. Bara det är ju fantastiskt!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

hoths bild

Självklart finns det väl en viss, även här, tröskel. Bara det att släppa kontrollen över 'din' HTML kan vara svårt... Wink

http://download.roxen.com/

De har en lång historiria inom webb, varit med sedan början. Kan det vara något?

----
Linux växer snabbast!

kryckans bild

Kalasbra Jonas! Blev en hel del intressanta saker att läsa idag.