Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

54 mil med en pirat

Jag befinner mig som bekant på Linux Open Source Forum 2006 i Sollentuna/Stockholm, vad som kanske är mindre känt är att jag på resan upp hade med mig en av adminstratörerna på The Pirate Bay (TPB) i bilen. 54 mil med en pirat, här är min historia..

Jag träffade DMX[1] i Helsingborg för några månader sedan. Han berättade att han kom från samma län som jag själv gör. Detta gjorde att jag nu när jag skulle köra upp till Sollentuna kom på den brillianta ideen om att bjuda med honom i bilen för en resa genom Sverige. Jag piratkopieringshataren och han admin of TPB. I samma bil. I 54 mil. Jag såg det som en utmaning. Han såg det nog som en fri resa hem till vännerna.

Vi börjar vår färd i det regniga Helsingborg. Om vi vetat att det skulle regnat i 45 mil och tidvis varit ett par centimeter vatten på körbanan och hastigheterna legat runt 50-60 km/h på motorvägen hade vi kanske undvikit resan. Men vi båda var inställda på att vi skulle köra. Så iväg till Statoil där vi fyller bilen med bensin och DMX checkar lufttrycket i däcken. Runt i rondellen och iväg på E4an norrut. Vi var på väg, på den oändliga resan. Öppnade en Red Bull, klunk klunk klunk.. Småpratade lite grann om Linux och jag berättade lite om mig själv. Lite om hur trött jag är på gnälliga människor. Lite mer om mig själv..

Jag börjar fråga DMX om hur han ser på piratkopiering, men får inget riktigt svar. Han pratar lite om att det är synd att Itunes Music Store inte slagit mer i Sverige. Vi hamnar inte helt osökt på frågor som DRM och liknande. Vi är rätt överens om att iTMS har den bästa DRM idag, den som låter användaren att köpa en låt online och ha den på fem enheter samtidigt. Han verkar inte tycka att DRM är ett problem. Han berättar lite om tillslaget mot TPB och vad som egentligen hände. DMX berättar om hur TPB bad sina användare att donera pengar till nya servarar och hur de fick in > 50 000 SEK på mindre än en vecka. Vi diskuterar Linuxportalen och hur vi skulle kunna finansiera driften av LP. Till slut kommer vi fram till att linuxanvändare är fel målgrupp om man vill ha donationer.

Resan var något av de roligaste jag gjort. Att sitta med en fiende i samma bil så länge och komma fram till att vi är rätt lika. Han, piraten, och jag, linuxnörden.. var minst sagt chockerande. Jag är glad över att jag erbjöd honom att åka med mig. Tror jag har fått en annan syn på TPB nu.

Resan avslutades med att jag lämnade DMX vid hans barndomshem där hans mamma kom ut och hälsade på mig. DMX är precis som vem som helst, han kunde lika gärna vara jag..

[1] Av naturliga skäl använder jag inte hans riktiga namn här.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Glömde skriva att de har planer på nya funktioner på TPB.. Jag vet inte om jag får berätta dem än, men jag tycker de verkar vettiga. Erbjöd mig att donera lite kod till dem om de har nytta av det jag gjort tidigare.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

paraxelssons bild

Det finns inget bättre än att träffa människor som är annorlunda än man själv, och upptäcka att de faktiskt inte är så annorlunda i alla fall. Smile

akaris bild

Jag är lite n00b .. men vad menar du med "donera lite kod"?("linux kod")
Är du hacker eller ..
Det låter lite konstigt.. men jag vet faktiskt inte, och är lite spänd vad du kommer ge för lite svar. Laughing out loud

//Mvh Johan

urbans bild

Linux är fritt men allt man kodar på Linux är inte med nödvändighet fritt liksom inte bilderna jag tagit och bearbetat i GIMP eller texterna jag skrivit i OpenOffice-writer eller LaTeX med nödvändighet är fria.

Men ofri kod, ofria texter och bilder kan "befrias" av upphovsrättsinnehavaren eller man kan låta en kompis använda dem trots att copyrightskyddet bibehålls fullt ut.

Jonas får förtydliga själv, men principerna ovan tror jag han håller med om.

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

jonasbjorks bild

Om jag är hacker? Om du menar "programmerar du?" så har du helt rätt. DMX berättade om vilka funktioner de vill ha in på TPB och jag har kodat sådana funktioner till andra ändamål och de skulle kunna återanvända min kod till deras sida, vilket gör att jag skulle kunna donera kod till dem.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Donerar man sin fot så blir det förmodligen lite svårare att traska omkring. Att donera kod är däremot som att donera matrecept (förutsatt att du har en kopia) - du ger bort kunskap men har fortfarande kvar den.

För lite mer filosofi kring matlagning VS. programmering så får du ta å lyssna på en gammal go hippi vid namn Richard http://www.df.lth.se/~triad/stallman.html

---------------------------------------